Teatterin täysosuma

Mikkelin kaupunginteatterin näyttelijät saivat yleisöltä erittäin lämpimän vastaanoton Rakastunut Ryti -ensi-illassa lauantaina. (Kuvat: Mikkelin Teatteri / Jere Lauha)

Rakastunut Ryti -näytelmän käsikirjoittaja Reidar Palmgren osallistui ensi-iltaan yhdessä puolisonsa Satu Silvon kanssa.

Toinen käsikirjoittaja Tapio Liinoja oli hyvin tyytyväinen ensi-iltaan. Seurassa oli myös puoliso Virpi Liinoja (vas.).

Tavaratalojohtaja Taru Kuosma vaihtoi ensi-illan jälkeen ajatuksia teatterijohtaja Aleksander Anrian kanssa.

Yleisö antoi pitkät, paukkuvat suosionosoitukset, kun Rakastunut Ryti -näytelmän ensi-ilta päättyi lauantaina Mikkelin teatterissa.

Koko yleisö seisoi. Esitys viilsi katsojia syvältä. Tunteet pusertuivat pintaan sekä ilona että kyynelinä.
Mikkelin teatterin Rakastunut Ryti -draamakomedia on nappisuoritus, täysosuma, jossa ei ole heikkoa saumaa.

Tarina kuljettaa nuorukaista huittislaisesta maalaistalosta Suomen rikkaimman miehen avustajaksi, kansanedustajaksi ja Suomen Pankin pääjohtajaksi.
Risto Rytin kohtalona oli johtaa isänmaata historian vaikeimmilla hetkillä. Talvisodassa hän oli pääministeri ja jatkosodassa presidentti.

Jatkosodan viimeisenä kesänä Ryti antoi Hitlerille henkilökohtaisen lupauksen siitä, että Suomi jatkaa sotaa Saksan rinnalla. Suomi sai aseavun, joka juuri ja juuri riitti torjuntavoittoon Kannaksella. Suomi solmi erillisrauhan ja Ryti erosi.

Ryti pelasti isänmaan, mutta hukkasi itsensä. Hänet tuomittiin Neuvostoliiton vaatimuksesta sotasyyllisenä 10 vuodeksi kuritushuoneeseen.
Tämä selvä, mutta näytelmän varsinainen koukku on Rytin yksityiselämä, jossa kuivakas satakuntalainen juristi näyttää hempeän puolensa. Keskeistä ovat hänen suhteensa Gerda-vaimoon ja suurliikemies Alfred Kordeliniin.

Näyttelijöillä oli ensi-illassa lentokeli. Aapo Oranen Rytinä ja Marjaana Viitanen hänen sairaanhoitajanaan tekevät loistoroolit. Paljoa ei jää muukaan kaarti. Sivuosissa – etenkin tukholmalaisena tarjoilijana – loistaa Ismo Sievinen.

Rakastunut Ryti nojaa lujaan perustukseen, jonka muodostavat Tapio Liinojan ja Reidar Palmgrenin erinomainen käsikirjoitus sekä Aleksander Anrian tarkka ja viisas ohjaus.
Draamankaareen sisältyy sopivassa suhteessa synkkyyttä, iloa ja toivoa. Huumori ja musiikki on annosteltu oikein. Lavastus on yksinkertainen ja toimiva.

Käsikirjoitus syntyi Rauman Kaupunginteatterille itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017. Alkuaan idea syntyi, kun Tapio Liinoja sai kotipitäjästään Huittisista pyynnön laatia monologi pitäjän suurimmasta pojasta Risto Rytistä.
– En oikein saanut monologin juonesta kiinni. Pallottelimme sitten aihetta yhdessä Reidarin kanssa, ja syntyi Rakastunut Ryti, joka meni Raumalla puoli vuotta täysille katsomoille, kertoi Liinoja lauantaina ensi-illan jälkeen.

Palmgren puolestaan siteerasi Kalle Holmbergia, jonka mukaan kansalliset haavat eivät parane ennen kuin ne on käsitelty taiteen keinoin. Rakastuneessa Rytissä traumoja riitti siitä lähtien, että syytön mies tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen.
Mikkeliin alkuperäistä tekstiä on jonkin verran muokattu. Mukaan on mahtunut kohtaus, joka tapahtuu Mikkelissä.

• Käsikirjoitus: Reidar Palmgren ja Tapio Liinoja
  • Ohjaus: Aleksander Anria
  • Rooleissa: Aapo Oranen, Tuuli Anikari, Risto Kopperi, Marjaana Viitanen, Riina Uimonen, Tuomas Turkka, Vintte Viitanen, Ismo Sievinen
  • Lavastus: Ami Laukkanen