Kolumni: Panokset nousevat

Etelä-Savon maakunnalla on käsillä ratkaisevat siirrot. Peli kovenee ja panokset nousevat maakunnan kummallakin laidalla.
Essote ja sen yhdeksän jäsenkuntaa haluavat, että maakunnan kaksi sairaanhoitopiiriä Essote ja Sosteri yhdistetään. Esitys siunattaneen Essoten omistajien kuntakokouksessa lokakuun viimeisenä päivänä.
Essoten omistajakuntien viesti Antti Rinteen (sd) hallitukselle on, että Etelä-Savon tulee olla yksi hallitusohjelmaan kirjatuista 18 sote-maakunnasta.

Savonlinnan seudun Sosteri vastaa uhmakkaasti. Sosterikin haluaa yhdistymistä, mutta ei Mikkelin vaan Kuopion kanssa.
Sosterin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin päättäjät olivat Rantasalmen Järvisydämessä alkuviikosta hiomassa yhteistä tulevaisuutta. Tulos oli, että erikoissairaanhoidon yhdistämistä viedään eteenpäin.
Savonlinnalaisten suuri ongelma on erikoissairaanhoidon erittäin korkea hinta. Sosterin menot asukasta kohden ovat 25 prosenttia suuremmat kuin maassa keskimäärin. Essoten menot ovat hieman alle keskiarvon.
Savonlinnan pelkona on, ettei Etelä-Savo pienenä maakuntana jaksa kantaa kahta keskussairaalaa. Se toivoo Pohjois-Savosta leveämpiä hartioita.
Pian selviää, ovatko Pohjois-Savon 18 kuntaa valmiit ottamaan kontolleen Suomen kalleimman erikoissairaanhoidon.

Oletetaan, että
Savonlinna saa tahtonsa läpi. Se merkitsee, että Etelä-Savon maakunta repeää kahtia tai vielä useampaan osaan.
Runsaan 100 000 asukkaan Essote joutuu ratkaisemaan, mihin suuntaan sitä lähtisi. Ratkaisu tehtäneen Kuopion, Jyväskylän, Lahden ja Lappeenrannan välillä.
Mikäli Essoten suunta on etelä, menee vaihtoon myös erikoissairaanhoidon erityisvastuualue. Kuopion (Kys) sijaan astuu Helsinki (Hus).
Viiden maakunnan yhdessä muodostama Kys on jo nyt erva-alueista pienin. Kysille Etelä-Savon maakunnan hajoaminen olisi 100 000 asukkaan riski.

Etelä-Savon ratkoessa kohtaloaan on vaikea ymmärtää niitä, jotka haluavat hämmentää tilannetta entisestään.
Matias Hildénin ja Matti Viialaisen parin viikontakaiset puheet Saimaan maakunnasta tulivat kuin tilauksesta niille, jotka haluvavat Etelä-Savon hoipertelun jatkuvan.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.