Intohimona lobbaus

Niina Kuuva aloittaa Etelä-Savon Yrittäjät ry:n aluejohtajana helmikuun alussa.

Olen intohimoinen edunvalvoja, vakuuttaa Etelä-Savon Yrittäjät ry:n uusi aluejohtaja Niina Kuuva, 34.

Kuuva haluaa, että yrittäjien ääni kantaa entistä paremmin päättäjien korviin niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.
Kuuvalla on takanaan mallikkaasti sujunut puolitoistavuotinen kausi Matias Hildénin sijaisena Puumalan kunnanjohtajana. Kiinnostus edunvalvontaan näkyi ja tuntui.
–Kaikista eniten pidin Puumalassakin, kun sain viedä asioita eteenpäin ja etsiä oikeita polkuja, joilla niitä voitiin edistää.

Puumalan pestin jälkeen Kuuva on työskennellyt huhtikuusta alkaen Etelä-Savon maakuntaliitossa ennakointiasiantuntijana. Yritysten tehtävistä hänellä ei juuri ole kokemusta, mutta lapsuudenkodissa yrittäjän arki tuli tutuksi.
–Isäni toimi parikymmentä vuotta taksiyrittäjänä Juvalla.

Yrittäjäjärjestön tehtäviin veti erityisesti rakkaus kotiseutuun, jonka kehitys on Kuuvan näkemyksen mukaan yritysten varassa.
–Etelä-Savo on minulle tärkeä, ja näen, että elinvoima syntyy yrityksissä. Yritysystävällinen maakunta on tärkeä tavoite, jota voidaan kunnissa edistää muun muassa hankinta- ja kaavoituspolitiikkaa jumppaamalla.

Uudella yrityspomolla on vankka menneisyys keskustan riveissä. Vuonna 2012 keskustanuorissa alkanut ura johti piirin ja kunnallisjärjestön johtotehtäviin. Kertaalleen Kuuva oli ehdolla kuntavaaleissa.
–Kun lähdin Puumalaan kunnanjohtajan sijaiseksi 2017, jätin varavaltuutetun paikan Mikkelissä ja kaikki muut tehtävät puolueessa, sanoo Kuuva, joka pysyy kyllä hyvin ajan tasalla, kun hän avopuolisonsa Janne Tarima toimii ministeri Jari Lepän (kesk) avustajana.

Kuuva on viime kuukaudet seurannut työkseen Etelä-Savon tilannekuvaa. Kovin suureen ylistykseen ei ikääntyvässä ja väestöään menettävässä maakunnassa ole. Urakkaa riittää niin kuntien elinvoimassa kuin yritysten sukupolvenvaihdoksissa.
Ongelmista huolimatta Kuuva haluaa antaa tilaa myönteisille asioille ja yrittämisen innolle. Suuria mahdollisuuksia on maakunnan vesissä ja metsissä, joita jalostettava nykyistä pidemmälle.
–Liikaa toistamme ongelmiamme. On hyvä esimerkiksi huomata, että kauppa on voinut hyvin paikata ostovoiman katoamista kesäasukkaiden ja matkailun avulla.

Maakunnan sisäiset kädenväännöt näkyvät ja kuuluvat kauas. Yrittäjille Etelä-Savo on Kuuvan silmin yhtenäinen.
–Onneksi yrittäjät eivät ole lähtenee maakunnan sisäiseen vääntöön vaan ovat osanneet tehdä yhteistyötä.
Lobbauslistaa ei Kuuvalla vielä ole, sillä keskustelut oman hallituksen ja yrittäjäkentän kanssa ovat vasta edessä. Varmaa on, että koulutus on tärkeää. Ammattityövoiman saatavuus on varmistettava.
–Alueen koulutusorganisaatioita on kehitettävä. On myös kysyttävä, koulutammeko nuoria oikeille aloille, kun kauppaan valmistuvista on ylitarjontaa ja metallipuolella ja sosiaali- ja terveyspalveluissa työvoimasta pulaa.

Kuuva toivoo, että myös koulujen ja yritysten yhteistyö yhä syvenee. Hän toivoo, että yritykset voisivat tarjota entistä enemmän nuorille työtä.
–Harjoittelupaikat ja kesätyöt ovat keinoja sitouttaa nuoria maakuntaan.
Tärkeiden asioiden listalla on myös maakunnan kansainvälistäminen. Nykyisten 300 vientiyrityksen joukkoon olisi hyvä saada lisäystä.
–On oleellisen tärkeää. että yrittäjäjärjestö yhdessä muiden toimijoiden kanssa madaltaa pk-yritysten matkaa maailmalle.