Elämä ja kauppa jatkuvat

Kotinsa tulipalossa menettäneet Päivi ja Raimo Heinänen kiittävät mikkeliläisiä osakseen tulleesta myötätunnosta.

Rajussa tulipalossa runsas viikko sitten kotinsa menettäneet Päivi ja Raimo Heinänen jatkavat kalakauppaa Mikkelin kauppahallissa entiseen malliin.
–Liikkeemme toiminta kauppahallissa jatkuu normaalisti. Asiakkaiden suuntaan ei toiminnassamme näy mitään muutosta, sanovat Heinäset.

Heinäset ovat saaneet arkensa rullaamaan yllättävänkin nopeasti. Uusi koti löytyi jo viime viikolla.
–Paluu normaalin elämään helpottui, kun saimme omakotitalon vuokralle kalustettuna. Jo viime perjantaina asuimme uudessa paikassa, Raimo Heinänen sanoo.

Viime viikon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tulipalo tuhosi yrittäjäparskunnan omakotitalon Mikkelin Majavedellä. Heinäset ovat kiitollisia, että arki on järjestynyt nopeasti kuntoon.
–Oli ilahduttavaa huomata, miten paljon auttamishalua ihmisillä on. Asuntotarjouksiakin tuli useampia. Lämmin kiitos kaikille asiakkaille myötäelämisestä, sanoo Päivi Heinänen.

Vaikka käytännön asiat ovat järjestyneet, pysyy kova kokemus kirkkaana mielessä. Raimo Heinänen sanoo saavansa jo nukuttua hieman pidemmissä pätkissä.
–Se oli erittäin raju kokemus, joka jakaa elämän tulipaloa edeltävään ja sen jälkeiseen aikaan.

Heinästen piti tällä viikolla lomailla Kroatiassa kesän sekä syksyn ja joulusesongin kiireiden välillä.
–Lomia ei ole tiedossa ennen kuin kaikki asiat palon tiimoilta saadaan selvitettyä, Raimo Heinänen sanoo.

Uusi koti, entinen paikka

Kotinsa liekeille menettäneet yrittäjät Päivi ja Raimo Heinänen haluavat rakentaa uuden kodin vanhalle paikalle Mikkelin Majavedelle mahdollisimman nopeasti.
–Se on meidän kotipaikkamme, ja sinne haluamme myös uuden kodin rakentaa, sanoo Mikkelin valtuustossa perusuomalaisten riveissä istuva Raimo Heinänen.

Heinänen sanoo, että viranomaiset ja vakuutusyhtiö ruotivat paloa osaltaan edelleen tämä viikon aikana. Kaupunkilehden saamien tietojen mukaan palon syyksi on vahvistunut sähkövika piharakennuksen kylmälaitteista.
Heinänen sanoo, että vakuutusyhtiön edustaja on käynyt palopaikalla, mutta vahinkojen suuruus ei ole vielä selvillä.
–Vielä ei ole mitään tietoa, kuinka suuret vahingot ovat. Vakuutukset ovat ajan tasalla, ja sekä rakennuksilla että irtaimistolla oli täysarvovakuutus.

Heinästen vuonna 2001 ostama omakotitalo tuhoutui viime viikolla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tulipalossa korjauskelvottomaksi. Raimo Heinänen muistaa muuttohetken harvinaisen tarkasti.
–Kannoimme tavaraa sisään juuri, kun terroristien ensimmäinen kone osui World Trade Centerin torniin 11. syyskuuta 2001.

Melko tarkasti 18 vuotta myöhemmin tuli nieli Heinästen kolmikerroksisen, 350-neliöisen omakotitalon ylimmän kerroksen täysin. Toinen kerros, jossa muun muassa makuuhuone sijaitsi, tuhoutui korjauskelvottomaksi. Vain kellarikerros säilyi enemmiltä vahingoilta.
Kello kolmen aikoihin aamuyöllä Heinäset heräsivät pamahdukseen ja luulivat salaman osuneen taloon. Pariskunta pakeni ulos, ja Päivi Heinänen alkoi hälyttää apua.
Piharakennuksesta alkanut palo levisi rajulla voimalla vieressä olleeseen päärakennukseen, jonne Raimo Heinänen oli vielä palannut.
–Olin hakemassa pankkikorttia, kun paine rikkoi ikkunan. Tuli imeytyi voimalla sisään ja toi hapen tilalle savukaasuja.

Heinänen arvelee nuoruuden vapaapalokuntalaisuuden koituneen pelastuksekseen.
–Osasin olla hengittämättä savukaasuja ja pysyä matalana. Kissamme jäi valitettavasti liekkeihin.
Talossa oli alkusammutuskalustoa, mutta mitään ei ollut tehtävissä räjähdysmäisesti muutamassa minuutissa edenneen palon pysäyttämiseksi.
–Kuumuus oli niin kova, että alumiini suli lammikoiksi. Tuli nieli kaksi autoa ja perävaunun, jotka olivat parin kymmenen metrin päässä talosta.

Viranomaisille Heinäset antavat isot kiitokset. Palokunta oli paikalla 12 minuutissa. Myös Essote toimi Raimo Heinäsen mukaansa hienosti.
–Meidät vietiin suoraan kriisiapuun. Essotelle 10 plus toiminnastaan.
Runsas viikko palon jälkeen Heinäset ovat saaneet monet käytännön asiat hoidettua, mutta mieli on yhä herkkä. Raimo Heinänen sanoo, että itku voi tulla yhä ilman näkyvää syytä.
–Tuollainen tapahtuma kouraisee niin syvältä, että se muuttaa koko elämänasennetta.

Heinäset kiittävät mikkeliläisiä saamastaan tuesta.
–On ollut hienoa huomata. että ihmiset välittävät. Ilman asiakkaiden ja muiden ihmisten hyviä sanoja olisi ollut paljon raskaampaa, sanoo Päivi Heinänen.