Kolumni: Yhteisöllisyyttä etsimässä

Itsenäisyyspäivän aaton tunnelmissa voisi päämajakaupungista käsin pohtia tovin niin isänmaan kuin kotikulmien asiota.
Kun Suomi julistautui 102 vuotta itsenäiseksi valtioksi, oli asian puolesta varmasti aika paljon yksituumaisuutta. 80 vuotta sitten nuori kansakunta joutui taistelemaan itsenäisyytensä puolesta.
Talvisodan koettelemusten keskellä suomalainen sisu ja yhteisöllisyys olivat ratkaisevassa roolissa itsenäisyyden säilyttämiseksi, vaikka Karjalan menetys oli raskas taakka. Jatkosodassa Suomi ensin pärjäsi, vaikka lopulta hävisikin valitettavasti.

Suomi on edelleen pieni kansakunta, mutta osaamisen kautta arvostettu. Mikkeliläislähtöiset komissaarit Erkki Liikanen ja Olli Rehn olivat omilla kausilla EU:n keskeisiä toimijoita.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nauttii ansaittua arvostusta niin lännen, idän kuin kauko-idänkin valtionpäämiesten silmissä.

Suomi on tämän vuoden jälkipuoliskolla EU:n puheenjohtajamaa. Tähän rooliin ladattiin aika paljon odotuksia. Poliittisella kentällä puheenjohtajuutta valmistelivat keväällä hallituskautensa päättäneet henkilöt. Nyt ei läheskään kaikki ole sujunut laaduttujen suunnitelmien mukaisasti.
Puoli vuotta aloittaneen hallituksen johto on sooloillut työmarkkina-asioissa, kun olisi pitänyt keskittyä koko isänmaan ja osin EU:n asioihin.
Tällä viikolla eron saaneessa hallituksessa on kosolti nuorekkaita ja tuoreita voimia, mutta kohtuuttoman paljon kokemattomuutta. Uusi viisikko syntynee puoli vuotta toimineelta pohjalta.
Gallupeista ja niiden desimaalien muutoksista huolimatta tulevan hallituksen odottaisi toimivan edeltäjäänsä tehokkaammin koko Suomen parhaaksi. Olisi edistettävä työllisyyttä. Vuosikymmenen mittaisen pilkunviilauksen sijaan olisi saatava vihdoin kaikkia kansalaisia koskettava sote-ratkaisu aikaiseksi.

Mikkeliläisittäin on lupa odottaa, että nähdään päättäjien kesken epäitsekkäästi talouden koko kuva.
Mikkelin kehno talous saadaan ainoastaan ja vain edes oikeaan suuntaan yhteisten näkemysten kautta Mikkelin ja mikkeliläisten parhaaksi.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Antero Heikkinen