Mikkeli kaipaa pöhinää

Etelä-Savon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Edvin Ehrnrooth innostaa mikkeliläisiä kokeilemaan uusia asioita.

Mikkelin seutu on Etelä-Savon maakuntaliiton nuorisovaltuuston puheenjohtaja Edvin Ehrnroothin, 20, mielestä jämähtänyt paikoilleen.
– Riemu tehdä jotain uutta ja konkreettista puuttuu. Tarvittaisiin pöhinää lisää.
– Innolla yrittäjähengessä tekemistä. Uusien toimintatapojen kokeilemista ja niiden näkemistä mahdollisuutena.

Pöhinä voisi Ehrnroothin mielestä syntyä kovista ja pehmeistä asioista, joiden myötä on mukava ja hyvä olla.
Ehrnrooth on toiminut 2017–18 Mikkelin kaupungin nuorisovaltuuston jäsenenä ja tämän vuoden alusta Etelä-Savon maakuntaliiton nuorisovaltuuston puheenjohtajana.
– Kun keskustelemme ikäisteni kanssa oman maakunnan tulevaisuudesta, ja jokseenkin kaikki haluavat muuttaa mahdollisimman pian opiskelun ja työn perässä muualle.

Jollei rivakasti tehdä hyvin konkreettisia linjauksia, Etelä-Savolla on edessä tulevaisuus, joka on hyvin erilainen kuin nykyisyys.
– Nykymenolla Suomessa ja Etelä-Savon kaltaisissa maakunnissa päädytään siihen, maaseudulla asuminen on erikoista, kallista ja jopa luksusta.

Ehrnrooth sanoo itse katsovansa kotiseutua ja maakuntaa ruusuisten lasien läpi.
– Luonto ja estetiikka on sydämessäni. Rakasta juuriani. Tykkään asua ja elää täällä. Kenties palaankin vielä.

Opiskelu Aalto yliopiston Helsingin kauppakorkeakoulussa alkaa syyskuussa.
– Ensisijaisesti olisin halunnut opiskelemaan tuotantotaloutta tavoitteena diplomi-insinöörin tutkinto. Samalle kampuksella opiskellaan, joten olen kohtuullisen tyytyväinen.

Kolmaskin vaihtoehto oli ulottuvilla eli pyrkiminen Teatterikorkeakouluun. Edvin oli 2015-18 mukana Mikkelin Poikateatterissa.
– Sain uusia ystäviä. Se oli antoisaa aikaa, joka toi iloa elämään ja kasvatti tervettä itseluottamusta.

Nuorten edunvalvojana

Mikkelin kaupungin nuorisovaltuuston jäsen Edvin oli vuosina 2017-18.
Hän osallistui kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksiin nuorisovaltuuston edustajana.
Ainakin yksi konkreettinen päätös syntyi nuorten esittämänä.
– Anttolaan ja Otavaan saatiin kulkemaan lisää yksi bussivuoro.

Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa käynnistyi maakuntauudistuksen valmistelun yhteydessä omat nuorisovaltuustot. Etelä-Savossa toiminta käynnistyi vuoden 2019 alussa ja Edvin Ehrnrooth on puheenjohtaja 2019-20. Edustajat ovat maakunnan kunnista ja 7 paikkaa avoimella haulla.

Antero Heikkinen