Lukijan mielipide: Sateenkaariliput kaupungintalolla

Mikkelissä on keskusteltu viime päivinä sateenkaariliputuksesta kaupungintalolla. Mikkeli Pride -tapahtuman järjestäjä Etelä-Savo Pride ry on pyytänyt, että sateenkaariliput nostettaisiin kaupungintalon salkoihin Pride-kulkueen päivänä.
Miksi sillä on merkitystä, että sateenkaariliput nostetaan salkoihin? Sateenkaarilippu on muodostunut kansainväliseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen symboliksi. Lippua ei omista mikään tapahtuma, järjestö tai organisaatio. Sen ovat ottaneet omakseen sateenkaari-ihmiset ympäri maailmaa.

Sateenkaarilipuilla tehdään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt näkyviksi yhteisöissämme ja viestitään tahdosta edistää yhdenvertaisuutta. Sillä voi osoittaa, että kaikkialla meidän kunnassamme sateenkaari-ihmiset ovat yhdenvertaisia. Sateenkaarilippu kaupungintalolla kertoo, että tähän sitoudutaan kaupungin johdossa ja koko kaupungin toiminnassa, ei vain yksittäisillä sektoreilla ja toimialoilla.

Sateenkaarinuorelle tai -seniorille, sateenkaariperheelle tai vaikkapa translapsen vanhemmille kyse on osallisuuden viestistä: sinä, sinun perheesi, sinulle tärkeä ihminen on arvokas osa yhteisöämme ja haluamme tehdä töitä kaikkien yhdenvertaisuuden puolesta.
Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisten täytyy edistää yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassaan. Tämä ei toteudu tarjoamalla kaikille samaa, vaan on huomioitava esimerkiksi vähemmistöjen erityiset haasteet. Sateenkaariväen kohdalla ei voi jättää huomioimatta pitkää vainon ja rakenteellisen syrjinnän historiaa.

Tiedämme, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat yhteiskunnassamme syrjintää ja kohtaavat ennakkoluuloja, epäasiallista kohtelua ja väkivaltaa. Pitkän syrjinnän historian muuttaminen vaatii vankkaa poliittista johtajuutta ja konkreettisia toimenpiteitä. Sateenkaariliputus kaupungintalolla olisi tärkeä ja selvä viesti sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden puolesta Mikkelissä.

Kerttu Tarjamo
pääsihteeri, Seta

1. Keskinormi 03/10/2019 21:10

Miksi sitä pitää julistaa ja vöyhöttää, onko joku julkisuushaku päällä

• Matti Ojutkangas 06/10/2019 09:27

Kyllä pitää julistaa ja vöyhöttää. Kyllä on julkisuushaku päällä. Niin kauan, kunnes asiat korjaantuvat.
      Erittäin hyvä ja tarpeellinen kirjoitus. Tietysti Mikkelissäkin liputetaan sateenkaaren väreissä!