22.08.

Kuurojen EM-kisat kutsuvat

Vaikeasta kuulovammasta kärsivä mikkeliläinen Jenni Rytkönen suuntaa ensi kuussa kuurojen ammunnan EM-kisoihin Moskovaan. Meneillään on tiivis harjoittelukausi.

Mikkeliläisellä Jenni Rytkösellä, 39, on edessään jännittävä kokemus. Hän suuntaa 12.–22. syyskuuta Moskovassa järjestettäviin kuurojen ammunnan EM-kisoihin.
Vaikeasta kuulovammasta kärsivä Rytkönen kisaa naisten sarjassa kahdessa eri lajissa, jotka ovat urheilupistooli (ruutiase) ja ilmapistooli.
Lisäksi Rytkönen ampuu ilmapistoolin mixed-kisassa, jossa ampuvat miehet ja naiset.
–Sain tietää kisapaikasta alkukesästä. Kun tieto tuli, oli hieno fiilis. On hienoa olla edustamassa Suomea ensimmäisenä naisena kuurojen ammunnan kansainvälisessä kisassa. Pientä vitsailua on ollut, että uusi edustaja kantaisi avajaisissa Suomen lippua. Nähtäväksi jää.

EM-kisapaikka tuli mahdolliseksi huhti-toukokuussa myönnetyn vammaisurheilijan statuksen myötä.
–Kuulopolilla tehtiin tarkat tutkimukset, joissa otetaan paremman korvan tuloksesta kolmelta eri taajuudelta keskiarvot, jotka olivat minulla 67 dB. Raja kuurojen edustusurheilijaksi on 55 dB.
–Tulokset toimitettiin virallisella lomakkeella kuurojen kansainvälisen urheiluliiton kattojärjestö ICSD:n hyväksyttäväksi. Ilman heidän myöntämää ID-tunnusta ei voi osallistua kansainvälisiin kisoihin.
Myös Suomen Kuurojenliitto tutustuu urheilijan taustaan, kisasuorituksiin sekä tuloksiin ennen hyväksymistä edustusurheilijaksi.
Suomessa Jenni Rytkönen kisaa kansallisella tasolla normaalisti kuulevien kisoissa. Viimeksi heinäkuussa ruutipistoolin SM-kisoissa Laukaassa.

Tunnelmat ennen
EM-kisoja ovat jännittyneet. Meneillään on tiivis harjoittelukausi.
–Jännittää kyllä. Vielä on aikaa viimeiselle tehostetulle treenille. Ennen kisoja pitää höllätä sopivasti ja keskittyä myös mentaaliharjoitteluun.
Kisatreenin Rytkönen tekee valmentajan laatiman ohjelman mukaan. Ohjelmassa on viikoittain ammunnan harjoittelua keskimäärin 17 tuntia. Ammunnan lisäksi harjoituksiin kuuluu peruskuntoharjoittelua, kuten uintia, lenkkeilyä, pyöräilyä ja kahvakuulaa.
–Lisäksi on voimaharjoittelua, lihashuoltoa sekä kuivaharjoittelua aseella. Urheiluhieroja Arto Immoselle menee kiitokset erittäin taitavasta hieronnasta lihashuollon näkökulmasta.
Myös muutama käytännönasia on hoidettavana ennen kisatantereelle astumista.
–On hoidettava viisumi ja kisapanosten ostaminen. Kuurojen kisoissa on asioita ja sääntöjä, joita tehdään eri tavalla kuin kuulevien kisoissa. Jännitän vähän, miten muistan ja osaan toimia oikein kisapaikalla.

Rytkösen tavoitteena on saada EM-kisoissa oman tason hyvä suoritus.
–Olisi hienoa tehdä oma kisaennätys. Olin kesällä 2018 pyörätuolissa selkäongelmien vuoksi ja siitä on lähtenyt kuntoutuminen. Yksi kesä ruutiammuntaa jäi kokonaan välistä, joten tulosten paraneminen on tavoitteena.
–Haaveita pitää olla. Toivoisin, että saisin olla terve ja sitä kautta harjoitella täysipainoisesti edelleen. Olisi hienoa päästä joskus edustamaan Suomea kuurojen MM-kisoihin tai olympialaisiin.

Jenni Rytkösellä on kaksi aiempaa joukkuemitalia ilma- ja urheilupistooliammunasta SM-kisoista. Myös aluekisoista on tullut mitaleja Rytkösen kymmenvuotisen ampumahistorian aikana.
Hän edustaa Tampereen Kuurojen Urheiluseura Uljasta, sillä Mikkelissä ei ole kuurojen urheiluseuraa.

Rytkösen kuulovamma
on synnynnäinen, mutta se todettiin vasta Rytkösen ollessa 26-vuotias.
–Minun kuulohermot ikään kuin menevät lakoon. Kuulovammaa ei voi leikata, ja kuuloni huononee ajan myötä. Minulla on molemmissa korvissa kuulolaitteet ja käytän myös kirjoitustulkkausta sekä viittomakielen aakkosia apuna.

Kuinka kuulovamma
vaikuttaa lajin harrastamiseen?
–Minulla on esimerkiksi tasapainohaasteita. Lisäksi kisatilanteessa ohjeiden ja käskyjen kuuleminen tuottaa hankaluuksia. Kuurojen kisoissa on valot tai ohjetaulut. Kuulevien kisoissa menee energiaa ja huomiota siihen, että seuraa mitä ympärillä tapahtuu. Minulla on myös tinnitus, mikä vaikuttaa keskittymiseen.

Mitä EM-kisojen jälkeen?
–Harjoittelu jatkuu kohti ilma-asekautta ja 2020 keväällä olevia SM-kisoja. Kuurojen MM-kisat olisivat ensi vuonna myös, mutta ne voivat olla aikainen haave vielä.
Tulevista Moskovassa käytävistä kuurojen ammunnan EM-kisoista Jenni Rytkönen odottaa ikimuistoista kokemusta.
–On myös hienoa urheilla kaltaistensa joukossa. Ennen kaikkea edustan Suomea.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.