15.08.

Tanssia maalaismiljöössä

Vanhan navetan ylisille rakennettu tanssi- ja näytelmäpaikka sai vesivessat keväällä. Sampan tilan isäntä Pasi Outinen sanoo, että kävijöiden viihtyvyyteen pyritään panostamaan monin eri tavoin.

Sampan Vintillä järjestetään tansseja ja iltamia. -Tanssimaan tänne mahtuu kerralla noin sata henkeä, sanoo Pasi Outinen.

Hirvensalmen Lahnaniemellä sijaitsevalla Sampan tilalla on laitettu jalalla koreasti satunnaisina kesäiltoina jo useamman vuoden ajan.

1900-luvun alussa rakennetun navetan ylisille tehty tanssi- ja näytelmätila kahvioineen on kiinnostanut eteläsavolaista kulttuuri- ja tanssiväkeä. Parhaimmillaan kävijöitä on ollut yhden illan aikana 160. Paljoa enempää ei tilan isäntä Pasi Outisen mukaan mahtuisikaan.
– Kyllä 160 alkaa olla maksimi. Sen jälkeen alkaa tila loppua kesken, Outinen naurahtaa.
– Tanssimaan tänne mahtuu kerralla noin sata henkeä.

Navetan yläkerros on ristitty Sampan Vintiksi. Tansseja pidetään pari kertaa kesässä, jonka lisäksi vintillä järjestetään muun muassa iltamia.
– Kävijämäärä on illasta riippuen vaihdellut 40 ja 160 kävijän välillä. Ennätys tuli heinäkuussa, kun vintillä esitettiin Pertunmaan nuorisoseuran näytelmä Akka-agentti. Tanssit tanssittiin päälle, soittajana Arto Kivekäs. Silloin oli vintti täynnä.
Outinen sanoo, että maalaistunnelma on paikan valttikortti.
– Onhan täällä ihan omanlaisensa tunnelma. Se kiehtoo ihmisiä. Lisäksi tänne on helppo tulla.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2015 tilan isännän 50-vuotisjuhlista.
– Sanoin vaimolleni Virpille, että eiköhän laiteta paikat kuntoon juhlia varten. Raivasimme ja siivosimme vintin, pystytimme esiintymislavan ja laitoimme vaneria lattiaan. Piti järjestää vain yhdet juhlat, mutta toisin kävi, mies virnistää.
Ajatus tanssipaikasta lähti kytemään Outisten ystävän ideasta. Juhlissa mukana ollut Jukka Kyllönen huomasi paikan olevan kuin luotu tapahtumien järjestämiseen ja kannusti järjestämään tansseja useamminkin.
– Emme heti lämmenneet ajatukselle, mutta näin siinä vain kävi. Nyt täällä on tanssittu jo monet tanssit, mutta olemme toistaiseksi pitäneet tanssitoiminnan pienenä, Outinen sanoo.

Sampan Vintti
on kokenut pienempiä ja suurempia muodonmuutoksia matkan varrella. Ennen kuin yleisö pääsi laittamaan jalalla koreaksi ja seuramaan esityksiä, oli monta asiaa ratkottavana. Tilan nykyiseen kuntoon saaminen on vaatinut paljon työtä ja hommia on tehty vähitellen.
Lattia on katettu vanereilla, valaistusta on lisätty, vintin toiseen päätyyn on rakennettu kahvio vesipisteineen, esiintymislavaa on korotettu ja sen yhteyteen on rakennettu takahuone. Vintti on sisustettu Virpi Outisen toimesta maalaistunnelmaa luovilla vanhoilla maatilan tarvikkeilla.
Yksi suurimmista muutoksista on viime keväänä rakennetut sisävessat.
– Miehille ja naisille on omat siistit vesivessat. Aikaisemmin piti lähteä ulkohuussiin, joka ei ihan kaikille ollut mieluista.
– Nyt vintti toimii hyvin myös esimerkiksi hääpaikkana. Kyselyjä tilan vuokraamisesta erilaisia tapahtumia varten onkin kertynyt jo useampia.

Vintin alapuolella navetassa sijaitsee nakkikioskiksi nimetty tila, jossa on nimensä mukaisesti tarjolla makkaraa ja virvokkeita tapahtumien aikana.
– Kyllähän se makkara kuuluu asiaan. Samalla nakkikioskissa pääsee näkemään, miten lehmiä syötettiin aikoinaan.
Nakkikioskin seinällä roikkuva kalenteri paljastaa, että navetassa on ollut lehmiä ainakin vuoteen 1984 saakka.

Vaikka Sampan Vintin navetta on sittemmin saanut uuden käyttötarkoituksen, on lehmiä tilalla edelleen.
– Tarkalleen 30 kappaletta, vastaa tilan isäntä nopeasti.
– Aika vähän siis, saisi olla sata enemmän, mutta kyllä täällä töitä riittää.
Outinen pyörittää sekä maitotilaa että omaa koneurakointi- ja maanrakennustoimintaa tarjoavaa yritystään.
– Ei tarvitse miettiä, mihin aikansa käyttää. Meillä on yksi työntekijä apuna tilatöissä, koska ei sitä muuten ehtisi millään kaikkea.
Outinen kiittelee vuolaasti Lahnaniemen kyläseuraa ja talkoolaisia avusta.
– Kyläseura on hoitanut buffetin, ja järjestelyissä on ollut mukana talkoolaisia esimerkiksi liikenteenohjauksessa ja järjestysmiehinä. Heille iso kiitos.

Huomenna perjantaina Sampan Vintillä järjestetään kesän toiset ja tiettävästi vuoden viimeiset iltamat kello 18.30 alkaen. Ohjelmassa on näyttelijä Erkki Teittisen monologi Lähtöjä ja laulelmia sekä tanssit Veksi Väisäsen tahdittamana.
Liput ovelta 10 euroa. Sampan Vintti sijaitsee osoitteessa Sampantie 136, 52510 Hietanen.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.