Malttia maakuntaan

Toimitusjohtaja Jari Himanen sanoo, että Mikkelin seutu tarvitsee ennen muuta hyviä myynti-ihmisiä.

Jos Etelä-Savon maakunta häviää kartalta, voimme kaikki me päättävässä asemassa olevat mennä peilin eteen. Sieltä se syyllinen kurkistaa, koska emme löytäneet yhteistyön punaista lankaa ja huonosti kävi, sanoo Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen.

Himanen kantoi huolta maakunnasta jo toukokuussa 2018, kun hän otti toimitusjohtajan tehtävän vastaan. Hän totesi silloin Kaupunkilehden haastattelussa, että Etelä-Savon heikko kasvu ja väkimäärän lasku näkyvät muun muassa Suur-Savon Osuuspankin luottokannan vaisuna kasvuna.
Himanen toivoi tuolloin, että maakunnan ja Mikkelin seudun kehittämiseen löytyisi uusi vaihde. Elinvoima on saatava kasvuun.
–Toivottavasti joku ottaa ohjat. Onko se julkisen puolen kuten kaupungin rooli? Me kyllä olemme osaltamme vahvasti mukana, hän sanoi (Mikkelin Kaupunkilehti 11.5.2018).

Kovin suurta edistystä on runsaan vuoden takaiseen tilanteeseen vaikea nähdä. Suunta ei ole muuttunut parempaan päin, mikä näkyy etenkin asuntoluottojen kehityksessä.
–Pankkien asuntolainakanta on Etelä-Savossa ja lähes koko Itä -Suomessa pienentynyt viimeisen viiden vuoden aikana.

Huono kehitys ei ole saanut yhteistyöhaluja heräämään Etelä-Savossa. Savonlinnassa puuhataan jopa maakunnan vaihtoa Pohjois-Savoon.
–On surullista, että maakunta haudataan ja pesää jaetaan ennen kuin on vainajaa.

Himanen toivoo malttia joka suunnalle. Hän toivoo myös, että mahdolliset isot päätökset pohjautuisivat tutkittuun tietoon.
–Pitää saada kunnolliset selvitykset siitä, mitä vaikutuksia maakunnan hajoamisella olisi. Nyt on vireillä brexit ilman sopimusta ja ilman kunnollisia selvityksiä.

Maakunnan merkitys tulisi Himasen mielestä selvityttää ulkopuolisin silmin. Hän arvioi, että tarvetta voisi olla valtiovallan asettamalle selvitysmiehelle.
Selvityksellä on kiire. Himanen sanoo, että jatkuva maakuntaa murentava vellonta on jo sinällään hyvin haitallista alueen kehitykselle.
–Maakunnan hajoamisen vaikutukset olisivat todella suuret. Siksi niistä on hyvä saada kunnollinen selvyys.

Puumalan kunnanjohtajan Matias Hildénin sanomalehti Itä-Savossa esittämälle ajatukselle Saimaan maakunnasta Himanen ei lämpene.
–Ensisijaisena tavoitteena on oltava, että Etelä-Savo jatkaa itsenäisenä maakuntana. Jos selvitysten jälkeen parhaaksi ratkaisuksi osoittautuu jokin muu vaihtoehto, niin mietittäköön oikea suunta vasta sitten.
Talousvaikeuksissa olevalla maakuntakeskus Mikkelillä on edessään isoja ratkaisuja. Himanen uskoo, että tarvetta on suurille muutoksille ajattelussa, rakenteissa ja toiminnassa.

Lisää panoksia Himanen haluaisi suunnata yritysten syntymisen ja kasvun tukemiseen Mikkelissä. Hän toivoo lisää jäntevyyttä ketjuun, jonka tehtävä on auttaa yritysten kasvua ja kansainvälistymistä.
–Toiminta on varsin pistemäistä ja eri toimijat toimivat toisistaan tietämättä. On saatava ehyt palveluketju yritysten syntymisen, kasvun ja kansainvälistymisen tukemiseen ja eri rahoitusvaihtoehdot tätä vahvasti tukemaan.

Eväät parempaan tulevasuuteen ovat olemassa, uskoo Himanen. Hän sanoo, että Mikkeli kaupungin viimevuotinen strategiatyö antaa kelpo pohjan. Tuote on kunnossa, mutta myynti kaipaa lisää voimaa.
–Mikkelin seutu ja maakunta tarvitsevat ennen muutamia hyviä myynti-ihmisiä. Viime vuosina hienoa nousua tehneen Kainuun esimerkki kertoo, että pieni, tehokas joukko saa ihmeitä aikaan.

Vaikka vaikeuksia on takana ja edessä, ei Himanen kadu paluuta kotiseudulle Mikkeliin. Hän tuli nykyiseen työhönsä Helsingistä OP keskusyhteisön johtokunnan jäsenen tehtävästä.
–Meillä pankissa on hyvä vire, vaikka jouduimme viime vuonna tekemään kipeitä ratkaisuja.
Himanen muistuttaa, että Suur-Savon Osuuspankilla on monipuoliset palvelut niin henkilö- kuin yritysasiakkaille ja edelleen laaja, kymmenen konttorin palveluverkko, jossa löytyy myös kassapalvelut niille asiakkaille, jotka eivät digitaalisia palveluja käytä.

Viimeistään pankkimiehen työmurheet unohtuvat päivän päätteeksi.
–Kun menen työpäivän jälkeen mökillä saunaan ja Saimaaseen uimaan, niin siinä huolet kaikoavat.

1. Ari Hänninen 13/09/2019 14:27

Hyvää pohdintaa Jari Himanen maakunnan tulevaisuudesta, jutun Mikkeli-keskeisyyden laitan toimittajan ”piikkiin”. Maakunnallisella osuuspankilla on varmasti tärkeä rooli koko maakunnan kehittämisessä ja kehittymisesssä tasapuolisesti. Näyttää siltä, että Mikkeli ja sieltä käsin johdetut kuntayhtymät pyrkivät ottamaan ”veturin roolia” ympäröivien kuntien kustannuksella, eikä hakemalla aidosti maakunnallista yhteistyötä. Kannattenee muistaa, että edellisellä vaalikaudella maakuntauudistuksen valmistelun yhteydessä Pieksämäki oli kallellaan Kuopioon päin samoin kuin Joroinen ja nyt Savonlinna ja Puumala tekee avauksia kaakon ja pohjosen suuntaan. Näyttää myös siltä, ettei nykyhallitukseltakaan ole odotettavissa apuja Etelä-Savolle kokonaisuutena.
    Olisiko aika aloittaa avoin keskustelu Savon maakunnasta vahvuuksineen ja haasteineen. Osuustoiminnallisestikin voitaisiin tavoitella nimien lyhentämistä ja hartioiden vahvistamista.

2. Jorma 12/09/2019 17:36

Maakunta tarvitsee isoja vientiteollisuuden toimijoita, eikä mitään yksinyrittäviä palvelualoja. Viennistä se raha ja taloudellinen hyvinvointi syntyy.