Kulttuuri kutsuu yöhön

Museoiden yön tuottaja Minttu Tamski nimeää tapahtuman omaksi suosikkikohteekseen Kivisakastin, jossa järjestään tapahtumailtana hiljainen disco. (Kuva: Tommi Lempinen)

Neljättä kertaa Mikkelissä järjestettävä Museoiden yö -tapahtuma kutsuu jälleen kaupunkilaiset nautiskelemaan kulttuurista ja tutustumaan kaupunkimme historiaan tämän kuun 25. päivä.

Mikkelin kulttuuripalveluiden ja museoiden yhteistyössä järjestämä tapahtuma on saavuttanut mikkeliläisten suosion. Ensimmäisenä vuonna tapahtumaan osallistui reilu 4000 kävijää. Sittemmin kävijämäärä on noussut vuosittain noin 2 000 kävijällä.
Viime vuonna tapahtuma veti noin 8 200 kävijää, joka on myös tämän vuoden tavoite.
–Olen erittäin tyytyväinen, jos kävijämäärä pysyisi tuossa reilussa kahdeksassa tuhannessa. Se on paljon, sanoo tapahtumaa kolmatta vuotta tuottava Minttu Tamski.

Tänä vuonna mukana on kuusi kohdetta: Mikkelin Taidemuseo, Päämajamuseo, Suur-Savon museo, Etelä-Savon Energia, Jalkaväkimuseo ja kirsikkana kakun päällä Kivisakasti, jonka Tamski uskoo erityisesti houkuttelevan väkeä.
–Kivisakastista puhutaan paljon ja kaikki ovat sen nähneet ulkoapäin, mutta nyt on mahdollisuus päästä kurkistamaan myös sisälle.
Kivisakastissa pääsee tapahtumailtana enemmänkin kuin vain katselemaan. Siellä järjestetään myöhäisillan tunteina hiljainen disco, jossa musiikkia kuunnellaan kaiuttimien sijaan kuulokkeilla.
Kivisakasti myös valaistaan sekä sisältä että ulkoa erikoisvalaistuksella.

Ohjelma on muutenkin monipuolinen ja se sisältää mielenkiintoisia tärppejä.
Tuottajan omat tärpit ovat Taidemuseossa järjestettävä graffitityöpaja kaikenikäisille ja kaupunginorkesterin konsertti, Kivisakastin silent disco, Päämajamuseon pimeä museosuunnistus ja Risto Rytin vierailu, Suur-Savon museon pihalla järjestettävä tulishow, ensi vuonna 120 vuotta täyttävän ESE:n historiaesittely sekä Jalkaväkimuseon vilkas tapahtumailta, jossa näyttelyt heräävät eloon.

Kello 17 ja 24 välillä järjestettävä tapahtuma pitää sisällään myös runoilua, musiikkia ja tanssia. Tapahtuman ensimmäiset kolme tuntia on suunnattu lapsiperheille, kun taas loppuillasta aikuisille on luvassa enemmän nähtävää ja koettavaa.

Tapahtuma järjestään pitkälti vapaaehtoisten voimin. Tänä vuonna järjestelyihin osallistuu lähes sata vapaaehtoista. Tapahtuman budjetti on 6 000 euroa.
–Ilman vapaaehtoisia tapahtumaa ei olisi. Kiitos heille.
Tamskin mukaan tapahtumalla on tarkoitus rikastuttaa paikallista museotoimintaa ja madaltaa kaupunkilaisten kynnystä lähteä vierailemaan museoissa.
–Nyt kynnys lähteä vierailemaan museoissa on todella matala. Tapahtuma on ilmainen, joten sitäkään kynnystä ei ole.

Tapahtuman kävijät voivat myös osallistua arvontaan keräämällä jokaisessa kohteessa jaettavaan Museoiden yö -passiin neljä leimaa. Arvonnasta voi voittaa museokortin ja muita palkintoja.
Museokohteet muodostavat mukavan iltakävelylenkin, mutta myös Mikke-Juna ajaa kohteiden välillä koko tapahtuman ajan.

Samana iltana Mikkelin nuorisopalvelut järjestävät kaupungissa Synkkä Mikkeli -seikkailun, jossa pääsee yhdessä joukkueen kanssa kokemaan jotain siistiä ja pelottavaa pimeässä. Lisätietoja seikkailusta www.po1nt.fi/synkka.
Museoiden yö -tapahtuman ohjelma on nähtävissä nettiosoitteessa www.museoidenyo.fi.

Museoiden yö Mikkelissä perjantaina 25.10. kello 17–24.

Anni Suomela