Kaikki loksahti paikoilleen

Maija Ikonen, Jarmo Akkanen ja Artturi muuttivat Helsingistä Mikkeliin. He viihtyvät uudessa omakotitalossaan erittäin hyvin.

Maija Ikonen ja Jarmo Akkanen möivät kerrostaloasunnon Helsingistä ja muuttivat Mikkeliin. Nyt he ovat tyytyväisiä omakotiasukkaita Kirkonvarkaudessa.
– Emme kaipaa hetkeäkään takaisin ruuhkiin. Mökkimatka lyheni 30 minuuttiin, ja sukua sekä ystäviä on lähellä, nelikymppinen pari vakuuttaa.

Akkanen on paluumuuttaja. Lapsuus sujui Mikkelin Launialassa. Sitten tie vei ylioppilastutkinnon ja armeijan jälkeen Vaasaan ja Helsinkiin opiskelemaan tietojenkäsittelyä.
Vuodesta 2004 Akkanen on työskennellyt kansainvälisen ohjelmistotalo SAPin palveluksessa Helsingissä.
– Itselläni paluumuutto Mikkeliin oli mielessä jo 10 vuotta sitten, mutta vasta nyt ovat kaikki palaset loksahdelleet kohdalleen, Akkanen sanoo.

Muuttoajatukset saivat vauhtia, kun pariskunta osti neljä vuotta sitten kesämökin Saimaalta Ristiinasta. Myös pääkaupunkiseudulla ikänsä asunut Ikonen tykästyi kovasti mökkeilyyn ja Mikkelin seutuun.
Auton nokka kääntyi joka viikonloppu Ristiinaan, vaikka matkaa kertyi 250 kilometriä suuntaansa.

Muuttopäätös tehtiin 2017, kun syntyi esikoispoika Artturi. Maijan jäädessä äitiyslomalle alkoi perhe valmistella muuttoa toden teolla. Kerrostalo asunto Kannelmäessä myytiin, ja perhe muutti vuokralle Mikkelin Saksalaan vuosi sitten keväällä.

Tähtäimessä on koko ajan ollut omakotitalo, mutta tonttikauppa ei Mikkelissä sujunut erityisen kätevästi. Pariskunta kaipasi veden läheisyyttä, mutta sopivia paikkoja ei Mikkelissä ollut tarjolla.
Akkanen ihmettelee tonttipulaa ja kaupungin virkakunnan passiivisuutta.
– Jos tänne kerran asukkaita halutaan, olisi tonttitilanteelle tehtävä nopeasti jotakin.

Mikkeli voisi olla piilaakso.

Helmikuussa viime vuonna perhe löysi tuurilla netistä tontin, joka oli jäänyt asuntomessujen aikana rakentamatta. Nyt Kirkonvarkaudessa seisoo komea hirsinen omakotitalo, johan perhe muutti elokuussa.
– Tämä on huippupaikka asua. Seuraavaksi muutan tästä hautausmaalle, vakuuttaa Akkanen hymyssä suin.

Palveluihin perhe on hyvin tyytyväinen. Artturin päiväkotimatka on kaksi minuuttia.
Myös työkuviot ovat ratkenneet hyvin, vaikka markkinointialalla työskennelleen Ikosen tilanne ei vielä muuton aikaan näyttänyt lupaavalta.
– Tarjontaa Mikkelissä on vähän, mutta sain töitä Mikalosta, jossa alkuvuodesta etsittiin markkinointiosaajaa, Ikonen sanoo.

Akkasen työ hoituu täysin etänä kotoa käsin. Hänen lähimmät tiimiläiset ovat Saksassa, Yhdysvalloissa ja Singaporessa.
– Käymme kerran kuussa Helsingissä, jolloin käymme Artturin toisessa mummolassa ja minä firman konttorilla.

Mikkeliin paluu on ollut urheilumieheksi tunnustautuvalle Akkaselle sikälikin mieleen, että hän pääsee Jukureitten kotipeleihin Kalevankankaalle. Myös MP:n nousu on mukava juttu. Kampareitten peleissäkin hänen tulee käytyä.

Vantaalla syntynyt ja kasvanut Ikonen sanoo heti muuton jälkeen kaivanneessa enemmän valinnan varaa kauppojen suhteen.
– Lapsen ollessa pieni on elämän helppous täällä vallitseva tunne. Jos jotakin kaipaa, pääsee kyllä Helsinkiin helposti.

Kotikaupunki on Akkasen mielestä taitekohdassa. Hän toivoo, että Mikkeli voisi profiloitua esimerkiksi IT-alalla Suomen ”piilaaksona”.
– Se vaatisi koodarikoulutusta, josta voisi suunnata tulevaisuuden teknologioiden kuten tekoälyn, pelien ja virtuaaliosaamisen pariin. Ammattikorkeakoulun rooli tässä on hyvin tärkeä.

Huippujuttuja Mikkelissä:

• Asuntomessut olivat mahtavaa PRää Mikkelin kaupungille, messualue on hienolla paikalla Saimaan äärellä
  • Jukurit SM-liigassa ja MP nousi Ykkösessä
  • Lyhyet välimatkat, pyörällä 15 minuutissa kerkiää joka paikkaan
  • Palvelut lähellä
  • Negatiivista Mikkelissä:

• Velkainen kunta
  • Kaupunginhallituksessa samoja naamoja kuin 20 vuotta sitten
  • Väestötappiokunta (nuoret, työikäiset lähtee ja vanhat jää), sinänsä väestön lisääminen ei ole itseisarvo
  • Erilaisia hankkeita riittää mutta onko koskaan mitattu tuloksia? (Solmu ym…)
  • Kommentit

1. Kauko Asikainen Mikkeli 03/11/2019 14:19

Ei Mikkeli voi kehittyä kun vain tuhlataan kannattamattomiin rakennuksiin. Miten on mahdollista, että vedenpuhdistamon urakka on 20 milj väärin laskettu? Kuka kantaa vastuun. Kun suunniteltiin stadiumia, niin sanottiin, ettei veroja tartte nostaa. Jalkapallohalli ollaan rakentamassa vaikka talous on kuralla. Helppoa se on kun nostetaan veroja. Mistä eläkeläiset maksavat verojen ja maksujen nousut? Kunnallisvero, kiinteistövero, sähkönsiirto suomen korkein jo nyt, vesi ja jätevesimaksut. Kaikki järkevät muuttavat pois kaupungista, jää vain eläkeläiset. Kohta kaupungissa on 69%eläkeläisiä,miten sitten suu pannaan. Miksi valtuusto ei pysty kunnon yt neuvotteluihin ja vähennä kaupungin ylisuurta organisaatiota. Nyt liitoskuntien työsuhdeturva 5 vuotta ja lisäturva täynnä nyt olisi aika karsia varsinkin johto organisaatiota. Vai onko niin, että paikat ovat politisesti suojattuja, ns hyvä veli paikkoja.