Näköaloja: Yhteistyötä Juvan malliin

Huomenna vietetään ystävänpäivää. Päivää, jolloin juhlistetaan niin ystävyyttä kuin läheisempiäkin suhteita. Ystävyys ja yhdessä olo perustuvat luottamukselle. Sitä vaatii myös yhteistyö, joka näyttää nykyisessä maakunnassamme joiltakin osin varsin haasteelliselta.

Juvan pitäjä syntyi 578 vuotta sitten paikallisten toimijoiden aloitteesta. Yhdessä tuumin haluttiin oma seurakunta, ja yhteisen tavoitteen saamiseksi toimittiin. Yhdessä toimimisen perinne elää Juvalla edelleen vahvana.
Sijaintinsa ansiosta kunta on tottunut tekemään yhteistyötä laajasti maakunnassamme. Sujuvasti toimimme niin Sosterin, Essoten kuin naapurikuntienkin kanssa.

Yhteistyössä kaikkien on oltava valmiita panostamaan yhteiseen toimintaan. Sillä myös varmistetaan, että työ hyödyttää molempia ja sille on jatkossakin tarvetta. Jos näin ei ole, loppuu yhteinen taival varsin pian. Luottamuksen rakentaminen uudelleen sen menetettyään on huomattavasti haasteellisempaa kuin luottamuksen vaaliminen. Tämä olisi syytä meidän kaikkien muistaa.
Meitä kuntatoimijoita punnitaan eri mittarein. Se, kuinka haluttuja yhteistyökumppaneita olemme eri toimijoille, kertoo monesti meidän taidoistamme tehdä yhteistyötä. Juvalla olemme aina olleet innovatiivisia ja avoimia, sitä soisimme myös maakunnan muilta toimijoilta löytyvän.

Viime vuoden tilinpäätösten ennakkotiedot kertovat korutonta kieltään kuntien taloudellisesta tilanteesta. Kolme neljästä maamme kunnasta teki miinustuloksen, Etelä-Savossa 10 kuntaa 14:sta. Hirvensalmi, Puumala, Rantasalmi ja Sulkava pääsivät plussalle – onnea!
Nyt tarvitaan luottamusta eri toimijoiden kesken, jotta meillä riittää rohkeutta ja avarakatseisuutta tehdä tarpeellisia, jopa kipeitäkin päätöksiä. Näin turvaamme, että voimme itse päättää, mikä meille on parasta. Siinä olemme itse parhaita asiantuntijoita.

Mervi Simoska
kunnanjohtaja, Juva