Rendel elää Mikkelistä

Elokuvahankkeiden lisäksi Jesse Haaja ohjaa muun muassa musiikkivideoita. Dilemman Fenix-musiikkivideo ilmestyy lähiaikoina. (Kuva: Aleksi Ahokas)

Mikkeliläisellä elokuvaohjaaja Jesse Haajalla on edessään raju puristus. Haajan ohjaaman supersankarielokuva Rendelin jatko-osan kuvaukset alkavat ensi kuun alussa Kainuussa.
– Odotan kuvausten alkamista innolla. Paineet eivät ole läheskään yhtä kovat kuin ensimmäistä osaa tehdessä, sillä nyt tuottaminen on pois harteiltani. Onhan tämä siitäkin huolimatta erittäin hektistä aikaa, mutta nyt mennään rennommalla fiiliksellä.

Tällä kertaa luvassa on englanninkielinen elokuva. Ensimmäisessä Rendel-toimintatrillerissä kieli oli vielä pitkälti suomi.
– Elokuva menestyi kansainvälisesti hyvin, jonka vuoksi jatko-osa tehdään suoraan englanninkieliseksi. Suomessa elokuvan vastaanotto oli taas melko laimea, mutta ei suomalaisuuttakaan missään nimessä unohdeta. Elokuvasta tulee kyllä hyvin ilmi, että se on kuvattu Suomessa, Haaja vakuuttaa.

Myöskään elokuvan kotikaupunkia ei unohdeta. Mikkeli ja mikkeliläisyys ovat keskeisessä roolissa Rendelin ensimmäisen osan tapaan myös jatko-osassa.
– Mikkeli toimii edelleen tapahtumapaikkana ja siitä pidetään kiinni. Se, että Mikkeli näkyy vahvasti elokuvassa, on minulle sydämenasia. Siitä ei tingitä. Ilman kaupungin tukea Rendelistä ei olisi tullut mitään.
Rendelin kuvausryhmää ei tällä kertaa kuitenkaan nähdä Mikkelissä. Elokuvaa kuvataan Kainuun lisäksi Jyväskylässä.
– Meillä on niin paljon kuvitus- ja ilmakuvaa Mikkelistä Rendelin ensimmäisen osan myötä, että ei ole tarpeen tuoda kuvausporukkaa tänne. Kuvausten keskittäminen Kainuuseen ja Jyväskylään on samalla säästökysymys. Porukan kuljettaminen kaupungista toiseen on kallista.

Syksyllä 2017
ensi-iltansa saanut Rendel on kansainvälisesti yksi Suomen levitetyimmistä ja menestyneimmistä elokuvista. Se on myyty 60 maahan. Suurimmat katsoja- ja myyntimääränsä elokuva keräsi Pohjois- ja Etelä-Amerikasta.
Vähintään samaan pyritään tälläkin kertaa. Rendel 2:n budjetti on Haajan mukaan kaksinkertainen ensimmäiseen osaan verrattuna, joka oli noin 1,5 miljoonaa euroa.

Jesse Haaja sanoo, että Rendel 2 tulee olemaan pitkälti samansävyinen kuin ensimmäinen osa, mutta kokonaisuutena hallitumpi.
– Olin täysin ohjaajanoviisi ensimmäistä osaa tehtäessä, se oli muutenkin sekavaa aikaa. Nyt kokemusta, varmuutta ja osaamista on enemmän.
Myös elokuvan hahmot ovat saaneet uutta puhtia. Elokuvan nimikkoroolissa jatkaa Kris Gummerus.
– Voisi sanoa, että ensimmäinen osa oli hahmon syntytarina ja nyt kyseessä on kasvutarina.
Pääpahis Smileyn roolissa nähdään brittiläinen Sean Cronin.
– Pahis on entistäkin pahempi ja taktisempi. Sean on rooliin kuin nakutettu.

Rendel 2 -elokuvan kuvaukset kestävät lokakuun loppupuolelle. Elokuvan on käsikirjoittanut Pekka Lehtosaari, ja sen tuottaa Frozen Flame Pictures yhdessä Black Lion Picturesin kanssa. Elokuva perustuu Jesse Haajan luomaan supersankariin.

Haajalla on työlistalla monta muutakin asiaa, muun muassa kahden muun kansainväliseen levitykseen menevän elokuvan ohjaukset, jotka ovat nimeltään Play With Me ja Furrow.
Elokuvahankkeittensa rinnalla Haaja pyörittää omaa mainostoimistoaan, joka muun muassa tuottaa mainos- ja lyhytelokuvia sekä musiikkivideoita. Reilun vuoden aikana Haaja on voittanut kymmenkunta kansainvälistä palkintoa musiikki- ja lyhytelokuvista.
– Työtä on kyllikseen. Suomen olympiajoukkueen brändin suunnitteleminen vuoden 2020 Tokion olympialaisiin on myös vienyt oman aikansa, mies sanoo.
Vauhtia päiviin tuovat myös lapset, 6-vuotias Anni ja 5-vuotias Elli.

Missä haluat olla viiden vuoden päästä?
– Mökillä perheen kanssa kauniina aurinkoisena päivänä. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet niin hektisiä, että kaipaan enemmän aikaa olemiseen ja elämiseen.

Anni Suomela