Kolumni: Sivistyksen voima

Mikkelin Teatterin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Marjukka Tikka puhuu viisaasti tämän päivän Kaupunkilehdessä. Hän toteaa, että teatteri lisää ihmisten hyvinvointia.
Erityisesti hengenelämän tärkeys korostuu taloudellisesti heikkoina aikoina, jolloin kulttuurin kysyntä ja tarve kasvavat.
Marjukka Tikka on yksi niitä mikkeliläisistä, jotka ovat jaksaneet uurastaa kulttuurin ja sivistyksen parissa. Myös edellisillä puheenjohtajilla Markku Turkialla ja Arvo Mäenpäällä on mittavat ansiot siihen, että Mikkelissä toimii satavuotias, tasokas ammattiteatteri.

Aina joskus on tarpeen perustella, miksi kulttuuri on niin tärkeää. Tiukan paikan tullen sivistyksen arvo on suurempi kuin leivän.
Toisessa haastattelussamme historiantutkija Risto Volanen sanoo, että Suomi selvisi itsenäistymisen alkuvuosina vaaranpaikoista täpärästi. Syy oli se, että kansan enemmistö oli 1800-luvun sivistysliikkeen kasvatteja.
Volanen pitää selvänä, että suomalaisten hyvä sivistystaso on kantanut nuorta valtiota yli myöhempienkin vaikeuksien. Suomi säilyi demokratiana myös toisen maailmansodan myllerryksessä toisin kuin muut nuoret valtiot.

Aiemmin maan hallituksessa valtiosihteerinä toiminut Volanen seuraa nyt Suomen jakaantumista huolestuneena. Maakuntien tulisi hänen mukaansa toimia ja koota voimansa yli puoluerajojen.
Volanen kehottaa kaikkien maakuntien kaikkia suomalaisia liittymään yhteen. Hänen mukaansa on myös pääkaupunkiseudun etu, että tasapaino Suomessa säilyy.

Nyt uhat ovat siis toiset kuin sata vuotta sitten. Maakuntia uhkaa näivettyminen, jota Mikkelissä vauhdittaa kaupungin huonoksi päästetty taloustilanne.
Ilman säästöjä ei kaupunki selviä, se on varmaa. Kulttuurinkin rahoitus on vaarassa, mutta ilman lujaa henkistä kanttia olemme aseettomia.
Rahasta voi olla pulaa, mutta sivistyksestä meillä ei ole varaa tinkiä. Tarvitsemme nyt enemmän kulttuuria ja sivistystä, emme vähemmän.
Marjukka Tikan sanoin teatteri on osa mikkeliläisyyttä, osa, josta voimme olla ylpeitä.
Lämpimästi onnea Mikkelin Teatterille!

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. Risto Volanen 26/09/2019 17:46

Kiitos päätoimittaja Tapio Honkamaalle ytimekkäästä kolumnista sivistyksen voimasta 100 vuotta sitten ja tänään, kuten myös maakuntien kaikkien voimien yhdistämisestä torjumaan maakuntien jatkuvaa tyhjentämistä – ja myös siitä johtuvaa Helsingin ajautumista umpikujaan. Kiitos myös mikkeliläisille ja Suomalaisille kirjakaupalle viime viikon mielenkiintoisista keskusteluista vierailun aikana.