Peräpään valvoja: Onkos täällä jo odoteltu?

Terhi ja Heikki Laukkasen (vas.), Seija ja Kari Mannisen sekä Ulla Honkamaan kannustus ei riittänyt Tukholmassa maaotteluvoittoon. Kuvassa keskellä maajoukkueurheilijat Simo Lipsanen, Taika Koilahti ja Salla Sipponen.

Otavan K-kauppias vaihtuu. Pari vuotta Otavan maisemissa viihtyneet Heli ja Ilpo Romppanen ovat lokakuun alusta saaneet uudeksi kauppapaikakseen K-Supermarket Suosikin Suolahdesta.
–Meistä on inspiroivaa päästä tekemään Suolahteen tavallista parempaa ruokakauppaa. On mielenkiintoista päästä tutustumaan uuteen paikkakuntaan, ihmisiin, lähituottajiin ja yrittäjäkollegoihin, kertovat Romppaset Äänekosken Kaupunkisanomille.
Romppaset ovat alanvaihtajia, joille Otava oli ensimmäinen kauppapaikka. Moni asiakas on sitä mieltä, että alanvaihto sujui hyvin. Samaa tuumitaan ilmeisesti myös Keskossa, koska Romppasille löytyi nopeasti uusi, isompi myymälä.
Otavassa Romppasia tiettävästi jäädään kaipaamana, sillä kauppiaspari ui hienosti kyläläisten liiveihin. Hyvän kauppapalvelun lisäksi he muun muassa perustivat muovinkierrätyspisteen ja hankkivat yhdessä Lions Clubin kanssa sydämentahdistimen.

Savolaisilla oli kunnia isännöidä tällä viikolla maan terävintä johtoa, kun demariministerit pääministeri Antti Rinteen johdolla kiersivät kesäkokouksensa yhteydessä Etelä- ja Pohjois-Savoa.
Kiertue sujuikin poikkeuksellisen riemukkaissa merkeissä, sillä Rinteelle ja kumppaneilla oli osunut muhkea rahasäkki mukanaan. Ilonkiljahduksia kuului kaikkialta, minne demariministerit sankan avustajajoukkonsa seuraamana saapuivat.
Varkaudessa luvattiin, että kaupunki saa pitää ympärivuorokautisen sairaalapäivystyksen. Iisalmessa taas Rinne lupasi panna ministeriön selvittämään, voidaanko kerran päätetty käräjäoikeuden lakkauttaminen perua.
Lupauksia tuli siihen malliin, että Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria ihmetteli palstallaan, voidaanko nämä kaikki toisiaan toteuttaa.
Runsas verovarojen käyttö sai totta kai myös viäräleukat liikkeelle. Pohjoisen Savon suunnalta kuultiin pohdintoja, oliko Siilinjärvelle osunut lottopotti vai demareitten ministerivierailu.

Etelä-Savon omat pojat jatkavat ruokaketjun pöllyytystä. Pertunmaan ministerismies Jari Leppä (kesk) tarvitsee taas tositoimiin vuorineuvos Reijo Karhista, joka on aikanaan kurvannut maailmalle Juvalta.
Viime vaalikaudella Karhinen teki Lepän pyynnöstä selvityksen maatalouden kannattavuuden suurista ongelmista. Yksi idea oli koota kaikki osapuolet yhteiseen ruokapöytään ratkomaan ongelmia.
Ruokapöytä päätyi hallitusohjelmaan, ja nyt Leppä on kutsunut Karhisen puheenjohtajaksi.
Kaupan neuvotteluasemaa viljelijöihin ja teollisuuteen nähden on pidetty ylivertaisena. Karhinen haluaakin pöytään kaupparyhmien ylimmän johdon.
–Vain niin me voimme saada rakennettua ruokastrategian, johon osapuolet sitoutuvat, Karhinen sanoo.

Lopuksi onnittelut
pyöreitä juhlivalle kuntapoliitikolle Elina Höltälle. Pitkään Mikkelin kuntapolitikassa vaikuttanut opettaja on saavuttanut kunnioitettavan 30 vuoden iän.
–Syyskuussa tulee viisitoista vuotta kuntapoliitikon arkea mittariin ja elokuun alussa täytin myös pyöreät 30 vuotta. Puolet elämästä on käytetty nyt yhteisiin asioihin.
Syntymäpäiväänsä ja vaikuttajavuosiaan Hölttä haluaa juhlia ensi viikon perjantaina klo 19 Bar Domissa mahdollisimman isolla joukolla.
–Haluan kutsua paikalle kaikki matkan varrella elämääni vaikuttaneet ihmiset.