Rock ja blues vetävät

Kapa Montonen laskeskelee kivunneensa Einon Vintin lavalle melkein 50 kertaa Roots Night Live -teemailtojen merkeissä. (Kuva: Tommi Lempinen)

Juureva, elävä musiikki. Se sellainen, jonka rinnalla musiikin suoratoistopalvelut kalpenevat. Sellaista on tarjolla meillä Mikkelissäkin.
Juurimusiikin -eli roots-musiikin- kuuntelumahdollisuudesta kaupungissa ovat pitäneet huolen ainakin Kapa Montosen vetämät Roots Night Live-teemaillat.

Ravintola Einon Vintillä pidettävät teemaillat täyttävät tänä keväänä kuusi vuotta. Vuosien saatossa Einossa on fiilistelty niin bluesia, rock’n rollia, countrya, soulia kuin jazziakin. Pääsääntöisesti livemusiikkia on kuultu paikallisilta muusikoilta, mutta joukossa on ollut myös esiintyjiä muilta paikkakunnilta.
Iltoja on järjestetty kuukausittain syyskuusta joulukuuhun ja helmikuusta huhtikuuhun.
Musiikista ovat vastanneet monipuolisesti vierailevat esiintyjät sekä houseband Kapa’s Allstar´s -kokoonpanot ja Retro Kings ja Daddidos.
–Laskeskelin, että olemme kivunneet teemailtojen merkeissä tälle lavalle melkein 50 kertaa kuuden vuoden aikana. Välillä keikkaa on tehty kokonaisina bändeinä ja välillä bändejä sekoitellen, Montonen kertoo.

Pitkän linjan musiikkimiehenä kaupungissa tunnettu Montonen sanoo, että Roots Night Live -teemailtojen konsepti on maassa jonkinasteinen harvinaisuus.
–Minun tietääkseni Suomessa ei ole ainakaan vähään aikaan järjestetty vastaavanlaisia teemailtoja, joilla on ollut näinkin pitkä jatkumo.
Oman lisämausteensa teemailtoihin tekee esiintymisten hiomattomuus.
–Meillä on ollut teemailtojen periaatteena alusta asti se, että yksi treenikerta ja keikalle. Keikkoihin tulee sellainen omanlainen fiilis, kun kaikki ei ole hiottu ihan viimeisen päälle.

Vuosien aikana
ohjelmistoon on mahtunut pitkä liuta erilaisia esiintyjiä, musiikkityylejä ja teemoja. Iltoja on suunniteltu yleisöä kuunnellen niin, että jokaiselle on löytynyt jotakin.
–Meillä on ollut hyvin monipuolisesti esiintyjiä ja myös iltojen musiikkityylit ovat vaihdelleet. Välillä on ollut kitaristia, välillä saksofonistia tai viulistia. Aina ei ole ollut pelkää roots-musiikkia, mutta erilaista kuin pintapop ainakin.

Mistä kaikki sai alkunsa?
–Retro Kingsillä oli muutamia pieniä teemailtoja Naisvuoritalolla ennen kuin aloitimme Einon Vintillä. Kävin kuuntelemassa Krystian Tesarcykin vetämiä jazziltoja Einossa, ja siitä sain ajatuksen kokeilla roots-tyyppistä teemailtaa. Tämä paikka vaikutti sopivalta sellaiseen, sanoo Montonen samalla silmäillen pienehköä, mutta teemailtojen tarpeisiin hyvin käypää esiintymislavaa.

Ensimmäinen Roots Night Live pidettiin keväällä 2014. Teemana oli brittikitaristien ilta.
–Kun ensimmäinen teemailta onnistui, aloin pohtia, että voisihan näitä järjestää enemmänkin.
Tässä sitä ollaan, kuusi vuotta ja lähes puolensataa Roots Night -iltaa myöhemmin.
–Väkeä on riittänyt, välillä jopa tungokseen saakka, Montonen nauraa.
Millaiset teemaillat vetävät eniten?
–Tutut artistiteemat, kuten Santana, CCR, Eagles sekä Ladies Night -illat. Jos musiikkityylejä ajatellaan, niin mennään bluesiin ja rock’n rolliin.

Tämän vuoden ensimmäistä Roots Night Live -teemailtaa vietetään naissolistien voimin huomenna perjantaina. Vuorossa on järjestyksessään kuudes Ladies Night. Einon Vintin stagelle nousevat Riikka Ahonen, Pauliina Hintsanen, Maamo Lii sekä Mirva Peltola.
Illan aikana he tulkitsevat houseband Kapa’s Allstarsin säestämänä bluesin, rock’n rollin, soulin, jazzin sekä popmusiikin menestyskappaleita vuosien varrelta.
Housebandissa soittavat Kapa Montonen (kitara, laulu), Henri Tiusanen (koskettimet), Joni Volanen (rummut) sekä Jyrki Tulppo (basso, laulu).
Roots Night Live – Ladies Night 6, Einon Vintillä huomenna perjantaina 14. helmikuuta. Ovet auki kello 20, showtime kello 21.30.

Anni Suomela