20.02.

Ensinäyttelyn huumaa

Alisa Laatunen, 23, pitää ensimmäisen taidenäyttelynsä ensi kuussa Kahvila Nandassa.

Alisa Laatunen istuu kahvipöydän ääressä kodissaan Mikkelin Lähemäellä. Hän on nostanut pyynnöstä esille muutaman pienemmän taideteoksen. Taustalla näkyy suurempi, vuoristoa esittävä teos, joka on taiteilijan mukaan herättänyt ihastusta toimittajan lisäksi muissakin vieraissa.
–Onhan sitä joskus miettinyt, että onko tarpeeksi hyvä. Palaute on ainakin ollut hyvää ja kannustavaa, joten sillä uskallan pitää näyttelynkin.

Taidenäyttely on ollut 23-vuotiaalle Laatuselle pitkäaikainen haave. Nyt unelma on käymässä toteen, kun Kahvila Nandassa avautuu ensi kuun alussa nuoren taiteilijan ihkaensimmäinen näyttely. Se on nimeltään Katso, älä katsele.
–En tiedä onko tämä vähän kliseinen vastaus, mutta onhan se hienoa saada oma näyttely. Tuntuuhan se hyvältä, kun on pitkään siitä haaveillut, hän virnistää.
Nandan näyttelyyn tulee esille reilu kymmenen teosta, joissa jokaisessa toistuu sama aihe – luonto.
–Luonto on oikeastaan se aihe, josta mieluiten maalaan. Tauluja on sekä esittäviä että enemmän abstrakteja.

Hän kertoo piirtäneensä ja maalanneensa aina siitä asti kun kynä ja sivellin alkoivat pysymään kädessä. Taideharrastus ei alkanut minään tiettynä hetkenä.
–Sanoisin, että määrätietoisemmin aloin maalaamaan yläasteikäisenä, kun itsevarmuutta taiteen tekemiseen alkoi karttua.

Taiteen kuuluu herättää mielipiteitä

Laatunen kuvailee taidettaan helposti lähestyttäväksi, tiettyyn rajaan saakka kokeilevaksi sekä modernin ja perinteisen yhdistelmäksi.
–Ei ole mitään outoja tai niin rohkeitakaan juttuja. Haluan, että mahdollisimman moni pystyisi ottamaan taiteeni omakseen. Laajasta kohderyhmästä huolimatta en kuitenkaan halua mielistellä ketään teosteni aiheilla.
Hän muistuttaa, että taiteen kuuluu herättää mielipiteitä.
–Vaikka taiteen tekeminen on minulle henkilökohtaisesti itsestäänselvyys, ei taide itsessään saa olla koskaan sitä.

Mikä inspiroi taidettasi?
–Itseasiassa en ole ikinä miettinyt sitä, mikä minua inspiroi. Jostain oman mielen syövereistä ne aiheet tulevat, mutta ei ole mitään tiettyä inspiraationlähdettä.

Laatuselle taide on keino itseilmaisulle ja ajatusten purkamiselle.
–Se, että voi luoda jotain sellaista, mitä tiedettävästi kukaan toinen ei ole tehnyt, tekee olon tyytyväiseksi. Lisäksi maalaaminen on itselleni karaten ohella sellaista tekemistä, jonka avulla saa nollattua muut ajatukset.

Alisa Laatusen Katso, älä katsele -taidenäyttely esillä Kahvila Nandassa 2.–29. maaliskuuta.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.