Elsa Heporaudan elämää kunnioitetaan kantaesityksellä

Sahanlahti Resortin emäntä Jaana Kuivalainen, Palava tahto näytelmän tuottaja Ismo Kotro, Elsaa esittävät näyttelijät Tiia Louste, Maija Siljander, käsikirjoittaja Juhani Joensuu ja valaistuksen ja äänimaailman suunnittelija Tomi Tirranen esittelivät ja fiilistelivät tulevaa näytelmää Sahanlahden terassilla Saimaan miljöössä. (Kuva: Antero Heikkinen)

Juttua muokattu 13.11. kello 10.17

Puumalan Sahanlahden kesäteatteri Verstaalla nostetaan kesällä 2020 ansaittuun arvoonsa Kalevala Korun perustajana tunnetun Elsa Heporaudan edistyksellinen ja laaja-alainen elämäntyö.
Palava tahto -näytelmää valmistelevat teatterin moniottelija Ismo Kotron johtama työryhmä, johon kuuluu näyttelijä Tiia Louste ja käsikirjoittaja-ohjaaja Juhani Joensuu.
– Samalla nostamme koko Sahanlahden kesään kulttuuriperintöämme sahayhdyskuntana, Kalevalaisten naisten ja Kalevala Korun syntykotina, kertoo Sahanlahti Resortin emäntä ja yrittäjä Jaana Kuivalainen.

Elsa Heporauta -produktio saa kantaesityksensä 6. kesäkuuta 2020. Sahanlahden tapahtumatalo Sahan Verstaalla nähdään kaikkiaan 12 esitystä kesä-heinäkuun kauden aikana.
Käsikirjoitusta nyt puoli vuotta ennen kantaesitystä viimeistelevä Joensuu paljastaa, ettei luvassa ole voimakkaana tahtonaisena tunnetun Elsa Heporaudan elämänkertaa eikä näköiskuvaa.
– Teatterin keinoin esitetään ja kuvataan hänen aikansa (1883-1960) Sahanlahden miljööstä lukuisten suomalaisten asioiden edelläkävijäksi.
Heporaudan roolia vievät näyttelijät Tiia Louste ja Maija Siljander.
– Kun tätä kunniakasta roolia tarjottiin, ei tarvinnut hetkeäkään miettiä sen vastaanottamista, Louste ja Siljander hehkuttavat.

Koko Suomi tuntee Lousteen kymmenistä elokuva- ja tv-sarjojen rooleistaan. Helsingin kaupunginteatterista hän jäi eläkkeelle vuonna 2015. Tiia Louste ja puolisonsa Tomi Tirranen ovat olleet puumalalaisia kesäasukkaita 12 vuotta. Tirranen suunnittelee produktion valaistuksen ja äänen. Hän on työskennellyt mm. Ryhmäteatterin teknisenä johtajana.
Maija Siljanderille Puumala ja Mikkelin seutu ovat ennestään tuntemattomia. Aiemmin 19 vuotta Riihimäen teatterissa työskennellyt Siljander arvioi Sahanlahden teatterin olevan freelancerille unelmien kesätyö.
Etelä-Savon kulttuurirahaston myöntämällä työryhmän 26 000 euron työskentelyapurahalla saadaan Jaana Kuivalaisen laskelmien mukaan tehdyksi käsikirjoitus, ohjaus, puvustuksen, lavastuksen, äänien ja valojen suunnittelu.
– Lavastuksen ja puvustuksen materiaalihankinnat eivät sisälly tähän apurahaan. Markkinointi- ja esitysbudjetti on vielä työn alla. Se on muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Suomen Kalevalaiset naiset juhlistaa perustajan ympärille valmistuvaa teattariesitystä järjestämällä oman valtakunnallisen kesätapahtuman Sahanlahdessa jonkun 2020 esityksen yhteydessä.
Elsa Heporauta (os. Koponen) 1883-1960 oli valtakunnallisesti merkittävä Puumalan voimanainen ja oman aikakautensa keskeinen kulttuurivaikuttaja. Hänen elämäntyöstään erottuu kolme pääroolia, opettaja, kirjailija ja kalevalaisen hengenperinnön ja kulttuurin vaalija.
Heporauta syntyi Puumalassa Miettulan Sahan johtajan Johan Koposen tyttärenä vuonna 1883. Lapsuudenkoti ja isän antama henkinen perintö loi perustan elämäntyölle. Koulutie kulki Puumalan kansakoulun kautta Mikkelin tyttölyseoon ja sieltä yliopisto-opintoihin Jyväskylään.
Heporauta oli perustamassa Puumala seuraa, joka julkaisee Puumala-lehteä ja myötävaikutti Jyväskylästä käsin Suomen Nuoriso-opiston tuloon Mikkeliin.

Palava tahto -näytelmän kantaesitys koetaan 6.6.2020 Puumalan Sahanlahden kesäteatteri Verstaassa, jossa on 280 katsomopaikkaa katon alla. Esityksiä on kesä-heinäkuun aikana kaikkiaan 12.

Antero Heikkinen