Kolumni: Uusi elämä

Milteipä päivälleen vuosi sitten oli lääkärilläni Helena Leväsellä minulle vakavaa asiaa. Hän sanoi, ettei diabetekseni ole tasapainossa.
Sain muutoksia lääkitykseen sekä opastusta paremmista ruokailu- ja liikuntatottumuksista.
Tauti on seurannut minua vajaan kymmenen vuotta. Ehkä kauemminkin, mutta silloin se havaittiin.
En ole suhtautunut siihen kuolemanvakavasti. Perimä on vahva. Kumpikin vanhemmistani kärsi varttuneella iällä kakkostyypin diabeteksestä.
Kärsiminen on ehkä liikaa sanottu, sillä he elivät – isä toki edelleen – mukavasti taudista huolimatta.
Itse ajattelin, että diabetes on syntymälahja, jolle ei paljon mitään mahda. Elämäntavoille en niinkään ole pannut painoa.

Lääkärin sanat saivat kyllä miettimään, mutta arkisen puurtamisen keskellä on vakiintuneita tapoja hankala muuttaa.
Onneksi osuin haaviin, joka pyydysti porukkaa tekemään elämäntaparemonttia. Helmikuussa istuin Essoten tiloissa Omatorilla muutosvalmentaja Maija Laukniemen seurassa.
Alkoi myötämielinen aivopesu, jossa unen, liikunnan ja ravinnon tärkeyttä alettiin upottaa kovaan kalloon.
Vähitellen, askel kerrallaan on suunta muuttunut. Ravinto on keventynyt, liikunta lisääntynyt ja unen laatu kohentunut.

Viime viikolla olin taas Helena Leväsen vastaanotolla. Nyt viesti oli, että terveydessäni on tapahtunut muutos todella hyvään suuntaan.
Sokeritautini on nyt tasapainossa. Pitkäsokerin arvo ja kolesteroli ovat kunnossa. Samaa kertovat kotimittauksen seurantatulokset.
Ansio lankeaa lääkärin mielestä ennen muuta ruokapöytään. Pelkällä liikunnan lisäämisellä temppu ei mitenkään olisi onnistunut.

Miksi rasitan teitä sairauskertomuksella? Siksi, että haluan kertoa, miten erinomaista työtä Essoten elämäntapaporukka Teemu Ripatin johdolla tekee.
Uskon, että elämäntapaohjauksella on mahdollista säästää pitkä penni terveydenhuollon kuluja.
Yhtään vähempää ei merkitse se, että keveämmän elämän eväät maistuvat ja tuntuvat hyvältä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.