03.10.

Pikkuhiljaa elämään kiinni

Tarja Korhonen (vas.) ja Minna Juuti Virike ry:stä haluavat näyttää työelämästä pudonneille, mielenterveyssairauksien kanssa kamppaileville, että toivoa on.

Tie on pitkä ja raskas. Helppoa se ei ole, mutta toivoa on aina, sanoo mikkeliläinen Tarja Korhonen, jolla on takanaan yli kaksikymmentä vuotta jatkunut kamppailu masennuksen kanssa.
Niitä aurinkoisiakin päiviä ja onnistumisia on matkan varrelle onneksi mahtunut. Mikä tärkeintä, Korhonen ei ole luovuttanut.
–Sitä samaa tukea ja toivoa minä haluan jakaa muille, jota olen itse saanut Mielenterveyden keskusliitolta ja muilta kaltaisiltani.
Hän viittaa kaltaisillaan mielenterveydellisiä ongelmia kokeneisiin, jotka ovat olleet pitkään poissa työelämästä ja etsivät uusia näkökulmia arkeen. Uskallusta, unelmia tai ihan vain voimia sängystä nousemiseen.
–Tiedän omien kokemusteni pohjalta perusteellisesti, miten vaikeaa työelämään palaaminen voi olla. Se on kuitenkin mahdollista. Tärkeintä on ottaa huomioon oma jaksaminen, sanoo Korhonen.

Korhonen on opetellut elämään elämän haasteidensa kanssa. Tällä hetkellä hän tekee töitä osatyökykyisenä sen verran, mitä jaksaa.
Matka tähän pisteeseen ei ole ollut helppo ja takaiskuja on tullut paljonkin. Viime keväänä Korhonen sai Asperger-diagnoosin. Siitäkin huolimatta Korhonen seisoo rohkeasti omien unelmiensa ja toivon takana.

Toivon jakaminen
myös muille on Korhoselle yksi suurimmista tavoitteista.
Hän toimii Mielenterveyden keskusliiton Mikkelin paikallisyhdistys Virikkeen kokemusasiantuntijana.
–Kokemusasiantuntija on koulutettu tehtäväänsä, eli auttamaan, neuvomaan ja jakamaan kokemuksiaan. Kutsumme kokemusasiantuntijoita toivon tuojiksi, sanoo Virike ry:n toiminnanjohtaja Minna Juuti.

Mielenterveyden keskusliitto, Mikkelin toimintakeskus ja Virike järjestävät Mikkelissä marraskuun puolivälissä maksuttoman viisipäiväisen kurssin, jossa annetaan eväitä ottamaan askeleita kohti työelämää.
Kurssia ohjaavat Mielenterveyden keskusliiton ammattilaiset Jenni Rihti ja Merja Smahl yhdessä kahden kokemusasiantuntijan kanssa, joista Tarja Korhonen on toinen.
Kurssi järjestään hotelli Vaakunassa ja sen sisältö määräytyy osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan.
–Tutustumme muun muassa työpajatoimintaan ja muihin paikallisiin kohteisiin kurssilaisten oman kiinnostuksen ja innostuksen mukaan, Korhonen ammentaa.

Juuti ja Korhonen sanovat, että moni mielenterveyskuntoutuja ilman muuta haluaisi takaisin työelämään, mutta huoli omasta jaksamisesta, työnjohdon ennakkoluulot ja papereiden pyöritteleminen voivat olla kompastuskivinä.
–Jos on ollut pitkään poissa työelämästä, kynnys siirtyä takasin ei matala. Sitä varten me tarvitsemme tällaisia kursseja, palveluohjausta ja tukea, Juuti linjaa.
–Monella voi olla uskomus, että ei minusta enää mihinkään ole. On kuitenkin perusihmisoikeus, että pääsee kunnon töihin. Meillä voi olla joitakin rajoitteita, mutta myös paljon taitoa, Korhonen sanoo.

He painottavat, että kurssille osallistuminen ei edellytä valmiutta siirtyä suoraan työelämään.
–Tavoite on herätellä haaveita ja unelmia, antaa tukea, neuvoja ja luoda suunnitelmaa kohti työelämää tai opintoja, Korhonen selittää.

11.–15. marraskuuta järjestettävälle kurssille mahtuu mukaan 16 osallistujaa ja se toteutetaan osittain pienryhmissä. Kurssille tulee ilmoittautua 9. lokakuuta mennessä. Kurssi on kaksiosainen ja sen toinen osa järjestetään kurssilaisille toukokuussa 2020.
Ilmoittautuminen osoitteessa www.mtkl.fi/tapahtumakalenteri tai puhelimitse: 0203 91920.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.