Peräpään valvoja: Illumiota kansalle joka Pridessa vaeltaa

Kaupunginhallituksen jäsen Jyrki Koivikko (vas.) toi teatterijohtaja Aleksander Anrialle mieluisia uutisia Rakastunut Ryti -ensi-iltaan.

Raskasta joulu -konsertista Saimaa Stadiumissa on tulossa ikimuistoinen 1. joulukuuta, paitsi yleisölle myös Mikkelin musiikkiopiston Musari-kuorolle.
Kuorolaiset pääsevät lauteille yhdessä muun muassa Nightwish-yhtyeen maailmantähtien Marko Hietalan ja Floor Jansenin kanssa.
15-vuotisjuhlaansa viettävä kiertue lupaa täysin uudistetun show´n, jossa on mukana myös joka paikkakunnan oma lapsi- tai nuorisokuoro.

Hieman lisää kulttuuria. Loistavat arviot saanut Mikkelin Kaupunginteatterin Rakastunut Ryti on saanut mikkeliläiset jo liikkeelle.
Ennakkonäytöksiin viime viikon lopulla johdattivat joukkonsa Osuuskauppa Suur-Savon johtokaksikko Heikki Hämäläinen ja Martti Lokka sekä Mikkelin Liikemiesten seuran puheenjohtaja Reijo Björkman.

Lauantaina oli vuorossa ensi-ilta, jolla Mikkelin teatteri juhlisti 100-vuotista taivaltaan. Kummastus oli suuri, kun tilaisuuteen ei ilmaantunut yhtäkään edustajaa Mikkelin kaupungin korkeimmasta luottamusjohdosta tai virkakunnasta.
Juhlakansa tuumi, puuttuiko kaupungintalon väeltä aikaa, kiinnostusta vai jotakin vielä tärkeämpää?
Kaupungin tervehdys tuli toki perille kaupunginhallituksen jäsenen, kouluneuvos Jyrki Koivikon (kok) tuomana. Sanoma oli mieluisa.
–Suunniteltuja leikkauksia ei tehdä. Teatterin tulevaisuus turvataan, julisti Koivikko ensi-illan jälkeisessä juhlassa. Hän kertoi saaneensa vahvistuksen valtuuston puheenjohtajalta Seija Kuikalta (kesk) ja kaupunginjohtaja Timo Haloselta.

Ensi-illan jatkoilla tuli esiin myös harras, joskin ymmärrettävä toive. Käsikirjoittajat Tapio Liinoja ja Reidar Palmgren olisivat kovasti hyvillään, jos Risto Rytiä Suomen Pankin pääjohtajana seuranneet Erkki Liikanen ja Olli Rehn näkisivät Rakastunut Ryti -esityksen.
Erinomainen tilaisuus olisi 5. joulukuuta, jolloin teatterin Ryti-seminaari syventää aihetta. Äänessä ovat käsikirjoittajien lisäksi historiantutkijat Markku Jokisipilä ja Lasse Lehtinen.

Uutta elämää Mikkelin Toimintakeskus keräsi yhdessä muun muassa Jukureitten kanssa kirjoja Tuppuralan koululle, jonka kirjasto kärsi kesän tulipalossa.
Kirjoja kertyi paljon eli 948 kappaletta. Kerääjät ovat vieneet ne perille yhdessä Uutta elämää -kummipelaaja Mikko Kokkosen kanssa.

Lopuksi pätkä, joka ei sovi henkilöille, joilla on taipumusta kateuden syntiin. Terveydenhuollosta näet näyttää ohjautuvan joidenkin lääkäreitten taskuun sievoisia summia.
Todistuksena olkoon jyväskyläläinen silmälääkäri, jonka pitää vastaanottoa myös Mikkelissä. Hyvä kun pitää, koska oma silmälääkärikunta on heikonlainen.
Jyväskylästä Mikkeliin kelpaa kurvata Lamborghini Aventadorilla, joka kohtalaisen koppava pirssi. Viime vuoden vähän ajettu malli näytti netissä maksavan 749 800 euroa.

Ja ihan lopuksi tyylinäyte toimittaja Tuomas Manniselta, jota on haastateltu urheilusivulla. Hän kommentoi alkuviikosta FB:ssä poliitikkojen tv-esiintymistä seuraavasti: Katri Kulmuni tanssahteli A-Studiossa Petteri Orpon ympärillä ja pisteli hymyhuulin kuin Cassius Clay – ja joka pistolla Orposta pöllähti pölyä.

Kulmuni kutsui Orpoa piruuttaan Petteriksi.

Petteröi, pippuroi.
Orpo-parka.
Nuoruus on niin pirullista.
Energiatasojen erot.
Kauniit kasvot.

1. Pieni tarkennus 11/10/2019 09:05

Pieni tarkennus Peräpään valvojalle

Teatteri on tärkeä Mikkelille ja kaikki varmasti tekevät parhaansa toiminnan jatkumisen turvaamiseksi. 100 vuotis juhlassa minulla oli ilo ja kunnia tuoda Mikkelin kaupungin tervehdys tilaisuuteen. Mainitsin erikseen, että olin keskustellut tästä valtuutuksesta kaupunginjohtaja Timo Halosen ja kaupunginvaltuuston pj Seija Kuikan kanssa. Toin myös esille heidän pahoittelunsa, että he olivat tuona viikonloppuna estyneet osallistumaan esitykseen.

Puheenvuorossani totesin, että on hieman epäkiitollinen tehtävä tuoda juhlaan ns. negatiivinen eli miinusmerkkinen lahja. Toistin kaksi kertaa tarkoituksella sanasta sanaan seuraavan lauseen. ”Kaupunginvaltuuston pj:ltä olen varmistanut, että voinko sanoa seuraavaa: Mahdollista julkisuudessakin ollutta summaa pyritään pienentämään mahdollisimman paljon, kuitenkin niin että teatterin toiminta turvataan.” Ihannetapauksessa aina nollaan saakka.
    Tähän olen myös itse sitoutunut tulevassa päätöksenteossa.

Kaupunginjohtaja on itsenäinen asian esittelijä aikanaan ja siihen ei voi ottaa etukäteen kantaa, koska esitystäkään ei ole vielä tiedossa.

Jyrki Koivikko