Luontoa ja omituisia otuksia

Suvi Kuusisto (vas.), Niina Toivonen ja Melina Minkkinen ovat GalleriArin Vuoden avaus -taiteilijoita.

Mikkeliläisen taidegalleria GalleriArin vuosi on pyörähtänyt käyntiin kolmen mikkeliläistaiteilijan voimin.
Gallerian seiniä koristaa Suvi Kuusiston, Melina Minkkisen ja Niina Toivosen taide. He ovat lahjakkaita nuoria taiteen tekijöitä, jotka ovat kuitenkin jääneet tähän saakka vähälle huomiolle.
GalleriArin tammikuun näyttelyn tavoitteena onkin ollut vuodesta 2016 saakka nostaa näkyviin vähemmän esillä olleita paikallisia kuvataiteilijoita, iästä tai harrastajataustasta riippumatta.

Vuoden avaus 2020 -niminen näyttely toteutetaan yhteistyössä Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa niin, että galleristit Ari Hänninen ja Anna-Katri Hänninen valitsevat taiteilijat ja kaupunki maksaa näyttelyn tilavuokran.
–Monesti on käynyt niin, että Vuoden avaus -näyttely on toiminut ponnahduslautana entuudestaan vähemmän esillä olleelle taiteilijalle. Sehän tietysti on tavoite, sanoo Ari Hänninen.

Minkkiselle ja Toivoselle näyttely on ensimmäinen. Kuusiston teoksia on ollut aiemmin esillä syyskuisen Mikkeli Art ja Design Week -kulttuuritapahtuman yhteydessä.
Ristiinasta kotoisin olevan Melina Minkkisen, 24, näyttelyn aiheet kumpuavat Suomen luonnosta.
Hän taiteilee mustavalkoisia teoksia käyttämällä pistetekniikkaa. Pieniä pisteitä piirtämällä hänen kynästään on syntynyt hätkähdyttävän realistisen näköisiä kuvia luonnosta asujineen.
–Löysin pistetekniikan noin kaksi vuotta sitten. Yhden teoksen tekemiseen kuuluu työn koosta riippuen aikaa parista kymmenestä tunnista ylöspäin.
Debyyttinäyttelynsä aihepiiriä Minkkinen ei miettinyt kauaa.
–Suomen luonto on minulle niin tärkeä, että ajattelin sen olevan hyvä aihe myös elämäni ensimmäiselle näyttelylle.

Eläin- ja luontoteema jatkuu GalleriArin kolmoshuoneessa, jossa on esillä kuvittaja Niina Toivosen, 33, mustavalkoisia ääriviivateoksia.
Toivonen on koulutukseltaan tradenomi ja latinan kielen kandi, mutta piirtänyt niin kauan kuin kykenee muistamaan, eli pienestä pitäen. Näyttelyn teosten aiheina ovat Suomen uhanalaiset eläimet.
–Minulle luonto ja sen monimuotoisuuden suojelu on tärkeää, niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Kolmas Vuoden avaus -taiteilija, Suvi Kuusisto, 24, puolestaan poimii aiheita sieltä täältä, oman mielensä sopukoista, runoista, musiikista ja luonnostakin. Kuusisto leikkii mielikuvituksella. Tosi ja epätosi kohtaavat
Hän on antanut näyttelyteoksilleen nimen Unimaa. Yhdeksän teoksen joukosta löytyy sekä värikkäitä maalauksia että mustavalkoisia töitä, joissa seikkailevat taiteilijan oman mielikuvituksen otukset ja hahmot.
–Näyttelyssä on esillä sekä tietokoneella piirrettyjä mustavalkoteoksia sekä värikkäitä akryylimaalauksia. Rakastan kontrastien luomista, ruman ja kauniin yhdistelemistä, hyvän ja pahan yhteiseloa, vaaleanpunaista ja mustaa.
Vuoden avaus -näyttely on esillä kuun loppuun saakka.

GalleriArin alkuvuoteen mahtuu muutakin melskettä. Mikkelin alueen peruskoulujen taidepajat jatkuvat tänäkin vuonna osana kulttuuripalveluiden sekä varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden toteuttamaa Kulttuuripolkua.
Anna-Katri Hänninen laskeskelee, että kaikkiaan gallerian taidepajoihin osallistuu yhteensä noin 550 kahdeksasluokkalaista oppilasta kaikista alueen peruskouluista.
–Olimme viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana Kulttuuripolussa, joka oli kyllä tykätty juttu sekä meidän että nuorten puolesta. Helmikuulle suunnitteilla on hyväntekeväisyysnäyttely, maaliskuulle Minäkuva-taidepajojen lanseeraus. Vilinää siis riittää.

Vuoden avaus 2020 -näyttely esillä GalleriArissa 31. tammikuuta saakka.

Anni Suomela