17.01.

Suomalainen ruoka valloittaa suosiota

Ministeri Jari Leppä vaihtoi avajaistunnelmissa kokemuksia Berliinin Grune Woche -messuilla Suomen messuosaston keittiömestari Teemu Kaijasen ja MikseiMikkelin hallinnoiman Food from Wilderness -hankkeen Päivi Karhusen ja Kirsi Mättölän kanssa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila avasivat perjantaina kannustavin ja kiitollisin mielin Suomen messuosaston Berliinissä, Grune Wochella, maailman suurimmilla ruokamessuilla.
– On ilo nähdä kuinka olemme yhdistäneet voimamme ja esittelemme yhteisellä osastolla laadukkaita elintarvikkeita, juomia ja ruokamatkailukohteitamme. Menestystä ja tällaista näkyvyyttä eivät yksittäiset PK-yritykset pysty toteuttamaan, Leppä hehkutti.
– Suomen osallistuminen Grüne Wochelle on muodostunut pitkäjänteiseksi jatkumoksi. Viime vuoden pääkumppanimaarooli oli huipentuma. Kauppakampanjat ja vahva medianäkyvyys vahvistivat elintarvikkeidemme asemaa Saksassa. Lukuisia uusia suomalaistuotteita on saatu saksalaisten kauppojen tuotevalikoimiin.

Leppä muistutti, että viime vuonna Saksa nousi jo Suomen kolmanneksi suurimmaksi elintarvikkeiden vientimaaksi Ruotsin ja Viron jälkeen.
Business Finlandin julkistamien ennakkotietojen mukaan vienti olisi kasvanut vuonna 2019 peräti 34 prosenttia ja viennin arvo saavuttaisi 117 miljoonaa euroa. Elintarvikeviennin edistämiseen tähtäävää Business Finlandin Food from Finland -kasvuohjelmaa ovat rahoittaneet yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Ministeri Jarin Lepän arvioissa Suomen osaston Aus der Wildnis – villistä luonnosta –teema kuvaa hyvin Suomen luontosuhdetta.
– Puhdas maaperä, vesi ja ilma luovat erinomaiset olosuhteet laatutuotteiden tuottamiselle ja ovat valttikorttejamme myös matkailussa. Suomi on korkealuokkaisten, turvallisten ja innovatiivisten elintarvikkeiden tuottaja, joka ei kilpaile määrillä, vaan laadulla. Elintarvikealan yrityksemme panostavat tuotekehitykseen ja pystyvät vastaamaan kuluttajien alati muuttuviin toiveisiin ja tarpeisiin.

Ministeriä ilahdutti
myös suomalaisten toimiminen samassa hallissa pohjoismaisten ja baltialaisten ystävämaiden kanssa. Suomi tekee paljon yhteistyötä näiden maiden kanssa. Ruotsin kanssa on ministeritasolla solmittu sopimus elintarvikeviennin yhteisistä toimenpiteistä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mielestä on ollut ilo nähdä, kuinka satsaukset näkyvyyteen ovat vauhdittaneet suomalaisen ruoan kauppaa Saksaan viime vuonna. Tilastoissa erottuvat erityisesti kaura- ja alkoholituotteiden viennin kasvu.
– Ruoka on olennainen osa matkailijan kokemusta. Matkakohteen ruoka ja juoma ei ole tärkeää vain matkan aikana. Moni matkailija haluaa ostaa ruokatuotteita myös mukaan. Ja toivottavaa on, että vielä senkin jälkeen haluaa ostaa samaa tuotetta omasta kaupastaan kotimaassaan.

Leppä osallistuu
Berliinissä maatalousministerikokoukseen. Hän tapaa myös kahden kesken useita maatalousministereitä EU-maista ja EU:n ulkopuolelta.
Berliinissä vuosittain järjestettävän maatalousministereiden kokouksen (Global Forum for Food and Agriculture) teemana on tänä vuonna ruokaturva ja kestävä ravitsemus. Ministerikokous kokoaa noin 70 maatalousministeriä ympäri maailmaa pohtimaan esimerkiksi kansainvälisen kaupan roolia osana ruokaturvan edistämistä.

Ministeri Lepän mielestä on tärkeää keskustella kollegoiden kanssa eri näkökulmista globaaleista ruokasektorin haasteista, ja myös tuoda esiin niitä ratkaisuja, joita maataloudellamme on tarjota ilmastonmuutokseen.

Antero Heikkinen

Kommentit

  1. Helena Määttänen 18/01/2020 13:45

    Valloittaa suosiota – erikoinen ilmaisu, mahtaako olla äidinkieltämme?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.