Tekoäly auttaa näkemään

Timo Nyström kärsii vaikeasta näkövammasta. Tekoälyyn pohjautuva laite on suurena apuna arjessa. Laite lukee sekä painettua että digitaalista tekstiä ääneen reaaliajassa eri pinnoilta.

Opaskoira Gandalf seuraa tarkkana omistajansa Timo Nyströmin liikkeitä. Koirasta on miehelle valtaisa apu, kun pujottelemme kohti rauhaisaa peräpöytää Kahvila Nandassa.
–Gandalf on ensimmäinen opaskoirani ja siitä on kyllä suuri apu arjessa, hymyilee Nyström.
Hänellä on synnynnäinen vaikea silmäsairaus, joka johtaa hiljalleen sokeutumiseen.
–Nyt en näe toisella silmälläni mitään. Toisessa näkö on erittäin heikko.

Nyström kaivaa repustaan sormen kokoisen mustan laitteen ja asettaa sen silmälasiensa sankaan. Laite kiinnittyy magneeteilla.
Nyström kääntyy toimittajan suuntaan, painaa laitteen sivussa olevaa nappulaa, ja laite nappaa kuvan. ”Edessäsi on nuori nainen”, kuuluu kuulokkeesta Nyströmin korvaan.
–Ja tässä on myös kasvojentunnistus. Henkilön kasvot pitää ikään kuin opettaa laitteelle, joka kestää noin 30 sekuntia, ja sen jälkeen äänitän hänen nimensä. Kun laite jatkossa tunnistaa kyseisen henkilön, se kertoo hänen nimensä. Opettamisen aikana henkilön pitää katsoa laitteeseen ja toimia ohjeiden mukaan, Nyström sanoo.

Seuraavaksi mies pyytää ojentamaan paperin, jossa on painettua tekstiä. Nyström suuntaa katseensa ja kameran kohti tekstiä, painaa laitteen kosketuspalkkia ja ottaa kuvan.
Laite alkaa puhua tekstin sisältöä kuulokkeen kautta. Äänen volyymiä ja puheensyötön nopeutta voi säätää.
–Jos haluan keskeyttää puheen, siirrän käteni tekstin eteen.

Nyströmin silmälaseihin kiinnitetty Myeye 2 -laite on sormen kokoinen langaton kamera, joka pohjautuu tekoälyyn.
Laite tunnistaa kasvoja, seteleitä ja värejä. Esineitä laite ei vielä tunnista, mutta esineiden tunnistustoiminto on tulossa piakkoin ohjelmistopäivityksen myötä.
Laite lukee sekä painettua että digitaalista tekstiä ääneen reaaliajassa eri pinnoilta suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.
–Tämän avulla voi lukea vaikka kokonaisen kirjan. Laite tunnistaa sivun kääntämisen.

Toimittajan innostuessa Nyström kuitenkin toppuuttelee. Hän painottaa, ettei älykamera missään nimessä korvaa näköä ja opaskoiraa.
–Tästä on kyllä paljon apua, mutta esimerkiksi lumikasoja laite ei pysty havaitsemaan kuten opaskoira. Laite on ennen kaikkea tarkoitettu tekstin lukemiseen.

Vaikka Myeye-kamera mahtuu pieniin kuoriin, sisältää se ison määrän älytekniikkaa. Laitetta voi käyttää missä tahansa, koska se ei edellytä internet-yhteyttä.
Nyströmillä laite on ollut parin kuukauden ajan. Se on tällä hetkellä opaskoiran ohella hänen jokapäiväisen elämänsä tärkein apu, niin työssä kuin vapaa-ajalla.
–Sitä ennen käytössä oli parin vuoden ajan kameran ensimmäinen langallinen versio.
Laitteen hinta on Polar Print -sivustolla noin 5500 euroa.
Näkövammainen voi hakea työ- tai opiskelukäyttöön laitetta apuvälineeksi Kelalta. Muuhun tarkoitukseen hakua tulee kohdentaa joko sairaanhoitopiirille tai kaupungin sosiaalitoimeen.

Näkövammaisten ja lukihäiriöisten käyttöön kehitetty laite on israelilaisen Orcam Technologies -yhtiön aikaansaannos.
Innovaatio on mullistanut Nyströmin arjen, kun älylaite tulkkaa kauppareissullakin tuoteselosteet ja opastekyltit. Suurin hyöty laitteesta hänelle on ollut itsenäisyyden lisääntyminen.

Apuvälineistä on ollut paljon apua arjessa, mutta eipä Timo Nyström muutenkaan antanut näkövamman haitata elämäänsä.
55-vuotias kolmen lapsen isä harrastaa lenkkeilyä, uintia, suppausta, tanssia, ammuntaa ja laulaa mikkeliläisessä Wintti-yhtyeessä.
Lokakuussa mies voitti para-ampumaurheilun maailmanmestaruuden näkövammaisten ilmakivääriammunnassa.
–Näkövammaisten tarkkuusammunta on muuten mielenkiintoinen laji. Voisin mieluusti alkaa vetämään esimerkiksi työhyvinvointipäiviä ammunnan merkeissä, Timo Nyström vinkkaa.

Anni Suomela

1. Pikka Viikari 17/01/2020 09:02

Laite olisi varmaan hyvä esim lukihäiriöisilläkin mutta kenellä on varaa saada kyseinen laite käyttöön. Mietin nyt omaan perheen tarvetta kun lapseni oppii kuulemalla mutta ei lue tekstiä kirjaimet tuntee jokapäiväiseen arkikäyttöön itsenäisessä elämässä pärjäämiseen