Tanssin taitajat kohtaavat Mikkelissä

Etelä-Savon tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch odottaa ensi viikolla järjestettävän nelipäiväisen Kolmas tila -nykytanssitapahtuman keräävän Paukkulan kampukselle suuren joukon tanssitaiteen ammattilaisia ja opiskelijoita.

Vuodesta 2014 saakka kesäisin järjestetty Mikkelin nykytanssitapahtuma tuo jälleen yhteen tanssitaiteen ammattilaiset ja alan oppilaat Suomen nuoriso-opisto Paukkulan alueelle 8.-11. elokuuta.

Nelipäiväinen residenssiluonteinen tanssitapahtuma järjestään tällä kertaa nimellä Kolmas tila. Paukkulan kampukselle tulee tanssitaiteen suurnimiä eri puolilta Suomea. Taiteilijat myös asuvat ja työskentelevät kampuksen alueella tapahtuman ajan.
– Tänä vuonna tapahtuma suuntautuu hieman enemmän performatiiviseen suuntaan, mutta säilytämme vahvasti myös tapahtuman alkuperäisen idean, joka on opin, kokemusten ja ajatusten jakaminen, sanoo Etelä-Savon tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch.
Gurevitsch on myös päävastuun tapahtuman järjestämisestä kantavan Harmaa Sirkus -tanssiryhmän jäsen. Ryhmässä vaikuttavat Gurevitschin lisäksi koreografi, tanssija Ismo-Pekka Heikinheimo ja tanssitaiteen tohtori Tiina Jalkanen.

Kolmas tila -tapahtumassa järjestetään residenssityöpajoja residenssiosallistujille sekä Etelä-Savon alueen tanssitaiteen ammattilaisille, alalle opiskeleville ja edistyneille tanssin harrastajille suunnattuja avoimia työpajoja, joihin osallistuminen edellyttää tanssin tuntemusta, ammattilaisuutta, ammattiopintoja tai pitkälle edennyttä harrastuneisuutta.
Ohjelmassa on myös kaikille avoimia puheenvuorotilaisuuksia, jotka tänä vuonna pitävät tanssitaiteen tohtorit Tiina Jalkanen ja Anne Makkonen. Tilaisuuksien yhteydessä pääsee myös keskustelemaan, kysymään ja jakamaan omia ajatuksiaan.
– Tapahtuma perustuu vahvaan ammattiosaamiseen, kykyyn jakaa omaa tietoa ja ottaa vastaan toisilta, Gurevitsch summaa.

Vauhtia ja elämyksiä yleisölle tarjoavat eripuolille tapahtumakokonaisuutta ripotellut demotanssiesitykset.
Tapahtumassa nähdään Harmaa Sirkus -ryhmän esitys, osia ZOE-teoksesta, vuonna 2020 ensi-iltaan tulevan Ismo Dance-Companyn teoksen demo sekä kolmen nuoren naistanssijan, Sara Gurevitschin, Mira Kauton ja Emmi Vennan yhteistyössä työstämä demoesitys. Demot ovat maistiasia tulevista-ensi-illoista.
– Puheenvuorotilaisuudet ja demot ovat esityksellisiä tapahtumia. Niitä ovat tervetulleita seuraamaan kaikki halukkaat iästä ja harrastuneisuudesta riippumatta. Minä lupaan, että demot eivät jätä ketään kylmäksi, Fanny Gurevitsch vakuuttaa.

Tapahtuman avainsana
on vuorovaikutus. Tavoite on kehittää tanssijoiden keskeistä yhteishenkeä yli sukupolvirajojen.
– Tutkimme, jaamme ja koemme yhdessä. Samalla tapahtuma antaa nuorille mahdollisuuden verkostoitua. Tapahtumassa eri ikäiset tanssijat kohtaavat ja jakavat ajatuksiaan keskenään, Gurevitsch tiivistää tapahtuman luonnetta.
Tavoitteena on myös edistää nykytanssin näkyvyyttä Etelä-Savossa.
– Nykytanssin esiintulo on alueellamme pientä ja tällä tapahtumalla pyrimme myös lisäämään sen näkyvyyttä Etelä-Savossa.

Taiteen edistämiskeskus myönsi Kolmas tila -tapahtumalle 10 000 euron tukirahan, joka on mahdollistanut muun muassa osallistujille kokonaisuudessaan maksuttoman tapahtuman.
– Kyseessä on matalan kynnyksen tapahtuma. Ei tarvita kuin uteliaisuutta ja kiinnostusta tulla mukaan, Gurevitsch kannustaa.
Tapahtuman tilaisuudet ovat maksuttomia eivätkä ne vaadi ennakkoilmoittautumista. Esityksiin on vapaaehtoinen viiden euron ohjelmamaksu. Tilaisuudet pidetään Etelä-Savon Tanssiopiston tiloissa, Paukkulinnassa.

Kolmas tila -nykytanssitapahtuma 8.-11. elokuuta. Lisätietoja: www.etelasavontanssiopisto.fi.

Anni Suomela