Kiuru: Vain pääkaupunkiseudulle soten erillisratkaisu

Krista Kiuru

Vain Uudellemaalle sallitaan poikkeus maakuntamallista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa. Muualla maassa uudistus rakennetaan 18 maakunnan pohjalta.

– Sote-uudistus perustuu maakuntamalliin kaikkialla muualla paitsi Uudellamaalla, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kiuru puutui Turun ja Tampereen toiveisiin saada pääkaupunkiseudun tapaisia poikkeusjärjestelyjä. Etelä-Savoa ja Savonlinnan seudun toiveita yhteistyöstä Pohjois-Savon kanssa ministeri ei mainnut

Kiuru totesi, että kaikilla alueilla on omat erityispiirteensä, joita valmistelussa pyritään ottamaan huomioon.
– Jokaisella alueelle on omia toiveitaan, mutta kaikkialla paitsi Uudellamaalla reunaehtona ovat maakunnat.

Sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustushaut avautuvat maanantaina 20. tammikuuta. Kahdesta sote-uudistukseen liittyvästä valtionavustushausta voi hakea rahoitusta palvelujen toiminnalliseen kehittämiseen ja sote-rakenneuudistuksen valmistelua tukeviin hankkeisiin.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta jaetaan vuonna 2020 alueille 70 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

– Sosiaali- ja terveysministeriö käy tammi-helmikuun aikana alueiden kanssa kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä. Eri puolilla Suomea asuvien palvelujen erot ovat suuret, ja haluamme ottaa huomioon alueelliset erityispiirteet. Nämä avustukset on tarkoitettu palvelujen sisällölliseen kehittämiseen ja saatavuuden parantamiseen, totesi Kiuru.

Rakenneuudistusrahoitus on tarkoitettu vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun. Avustuksia on jaossa yhteensä 120 miljoonaa euroa.

Valtionavustusta myönnetään etenkin sote-palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen. Avustuksen myöntämisessä arvioidaan hankkeen yhteiskunnallisen ja taloudellisen vaikuttavuuden toteutumista sekä hankkeen yleistä merkitystä. Avustuksilla voidaan jatkaa niiden alueellisten ratkaisujen kehittämistä, jotka aloitettiin Sipilän hallituksen aikana.

Rahoitusta voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät. Valtionavustusta myönnetään usean kunnan yhteisiin hankkeisiin. Pääsääntöisesti edellytetään vähintään 80 % maakunnan väestöpohjasta. Avustukset myöntää sosiaali- ja terveysministeriö. Hanke-esitysten arviointiin osallistuu myös valtiovarainministeriö erityisesti taloudellisten ja tuottavuuteen liittyvien vaikutusten osalta.