Kolumni: Vankilan puolesta

Mikkelin kaupungin toiveet maan hallitukselle on nopeasti lueteltu. Kun pääministeri Antti Rinne viime viikolla oli kaupungissa, sai hän pyynnön rahoittaa Memory Campusta.
Rinne kuittasi, että selvitetään. Hyvä jos selviää. Memory Campus on arkistoinnin ja digitoinnin kehittämisalusta, johon Mikkelissä asetetaan isot toiveet.
On sääli, että Memory Campusta pitää edelleen lobata. Miksi se ei hoitunut viime hallituskaudella, kun Kansalliskirjaston suunnitelmat olivat jo pitkään valmiina?

Kyse on varsinkin varastokirjastosta, joka on Memery Campuksen puuttuva pala. Sen siirto Kuopiosta Mikkelin jumittui, vaikka edellisessä hallituksessa oli maakunnan ministereitä kaksi kappalein, Jari Leppä (kesk) ja Antti Häkkänen (kok).
Nytkin hallituksessa on maakunnasta kaksi edustajaa, joista savonlinnalainen Hanna Kosonen on vieläpä vastuuministeri. On aika saada varastokirjastosta päätös pikatahtia.
Mikkelin seutu kaipaa myös aivan uusia avauksia kiivaasti. Tarvetta on kunnollisille hankkeille, joilla kaupunki voi profiloitua ja joista se saa elinvoimaa.

Lobbauslistalla tarvitaan ikävä kyllä myös asioita, joiden puolesta joudumme taistelemaan. Sellainen saattaa tulevaisuudessa olla Mikkelin vankila.
Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) pääjohtaja Arto Kujala sanoi Keskisuomalaisen (30.8.) haastattelussa haluavansa tiivistää vankilaverkkoa. Se merkitsisi joidenkin vankiloiden sulkeista. Nyt niitä on 26.
Suljettavien laitosten nimiä Kujala ei maitse, mutta asia tulee selväksi. Hän haluaa, että vankilat sijaitsevat kasvukeskuksissa, joita ovat jutun mukaan Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Vaasa ja Hämeenlinna.
Kujala sanoo, ettei lakkautuspäätöksiä tehdä tällä hallituskaudelle. Aikaa siis on, mutta Mikkelin tulee nyt kiivaimman kaupalla varmistaa, että oma vankila on ja pysyy kehittävien laitosten joukossa.

Huonouttaan ei Mikkelin vankila mahdolliselle lakkautuslistalle päädy. Vuonna1843 perustettu rangaistuslaitos on uudistettu tällä vuosikymmenellä. Työtä se tarjoaa 70 mikkeliläiselle.
Viimeksi vanki karkasi Mikkelin vankilasta 29. syyskuuta 2012. Edellinen karkuri olikin sitten Volvo Markkanen 1970-luvulla.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.