Essoten talousarvioesitys: Hynttyyt yhteen Sosterin kanssa – Mielentalo rakenteille

Mielentalo valmistuu Mikkelin keskusaiaalakampukselle 2022

Essoten ja Sosterin yhdistäminen yhdeksi sairaanhoitopiiriksi sekä Mielentalon rakentaminen sisältyvät kuntayhtymän johtaja Risto Kortelaisen tänään perjantaina julkistettuun budjettiesitykseen 2020.

Kortelainen ehdottaa, että Essote ja sen alueen kunnat ehdottavat koko Etelä-Savon yhdistymistä yhdeksi kuntayhtymäksi jo ennen maakuntauudista.
– Tämä vastaa Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelman tavoitteita ja tällä varmistetaan, että Etelä-Savon maakunta on yksi 18 sote-maakunnasta. Näin saamme hyödynnettyä koko maakunnan yhteistyönä tehdyn erinomaisen maakuntavalmistelun, joka on valmis toteutettavaksi. Keskustelussa esiin nostettu jako hallinnolliseen maakuntaan ja sote-maakuntaan ei ole pitkällä aikavälillä perusteltu, Kortelainen sanoo.

Kuntayhtymän johtajan talousarvioehdotuksessa kysytään kuntien kantaa maakuntauudistuksen suuntiin. Kortelainen on hahmotellut talousarvioon tulevan maakuntauudistuksen tiimoilta neljä muutakin vaihtoehtoa, joista keskustellaan kuntakokouksessa 31.10.

Mielen ja kuntoutuksen taloa aletaan keväällä sairaalakampuksen pohjoispäähän Sairaalaparkkia ja Kuumaa sairaalaa vastapäätä. Kuntayhtymän valtuusto tekee päätöksen hankesuunnitelmasta joulukuussa. Talon rakentamiseen on varattu talousarvioon 15 miljoonaa euroa.
– Mielen ja kuntoutuksen talon rakentaminen uudisrakennuksena on järkevin ja kannattavuudeltaan paras vaihtoehto. Jääminen nykyisiin tiloihin tai kyseisen palvelukokonaisuuden sijoittaminen Kyyhkylään eivät tule kysymykseen. Säädöksetkin vaativat psykiatrian viemistä muun terveydenhuollon yhteyteen.
Psykiatrian ja vaativan kuntoutuksen keskittämistä keskussairaalan yhteyteen on valmisteltu jo 10 vuotta. Metsäsairaalat eivät ole enää tätä päivää, kertoo hankejohtaja Pirjo Syväoja.

Talousarvio tähtää nollatulokseen: kulut eivät juurikaan kasva verrattuna tämän vuoden talousennusteeseen. Loppusummaltaan noin 380 miljoonan euron talousarvio on Etelä-Savon julkisten toimijoiden suurin.

1. Rauno Pulkkinen 27/09/2019 20:47

Mikä hiton metsäsairaala Moisio on selkeästi terapeuttisempi paikka, kuin kivikylän sairaala. Ongelma vain että on myyty, eikä siitä ennen myyntiäkään pidetty huolta. Että se siitä.
    Ent. Oh.