Peräpään valvoja: Brexit a’la Savo

Otava-Seuran juhlassa lauantaina menneitä muistelee emeritus päätoimittaja Ari Valjakka, jonka uran kohokohtiin kuuluu puolen tunnin keskustelu Nelson Mandelan kanssa 1990-luvun alussa – Hän oli hienoin ihminen, jonka olen tavannut, Valjakka sanoo.

Liekö Valvoja ainoa, jolle nousee Savonlinnan rimpuilua seuratessa mieleen brexit? Yhtäläisyydet ovat tosin niin ilmeisiä, ettei niitä voi olla huomaamatta.
Brittien suhde Eurooppaan on lähes yhtä problemaattinen kuin savonlinnalaisten suhde isoon läntiseen veljeen Mikkeliin.
Yhteistä on sekin, että lehdet sekä Britanniassa että Savonlinnassa ovat vuosia lietsoneet asukkaissaan kaunaa kuviteltua vihollista kohtaan.
Britit nielivät valheet niin, että he lopulta äänestivät brexitin puolesta.

Savonlinnalaiset uskoivat ensin, että yksityistämällä keskussairaala Mehiläiselle tai Terveystalolle syntyy huippudiili. Eipä syntynyt, mutta nyt sama porukka kuvittelee, että Savonlinna voi saada huippudiilin kovalla säästökuurilla olevalta Kysiltä.
Kukaan ei ole muistanut kysyä, kaipaako Kuopio Savonlinnaa tai suosuuko maan hallitus vetämään ohjelmastaan maakuntia yli. Mutta ei sillä ole väliä, kunhan vaan Savonlinna saa olla pitkin poikin maakuntaa kampittamassa.
Savonlinnan kaipuussa kohti Kuopiota aistii samaa raivoa ja epätoivoa kuin tavassa, jolla britit yrittävät jättää pitkiä jäähyväisiään Brysselille.
Iso ero on se, että britit ovat kipuilleet vasta EU-jäsenyytensä alusta vuodesta 1973, mutta savonlinnalaiset pikkuvihasta vuodesta 1742, jolloin kaupunki jäi Venäjän puolelle. Saa nähdä, kumpi saa projektinsa ensin valmiiksi.

Otava-Seura
juhlistaa 40-vuotista taivaltaan lauantaina Otavan opistolla. Menneitä on muistelemassa Otavan suuri poika Ari Valjakka, joka lupaa kaivaa muistoja 1950-luvulta lähtien.
Monipuolisella työurallaan Valjakka toimi päätoimittajana Uudessa Suomessa ja Turun Sanomissa sekä jäsenenä Maailman Päätoimittajayhdistyksen hallituksessa. Järjestön maailmankongressissa Kiotossa hänellä oli tilaisuus tavata Nelson Mandela.
Otava-Seuran juhla vietetään Otava-opiston juhlasalissa lauantaina klo 13 alkaen.

Juuri ilmestynyt Laukkasten suvun ensimmäinen sukukirja ”Vesireittejä vastavirtaan” esittelee itäsuomalaisten Laukkanen-nimisten sukujen vaiheita vanhimpien asiakirjojen alusta 1540-luvulta 1700-luvun alkuvuosikymmeniin.
Vesireittejä vastavirtaan -kirjan on kirjoittanut sukuhistorioiden tutkija FM Ari Kolehmainen Juvalta. Hän on erityisesti perehtynyt DNA-tutkimukseen käyttöön sukututkimuksen apuna.
Väestörekisterin mukaan Laukkanen-nimisiä asuu Suomessa yli 6000. Sukuseuran puheenjohtaja muuten on Juvan entinen kunnanjohtaja, kunnallisneuvos Heikki Laukkanen.
Kirja on tilattavissa Laukkasten sukuneuvoston jäseneltä Leo Laakolta, p. 040 3237475, email: leo.laakko@gmail.com

Jukka Virtanen oli monessa asiassa koko Suomen yhteinen Virtanen. Lokakuun alussa 1981 Levyraati toteutui livenä Mikkelin Nuorkauppakamarin järjestämillä Mikkelin Messuilla.
–Amiksen sali oli täydempi kuin koskaan eli enemmän ”kuin laki salli”, muistelee messujen ohjelmapäällikkönä toiminut Antsu Heikkinen.

1. Sitä saa mitä tilaa 05/09/2019 13:00

Kyllä Mikkeli on vetänyt Savonlinnaa kölin alta mennen tullen. Nyt on kalavelkojen takaisinmaksu alkanut