Syömishäiriöisille voimaa vertaistuesta

Syömishäiriön kanssa eläneet Saara Mondillo (vas.) ja Johanna Rapo auttavat nyt muita sairauden kanssa kamppailevia avoimessa vertaistukiryhmässä.

Mikkeliläiset Johanna Rapo ja Saara Mondillo keittelevät kahvia varhain perjantaiaamuna Porstuan Kammarin keittiössä. Pullaakin on tarjolla, mutta siitä on lupa kieltäytyä.
–Ei ole ollenkaan epäkohteliasta kieltäytyä tarjottavista. Jokainen saa päättää itse, että ottaako vai eikö ota, sanoo Mondillo leikatessaan pullapitkoa siivuiksi.
Samalla periaatteella mennään myös Porstuan tiloissa järjestettävässä vertaisryhmässä, joka on tarkoitettu syömishäiriötä sairastaville ja siitä toipuville.
–Jos ryhmässä on tarjolla syötävää, jokainen päättää itse valinnoistaan. Eikä muutenkaan ruokavalintoja ole tarpeen kommentoida tai arvottaa, Rapo tarkentaa.

Naiset toimivat ryhmän vertaisohjaajina. He tietävät omien kokemustensa pohjalta mistä puhutaan ja miltä tuntuu. Heillä on omaa kokemusta syömishäiriöstä.
–Oma matkani oli todella pitkä. Elin sairauden kanssa liki 20 vuotta ennen kuin uskalsin romuttaa kulissit. Ei elämä syömishäiriön kanssa oikeastaan elämältä tuntunutkaan, sanoo Rapo.
–Jos voin omalla tarinallani jotain auttaa, niin se on minulle todella merkityksellistä, hän jatkaa.
–Myös minulle on hyvin tärkeää, jos voin auttaa muita, Mondillo nyökyttelee.

Syömishäiriöisen
ajatukset ja puheet omasta kehonkuvasta, ruoasta tai liikunnasta saattavat vaikuttaa syömishäiriötä kokemattomasta käsittämättömältä. Tarkoituksena on näyttää, että ympärillä on muitakin saman asian kanssa kamppailevia ja tarjota tukea toipumiseen.
Ryhmä perustuu tunteiden ja ajatusten jakamiseen, yhteisen ongelman ymmärrykseen ja helpottavaan läsnäoloon.
Tarkoituksena on antaa toivoa ja vertaistukea yli oirekuvien.
–Syömishäiriön oirekuvat voivat olla erilaisia, mutta ajatusmaailma taustalla on kuitenkin samankaltainen ja taistellaan samojen teemojen kanssa, Rapo ja Mondillo summaavat.

Ryhmässä voi vapaasti keskustella tunteista, peloista ja niistä asioista, joihin syömishäiriö elämässä vaikuttaa. Sen sijaan kaloreista ja painokiloista ei ryhmässä puhuta.
Tarkoitus on pitää ryhmä turvallisena syömishäiriön sävyttämästä puheesta. Keskustelun rajaaminen ja turvallisen ilmapiirin takaaminen on ohjaajien tehtävä.

Avoimeen ja maksuttomaan vertaistukiryhmään ovat tervetulleita kaikki, jotka kokevat tai ovat kokeneet haastavana suhteensa ruokaan tai syömiseen. Virallisia diagnooseja ei tarvita.
–Asia on vaikea ja herkkä. Ymmärrän hyvin, että mukaan tuleminen vaatii valtavasti rohkeutta, Rapo sanoo.
–On tärkeää muistaa, että ryhmään voi tulla ilman minkäänlaisia sitoumuksia. Jos ryhmässä käyminen ei tunnu hyvältä, voi lähteä pois. Jokainen saa tehdä niin kuin itse hyväksi tuntee, Mondillo lisää.

Ryhmä on osa Itä-Suomen Syli ry:n toimintaa. Ryhmä kokoontuu syksyllä 2019 parillisten viikkojen keskiviikkona. Tapaamispäivät ovat 16. ja 30. lokakuuta, 13. ja 27. marraskuuta sekä 11. joulukuuta.
Ryhmissä keskustellaan ohjaajien johdolla mieltä askarruttavista asioista luottamuksellisesti ja vaitiolovelvollisuus muistaen.

Ryhmät on tarkoitettu pääasiassa täysi-ikäisille syömishäiriöstä toipuville, mutta ketään ei käännytetä ovelta pois. Mukaan voi mennä myös läheisen kanssa.

Anni Suomela