16.01.

Näköaloja: Ratkaisujen pelikirja

Niina Kuuva

Olemme tottuneita taivastelemaan tappiollisia muuttoliikelukuja, työpaikkojen vähenemistä ja kiristyvien paikallistalouksien tilannetta. Suhtaudumme usein pelokkaasti muutostrendeihin, kuten ilmastonmuutokseen ja ikääntymiseen, aivan kuin ne automaattisesti loisivat alueelle syvenevää synkkyyttä. Huudamme usein avuksi valtiota ja etsimme ratkaisua oman toimintamme ulkopuolelta.

Entä jos
ajattelisimmekin niin, että ikääntynein maakuntamme voi olla uusien hoivaratkaisujen laboratorio ja hyvinvointipalveluiden syntymisen alusta. Ikääntyminen ei ole vain Suomen asia, vaan ratkaisuja haetaan globaalisti usealla mantereella.
Entä jos ilmastonmuutos avaa mahdollisuudet pidemmälle kasvukaudelle ja uusille kasvilajeille, kun toisaalla olosuhteet vaikeutuvat. Voi myös olla, että ihmisten arvostus ekologisuutta ja vastuullisuutta kohtaan kasvattaakin lähimatkailua esimerkiksi Pohjoismaista ja Baltiasta.

Josko eteläsavolaiset yritykset ja oppilaitokset voisivat olla kiertotalouden ratkaisijoita maailmalla. Meillä on jo nyt kansainvälisesti merkittävää vesitutkimustoimintaa sekä rakentumassa sinisen ja vihreän kasvun alusta EcoSairilaan.
Mitäpä jos korkean osaamisen työntekijät haluavat työskennellä hyvien tietoliikenneyhteyksien kautta puhtaiden vesien rannoilla, kohtuullisin asumiskustannuksin ja maailman laadukkaimmassa elinympäristössä.

Ajattelen, että suurimmat kehityksemme jarrut ovat apatia ja muutospelko. Tulevaisuuden ratkaisujen pelikirjaa laadittaessa on oltava rohkeita ja avoimia, jotta myös nuoret – tulevaisuuden mikkeliläiset, juvalaiset tai hirvensalmelaiset – kiinnostuvat alueesta. Uusia kenttäpelaajia totisesti tarvitsemme, jotta tiedon ja osaamisen pääoma kasvaa ja sekoittuu.
Nyt uuden vuosikymmenen alussa on aika muovata tulevaisuuden tiekarttaa mahdollisuuksia rakentaen.

Niina Kuuva
aluejohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.