Peräpään valvoja: Valtakunnassa tarjolla lakkoja

Climate Aid -konsertin taustavoimiin kuulunut Heta-Elena Heiskanen esiintyi itsekin kuorossa ja esitti tilaisuutta varten kirjoittamansa runon. (Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen)

Kauppalehti on taas listannut maan parhaat firmat. Etelä-Savon ykkönen on urheiluvälineitä maahantuova juvalainen IP-Agency Finland, jonka osoite tosin on Vantaalla.
Maakunnassa on onneksi myös lukuisia tuotannollisia firmoja, jotka ovat priimakunnossa. Yksi on Kauppalehden listan viitossijalta löytyvä ilmanvaihtolaitteita tuottava mikkeliläinen Jeven Oy.
Hyvin sujuu myös Rantakylässä panimoteollisuuden laitteita tuottavan Bierkühl Oy:n bisnes.

Erittäin ilahduttavaa on lukea Mikkelissä ympäristötekniikkaa tuotavan Enviconics Oy:n upeasta menestyksestä. Vaikeampiakin kausia kokenut yritys on viime vuodet tehnyt vakuuttavaa jälkeä sekä kannattavuuden että kasvun saralla.
Parhaiden yritysten listalla ovat edelleen jätevesialan asiantuntijayritys Aquazone, katsastusfirma E Valjakka, Mikkelin Nostajat ja työvoiman vuokrausta harjoittava Callamed. Kaikki ne ovat mikkeliläisiä.
Parhaiden joukkoon sijoittuvat myös mikkeliläisyritykset Maanrakennus Talpa, Metsäsairila, OP Koti Suur-Savo ja Etelä-Savon Taksi.
Osataan sitä liitoskunnissakin. Vahvaa tulosta tekevät höyrykattiloden valmistaja Stamrator Ristiinassa ja konepaja Kospirit Haukivuorella.
Maakunnan 20 parhaan listalla ovat myös K-supermarket H & A Tuononen ja maanrakennus Suutarinen Mäntyharjusta. Valvoja onnittelee upeista suorituksista!

Etelä-Savon
riitely on saavuttanut mitat, joista ei valtakunnan päälehti Helsingin Sanomatkaan voi vaieta. Mikkelissä kesiään viettävä toimittaja Teija Sutinen oli jalkautunut maakuntaan ottamaan selkoa asioiden oikeasta laidasta.
Sunnuntaina Hesarissa julkaistun jutun lopputulos oli jokseenkin tasapainoinen, etenkin kun ottaa huomioon, että maakunnan ihmisistä selvästi suurimman palstatilan sai käyttää Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen.
Nousiainen sai taas kerran ja nyt valtakunnallisella areenalla tuoda esiin kaikki mahdolliset syyt, jotka ehdottomasti estävät sote-yhteisyön Etelä-Savon sisällä. Maakuntaneuvoksen mieli palaa voinallisesti kohti Puijoa.
Nousiainen muuten unohti mainita, kuten myös jutuntekijä, että Mikkelin keskussairaala on THL:n tilaston mukaan yksi maan tehokkaimmista ja Savonlinna Suomen tehottomin.
Toimittajan omista kömmähdyksistä pahin oli maininta, jonka mukaan ”maakunnassa on kaksi tasavahvaa kaupunkikeskusta, Mikkeli ja Savonlinna”.
Ei pidä paikkansa. Mikkelissä on runsaat 53 000 asukasta, mikä on aika tarkkaan 20 000 henkeä enemmän kuin Savonlinnassa.

Lauantaina Helsingin
Musiikkitalossa vietettiin Climate Aid -konsertti vahvoin mikkeliläisin maustein. Poikkitaiteellisessa konserttitapahtumassa hiilinieluja olivat kasvattamassa mikkeliläislähtöiset basso Timo Riihonen, ohjaaja Eero Tiilikainen ja erityisasiantuntija Heta-Elena Heiskanen.
Musiikkitalon 1700-paikkaisen salin täyttänyt yleisö sai nauttia aina barokin ajan klassisesta musiikista afromusiikkiin, suomalaiseen perinnelauluun ja uusiin klassisiin teoksiin. Konsertin suojelijana toimi Jenni Haukio.
Tunnelmia löytyy sivustolta www.climateaid.fi ja kampanjaan voi lahjoittaa sitä kautta itsenäisyyspäivään asti.