50 vuotta eläinten puolesta – eläinsuojelutyötä tuodaan esille taiteella

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen toimintaa tuodaan esille taiteen keinoin. Martta Savander (vas.), Katja Valjakka, Kirsimaria E. Törönen, Katariina Mennander ja Nene Liikanen odottavat kirjastolla maanantaina avautuvan näyttelyn herättävän rutkasti kiinnostusta kaupunkilaisissa.

Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa avautuu tulevana maanantaina taidenäyttely, jonka teema linkittyy löytöeläimiin ja eläinsuojeluun.

Kyseessä on Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen (Mesy) 50-vuotisjuhlanäyttely, jonka tarkoituksena on paitsi juhlistaa yhdistyksen pitkää historiaa, myös tuoda yhdistystä ja sen toimintaa esille sekä aktivoida kaupunkilaisia näkemään eläinsuojelutyön merkitys.

Näyttelyssä eri ryhmät kertovat näkemyksistään eläinsuojelusta ja löytöeläimistä taiteen keinoin. Ryhmien ohjauksesta on vastannut kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen ja Mikkelin kuvataidekoulun opettaja Pirita Lautala.
Ryhmät ovat työstäneet näyttelyn teoksia kesästä saakka. Taiteilijoiden ikähaitari on kattava. Näyttelyssä on teoksia aina viisivuotiailta eläkeikäisiin.

Mukana ovat Marskin päiväkodin esikoululaiset, kaksi Mikkelin kuvataidekoulun ryhmää, lastenkoti Rivakka, Essoten mielenterveyskuntoutujat, Valteri-koulu Mikaelin oppilaat esiopetuksesta kolmasluokkalaisiin ja Studio Wäkewän taidekerho.
Lisäksi mukana olivat myös kesäisen Suuri maalaustapahtuma -päivän osallistujat Wäkewästä.

Esille tulee 59 teosta.

Juhlanäyttelyn idean äiti on Mesyn pitkäaikainen aktiivijäsen Anneli Liukkonen. Näyttely ja maalauspajat mahdollistuivat Kansan sivistysrahaston avustuksella.

Yhteensä maalauspajoja järjestettiin 11. Teoksia syntyi kaikkiaan 59, joista jokainen saa nyt oman paikkansa tulevana maanantaina avautuvassa näyttelyssä.
– Aihe on todella tärkeä. On vaikeaa ajatella, että on paljon ihmisiä, jotka eivät huolehdi omista lemmikeistään. Ajatus tuntuu kamalalta, sanoo kolme koiraa omistava Katariina Mennander, 18, Wäkewän taidekerhosta.

Yhtä mieltä aiheen tärkeydestä on myös Nene Liikanen, 18. Aihe koskettaa Liikasta siinäkin mielessä, että hän on itse antanut pysyvän kodin kodinvaihtajakoiralle.
– On hyvä, että eläinsuojelutyötä tuodaan esille taiteen avulla. Taide on hyvä tapa käsitellä vaikeitakin asioita, hän pohtii.
Sekä Mennander että Liikanen käsittelevät liikuttavissa ja surullisissakin teoksissaan niin kutsuttua kissaongelmaa, ja kissathan ovat suurin asiakaskunta Mikkelin eläinsuojeluyhdistykselläkin.

Mesyn sihteeri Katja Valjakka sanoo, että pahimmillaan Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa on majaillut kerralla yli 70 kissaa.
Myös vuositasolla Suomessa hylättyjen ja kadonneiden sekä villiintyneiden kissojen määrä on surullista kuultavaa.
– Suomen eläinsuojeluyhdistys arvioi maassa olevan 20 000 koditonta ja avun tarpeessa olevasta kissaa. Suurin ongelma syntyy maaseudulla, jossa omilleen jätetyt kissat pääsevät lisääntymään, kissapopulaatio villiintyy ja sairastuu.

Traagisia tarinoita valitettavasti riittää tänäkin päivänä, mutta kuvataidekoulussa opiskelevan Martta Savanderin, 17, teoksesta puolestaan huokuu kodin lämpö ja kaveruus. Hän on käsitellyt vakavaa ja surullista aihetta toiselta kannalta.
– Viime aikoina on ollut paljon puhetta vanhuksista ja yksinäisyydestä. Sain näiden teemojen pohjalta ajatuksen käsitellä aihetta positiivisemmalta kannalta. Yksinäinen ihminen voi pelastaa kodittoman eläimen, ja samalla eläin pelastaa yksinäisen ihmisen, Savander avaa teoksensa syntyhistoriaa.

Taiteen lisäksi Mikkeli-salissa pääsee tutustumaan myös Mesyn historiaan. Esillä on leikekirjoja ja muuta tietoa kaupunkimme eläinsuojeluyhdistyksestä 50 vuoden ajalta.

Apu tuhansille eläimille.

Mikkelin eläinsuojeluyhdistys perustettiin joulukuussa 1969. Viiden vuosikymmen aikana yhdistys on auttanut tuhansia eläimiä ja tuonut lukuisiin koteihin iloa adoptoidulla lemmikillä.

Yhdistyksen tarkoituksena on eläinsuojelun edistäminen. Mesy huolehtii kaikista Mikkelin alueen löytöeläimistä. Taloon tulee ja sieltä lähtee eläimiä yli 300 vuosittain. Yleisimpiä asiakkaita ovat kissat ja koirat, mutta myös muita pieneläimiä tulee yhdistyksen hoiviin.

Mikkelin ensimmäinen löytöeläintalo avattiin Pursialaan Päämajankadulle vuonna 1994, ja sinne sijoitettiin heti kuusi kissaa ja koira. Sittemmin löytöeläintalo sijaitsi Rokkalassa ja Pursialassa, kunnes viimein 2011 yhdistys sai valmiiksi jättiurakan, ikioman ja uuden löytöeläintalon Rokkalaan.

Yhdistys pyörii pitkälti vapaaehtoisvoimin ja toimintaan voi osallistua monin eri tavoin. Apu on tarpeen esimerkiksi hoitovuoroissa ja koirien ulkoilutuksessa. Lisäksi apua tarvitaan myyjäisissä, tapahtumissa ja markkinoinnissa.

Toimintaa voi tukea myös kuukausilahjoituksin tai lahjoittamalla eläinten ruokaa ja tavaroita.
Yhdistyksen vapaaehtoiseksi työntekijäksi pääsee liittymään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vapaaehtoinen@mesy.fi.

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen juhlanäyttely Eläimellistä menoa 50 vuotta Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa 25.11.-5.12. Näyttelyn avajaisia vietetään 25.11. kello 18.

Anni Suomela