Peräpään valvoja: Soppatykillä Mikkelin kimppuun

Mikkelin valtuuston kärkikaksikko Seija Korhonen ja Oskari Valtola luovutti maanantaina kunniamerkit kaupunginvaltuutettu, yrittäjä, toimitusjohtaja Olli Miettiselle (Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki) ja kaupungininsinööri Maini Väisäselle (Suomen Leijonan ritarimerkki). Onnea!

Savonlinnassa on tänään torstaina kovat piipussa. Soppatykki täytetään makkarakeitolla ja ajetaan iltapäivästä asemiin Savonlinnan keskussairaalan vaiheille odottamaan suuria laumoja mielenosoittajia.
Ilmaiskyydin tarjoavat bussit lappavat väkeä, joiden on määrä vaatia Savonlinnan seudulle oikeutta tehdä sotensa juuri niin kuin lystää eli yhdessä kuopiolaisten kanssa.
Mielenilmaus on suunnattu maan hallitukselle, joka tekee päätöksensä sote-alueista maaliskuun alkupuoliskolla.

Mitään ei Savonlinnassa jätetä nyt sattuman varaan. Myös kansalaisadressi on avattu verkkopalvelussa.
Savonlinnan sote-vaatimukset ovat siellä joukon jatkona ultimaatumeille, joissa muun muassa vaaditaan Torniojoelle kalastuskieltoa ja postipalvelujen turvaamista Sirkankylällä.
Sanomalehti Itä-Savon verkkosivuilla enemmistö kommentoijista vaatii tiukasti yhteistyötä Kuopion suuntaan Mikkelin sijasta. Nimimerkki ”väliinputoajalla” oli mielenosoitukseen virkistävä näkökulma:
”Toivotaan paikalle myös kuopiolaisia kertomaan, mitä yhteenmeno merkitsee. 6 kertaa isonpana sairaanhoitopiirinä päätökset on helppo tehdä pohjoissavolaisittain. Ne väistämättömät, ikävätkin. Vahvat sopeuttamiset, yt:t yms. parastaikaa menossa, osastoja suljetaan jne. Ehkäpä siinä syy, miksi Kuopion suunnalta ei ole ääntä paljon kuulunut.”

Eikä siinä vielä kaikki. Itä-Savo oli saanut Kelan entisen pääjohtaja Elli Aaltosen avautumaan mielenosoituksen alla. Lehden haastattelussa hän vaatii kunnille tilaa valita sote-alueensa.
Aaltonen uskoo, että Kysin kanssa Savonlinnan seudulla olisi hyvät edellytykset kehittää myös ennalta ehkäisevää toimintaa. Harmikseen hän ei pääse osallistumaan torstain mielenilmaukseen.

Savonlinnan Säämingistä maailmalle aikanaan ponnistanut Aaltonen ei pelkää, että muut kunnat vaatisivat valinnan vapautta Savonlinnan vanavedessä.
–En usko, että tämä vapaus eskaloituisi valtavasti. Se kuitenkin saattaa olla tarvittava venttiili niissä maakunnissa, joissa laissa säädeltyä yhteistyörakennetta ei löydy, sanoo aiemmin pitkään Mikkelissäkin vaikuttanut Aaltonen.
Sitä lehti ei kysy eikä Aaltonen sano, mitä tapahtuu Etelä-Savon maakunnalle, jos Savonlinna saa lyödä hynttyyt yhteen Kuopion kanssa.

Onko tässä Mikkelin monipuolisin perhe? Läheltä liippaa sillä osaamista tässä huushollissa on yllin kyllin.
Perheen tunnetuin nimi ainakin paikallisesti on Henri Nikkanen, 18. Jukureissa pelaava hyökkääjä varattiin vuosi sitten NHL:ään Winnipeg Jetsiin. Helmikuussa hän teki Jukureiden kanssa vuoden mittaisen jatkosopimuksen.
Henrin isä Kari Nikkanen on Mikkelin yrityselämän johtavia nimiä. Hän toimii OR Groupin toimitusjohtajana ja jäsenenä Osuuskauppa Suur-Savon hallituksessa.

Henri Nikkasen äiti Liisa Kurunmäki puolestaan on kivunnut korkealle tiedemaailmassa. Hän on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu laskentatoimen tutkija, joka työskentelee laskentatoimen professorina Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Kurunmäellä on runsaasti kokemusta kansainvälisestä tutkimustyöstä. Hän on työskennellyt sekä Edinburghin yliopistossa että London School of Economicsissa.