20.02.

Tehtaan mallia Mikkelistä

Rami Paajanen (vas.), Timo Saahko ja Teemu Loikkanen esittelevät Mölnlycken Mikkelin tehtaalla kehitettyä keinoihoa. (Kuva: Anni Suomela)

Mölnlycken Mikkelin tuotantolaitos on 50 vuodessa noussut koko globaalin konsernin mallitehtaaksi. Viime vuosien hyvä kehitys huipentui viime vuonna.
–Vuosi 2019 oli meille Mikkelissä kaikilla mittareilla erinomainen, sanoo Mölnlycke Health Care Oy:n toimitusjohtaja Timo Saahko.

Ruotsalainen Mölnlycke tuli Mikkeliin ryminällä vuonna 1970, jolloin se perusti kaupunkiin peräti kolme tuotantolaitosta. Enimmillään niiden palkkalistoilla oli 800 työntekijää.
Puuvillakehräämö ja Melka-paitatehdas lopetettiin noin 30 vuotta sitten. Jäljelle jäi haavanhoitotuotteita valmistava Pursialan tehdas.

Sittemmin Mölnlycke Health Care Oy:ksi muuttuneen yhtiön Pursialan tehdas on huippuiskussa. Viime vuodet sitä on kehitetty maailman tehokkaimmaksi kehittyneiden haavanhoitotuotteiden tuotanto- ja tuotekehitysyksiköksi.
Kolmen viime vuoden aikana on sisään kannettu koneita ja laitteita 60 miljoonalla eurolla. Toissa vuonna tehdas palkkasi 120 uutta työntekijää.

Kehitys jatkuu, sillä Wallenbergin mahtisuvun omistukseen kuuluva Mölnlycke-konserni luottaa Mikkelin osaamiseen. Saahko sanoo, että lähivuosina konsernin tärkeimmistä investoineista 30–40 prosenttia tehdään Mikkeliin.
Seuraavina vuosia investointitahti Pursialassa on noin 10 miljoonaa euroa vuodessa. Henkilöstömäärä ei juuri nouse nykyisestä 500:stä, sillä katse on osaamisen ja tuottavuuden kasvattamisessa.
–Suuria määriä uusia työpaikkoja ei lähivuosina ole tulossa. Nykyinen joukkueemme riittää pyörittämään automatisoituvaa tehdasta. Tietysti tarvitsemme jatkuvasti uusia ihmisiä lähtijöiden tilalle sekä kesäaikoina.

Viime vuonna kaikki meni nappiin

Mölnlycken tehdas leviää Pursialassa kaikkiaan 22 300 neliömetrin alueelle. Ulkoseiniä ei ole tällä hetkellä tarvetta siirtää, mutta talon sisällä tapahtuu.
–Otamme tänä vuonna käyttöön 600 neliötä puhdasta tuotantotilaa, joka rakennetaan aiempaan lähettämöön.

Mikkeli on Saahkon mukaan mallitehdas, jota kehitetään edelleen jatkuvan parantamisen keinoin. Oppia saadaan yhteistyöstä japanilaisen Toyota-autotehtaan kanssa. Syksyllä mikkeliläiset matkaavat autojätin tehtaalle Nagoyaan opiskelemaan tuottavuutta.
–Kolmessa vuodessa on pienillä parannuksilla saavutettu 5 miljoonan euron hyöty. Loppua ei tällä tiellä näy, ja sitä työtä tekee koko tehtaan väki yhdessä.

Viime vuonna Mikkelin tehtaalla meni Saahkon mukaan kaikki nappiin. Uusien tuotteiden tuominen markkinoille ja investointien käyttöönotto sujuivat hyvin.
Liikevaihto kasvoi 115 miljoonaan euroon, mikä oli yli 10 prosenttia yli tavoitteen. Yksittäisen tehtaan liikevoittoa yhtiö ei paljasta, mutta toimitusjohtaja kuvaa kannattavuutta loistavaksi.

Pitkän uran teollisuuden kansainvälisissä johtotehtävissä tehnyt Saahko on vetänyt Mikkelin tehdasta ja Mölnlycke Health Care Oy:tä vuodesta 2016 saakka. Hän on tyytyväinen porukalla saavutettuihin tuloksiin.
–Mölnlycke-konserni antoi Mikkelin tehtaalle viime vuoden loistavista tuloksista merkittävän Own the Outcome -palkinnon. Olen erittäin ylpeä henkilöstöstämme, Saahko sanoo.

Tapio Honkamaa

 
Mölnlycken Mikkelin tehdas

  • Perustettu 1970
  • Tuottaa yli 300 miljoonaa haavanhoitotuotetta vuodessa
  • 500 työntekijää
  • Mölnlycke Health Care työllistää maailmanlaajuisesti runsaat 7000 henkilöä

Kommentit

 1. Työn_tekijä. 22/02/2020 02:58

  Tehtaalla menee hyvin, kovaa ja nousujohteisesti.

  Sen takia otettiin pois työhyvinvointipalkkio.
  Aiemmin poistettiin kesälomamökin käyttö.
  Kokouksetkin ovat kahvittomia kun pitää säästää.

  Tällekin vuodelle kahden miljoonan säästöt.

  Koska omistajat tahtovat sen tietyn voittoprosentin jonka itse määräsivät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.