07.11.

Laatu ja määrä kunnossa

Vili Hämäläinen on tyytyväinen Rantakylän latuihin.

Maastohiihtäjä Vili Hämäläinen, 25, on juuri palannut parin viikon onnistuneelta harjoitusleiriltä Italiasta. Samoissa maisemissa trenasi pari maajoukkuettakin.

Hämäläinen siirtyi toissa keväänä Reijo Jylhän valmennettaviin. Hiihtomaajoukkueen ex-päävalmentajan ja nykyään Lapin Urheiluopiston huippu-urheilun koordinaattorin kokeneet opit ovat tuoneet uutta intoa ja laatua harjoitteluun.
– Erityisen tärkeällä sijalla on ollut voimaharjoittelu ja sen myötä voiman tuotto hiihtoon. Laadulliset ja määrälliset asiat ovat oikeissa suhteissa. Sen myötä haetaan vauhtia hiihtämiseen, Hämäläinen selvittää.

Uutta kipinää ja motivaatiota harjoitteluun on tuonut hänen mukaansa myös viime kevään SM-hiihtojen 50 kilometrin vapaan 50 kilometrillä saavuttama 13. sija.
Tähän kauteen Hämäläinen on harjoitellut aika tasaisesti kumpaakin hiihtotapaa.
– Perinteisen tekniikka on haavoittuvampi, mutta kulkee nyt ihan mukavasti.

Viime keväänä Hämäläinen piti hiihtokauden jälkeen kuukauden tauon harjoittelusta.
– Kausi on pitkä. Se on kokemusperäisesti välttämätöntä ”kropan ja pään vuoksi”.
– Nyt käytin ajan hyödyllisesti opiskelun hyväksi ja kirjoitti kandidaatin tutkielman.

Toukokuun puolivälistä alkaen Hämäläisellä on kertynyt noin 500 harjoittelutuntia. Kesäkaudella hän on kisannut leppoisasti Jukolan Viestissä ja Sulkavan Souduissa.

Marraskuun alkupäivät Hämäläinen harjoitteli tiiviisti kotoisissa Rantakylän maisemissa 2,1 kilometrin säilölumiladulla.
– Rantakylän latu on näissä olosuhteissa ihan huippulenkki. Kolme pitkähköä napakkaa nousua ovat erinomaisia myös kilpahiihtäjälle.

Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella on lumilatu ollut jo lokakuun puolivälistä. Siellä Vili viimeistelee itsensä kisakuntoon. Kilpailukausi käynnistyy perinteisen kympillä Imatralla ensi viikonloppuna.

Antero Heikkinen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.