Sote uudistettava ripeästi

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki on tuttu näky Mikkelin torilla. Hänen kesäasuntonsa sijaitsee Puulalla.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo, että uuden hallituksen on syytä jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista rivakasti. Hänen mukaansa kuntien talous ei pitkään kestä nykyistä tilannetta.
– Kunnista kaksi kolmesta tekee alijämään, joten sosiaali- ja terveyspalvelut on saatava leveämpien hartioiden varaan.
Edeltäjänsä tavoin myös Antti Rinteen hallitus rakentaa sotea 18 maakunnan varaan. Myllymäelle se sopii, mutta kiperiä paikkoja lienee edessä. Yksi niistä on Mikkelin ja Savonlinnan leireihin jakaantuneen Etelä-Savon kohtalo.
– Lisäksi Helsingin vanavedessä muut suuret kaupungit vaativat erivapauksia. Uhkana on, että maakuntamalli hajoaa.

Etelä-Savolle
Myllymäki pitää edelleen parhaana ratkaisuna Essoten ja Sosteri yhdistämistä. Päätökset kannattaa hänen mukaansa pitää omissa käsissä.
– Keskussairaaloiden työnjako on tehtävä järkiratkaisuna siten, että myös Savonlinnassa säilyy leikkaustoimintaa. Mikkelin tehtäväksi jää raskas kirurgia muun muassa uusien leikkaussalien ja teho-osaston sekä isomman väestöpohjan ansiosta

Pitkään ratkaisuja
ei voi siirtää. Talous on saatava nykyistä vahvemmalle pohjalle, ja rahoitus on jollakin tavalla hoidettava kuntoon.
– Uudistukselle ei ole vaihtoehtoa, sillä kuntien rahkeet eivät riitä. Yhtälö on kestämätön, eikä ihmisiä voi jättää hoitamatta,

Soten ydinasia ei Myllymäen mukaan ole muuttunut: Perusterveydenhuolto eli terveyskeskukset on saatava toimimaan ja vanhustenhoito turvattava.
– Olen odottavalla kannalla, sillä hallitusohjelman toteutus on vielä näkemättä eikä rahoituskaan ole vielä selvillä.

Lääkärikuntaa
Suomessa on Myllymäen mukaan riittävästi. Ongelma on se, että se on sijoittunut hoidon tarpeen kannalta väärin.
– Yksityisvastaanotoille pääsee sisään kävelemällä, mutta julkisella puolella on ruuhkaa.
Lääke ongelmaan on Myllymäen mukaan se, että terveyskeskusten työolot laitetaan kuntoon. Myös palvelusetelin käyttö antaa apua.

Hallitusohjelmaan kirjattu vanhusten huollon 0,7:n hoitajamitoitus on Myllymäen mukaan täysin vaiheessa. Iso asia on löytää ja houkutella tarvittava määrä ammattilaisia hoitotyöhön.
– Riittääkö raha, kysyy Myllymäki.
Mikkelin tilanteen hyvin tunteva Myllymäki kiittää juuri valmistunutta keskussairaalaa.
– Kyllä kelpaa. Kustannuksista puhuttaessa joskus unohtuu, että nyt korvattiin vanhentunutta sairaalakapasiteettia. Esimerkiksi leikkaussalit olivat jo teknisen käyttöikänsä päässä. Potilaiden kannalta yhden hengen huoneet ja oma kylpyhuone ovat todella tärkeä parannus.

Keskussairaalat on jaettu laajan ja suppean päivystyksen sairaaloihin. Mikkelillä on viiden muun keskussairaalan tavoin suppea päivystys. Myllymäki ei pidä sitä ongelmana.
– Laaja päivystys vaatisi entistä enemmän päivystysvoimaa, ja siihen antaa kuntatalouden ahdinko rajat. Eli onko kunnilla siihen rahkeita?

Suppean päivystyksen tuottamaa imagohaittaa pelkääviä Myllymäki lohduttaa.
– Joillekin lääkäreille voi hyvinkin sopia, että päivystysvelvollisuutta on hieman vähemmän.

Myllymäki työskenteli Essoten johtajaylilääkärinä vuoteen 2016, jolloin hän siirtyi Päijät-Hämeen terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtajaksi. Vuodesta 2017 hän on johtanut Lääkäriliittoa Helsingissä.
– Viikonloput ja lomat vietän Puulalla, sanoo golfin parissa viihtyvä Myllymäki.