Paperikuun kautta reissuun

Paperikuu kauppakeskus Akselissa ryhtyy välittämään Jyrki Kososen johtaman Linja-autoliike S. Kosonen Oy:n matkoja. –Olemme Suomen ainoa kauppa, joka myy matkoja, sanoo Paperikuun yrittäjä Päivi Saleh.

Viimeinen Mikkelissä toiminut matkatoimisto lopetti vuodenvaihteessa. Matkoja voi helmikuusta alkaen ostaa paperi- ja sisustuskauppa Paperikuusta.

TE-Matkat sulki toimistonsa Mikkelissä vuodenvaihteessa. Kotikaupungissaan Kuopiossa matkatoimiston toiminta jatkuu.
–Helmikuussa TE-Matkoille olisi tullut Mikkelissä 20 vuotta täyteen. Jos toiminta olisi ollut kannattavaa, olisi se käsittääkseni jatkunut, arvioi TE-Matkojen Mikkelin toimistoa pitkään pyörittänyt Päivi Saleh.

Saleh tuumi, että matkailubisnekset saavat hänen osaltaan olla. Ajatus oli, että hän keskittyy omistamaansa lahjatavarakauppa Paperikuuhun kauppakeskus Akselissa. Toisin kuitenkin kävi.
–Ihmiset kyselivät minulta matka-asioista, joten ehdotin Jyrki Kososelle yhteistyötä, Saleh sanoo.

Jyrki Kosonen on kerimäkeläisen Linja-autoliike S. Kosonen Oy:n toimitusjohtaja, joka tarttui heti yhteistyöhön. Paperikuu alkaakin helmikuun alkupäivinä myydä Matka-Kososen ja Apollomatkojen matkoja. Myös Venäjän viisumit ovat tulossa tarjolle.
–Paperikuu välittää matkoja agentuurina. Vastuullinen matkanjärjestäjä on Kosonen, Saleh sanoo.

Kosonen on 82-vuotias yritys, jolla on käytössä 22 bussia. Toimipaikat ovat Savonlinnassa ja Joensuussa.
–Mikkelissä avaamme tässä vaiheessa agentuurin, mutta ruokahalu voi kasvaa syödessä. Katsotaan kaikessa rauhassa, miten toiminta Mikkelissä alkaa kehittyä, Kosonen sanoo.

Saleh on varma, että toiminta pyörähtää hyvin käyntiin. Kysyntää kaupungissa on etenkin risteilylle, ryhmämatkoille Baltiaan, Venäjälle ja Lappiin sekä kotimaan kulttuurireissuille. Apollomatkojen kautta järjestyvät etelänmatkat.
Ryhmille parivaljakko lupaa räätälöidä matkoja asiakkaan kiinnostuksen mukaan. Yhdessä Saleh ja Kosonen aikoivat kehitellä myös uutuusmatkoja.

Saleh sanoo, että kun hän parikymmentä vuotta sitten aloitti matkailun parissa, oli Mikkelissä viisi matkatoimistoa. Lopun ovat kokeneet muun muassa Matka-Vekka ja Mikkelin Matkatoimisto. Viimeksi kolmisen vuotta siten päättyi Matkapoikien taival Mikkelissä.
–Koulutuksissa saattoi tuolloin olla 20–30 henkeä. Nyt ammattikunta on hävinnyt kokonaan, Saleh sanoo.

Vaikka moni matkalainen asioi netissä, on esimerkiksi Savonlinnan seudulla paikallisesti palvelee Kososen lisäksi vielä Savonlinnan Matkatoimisto. Kuopiossa toimistoja on edelleen viisi.
–Mikkelissä syy alan katoon voi olla se, ettei meillä ole ollut paikallisia yrittäjiä. Sivukonttorit on kaikki lopetettu, Saleh sanoo.