Kolumni: Uusi Mikkeli

Mikkelillä on takanaan vuosia kestänyt jakso, jota ei pahemmin tee mieli muistella. Kaupungin kehitys on laahannut lähes kaikilla rintamilla.
Työpaikkojen, verotulojen ja varsinkin väkiluvun lasku ovat syystäkin saattaneet mikkeliläiset mietteliäiksi. Hälytyskellojen olisi tosin pitänyt soida jo aika päiviä sitten.

Syyllisiä ei hyödytä etsiä. Syitä on hyvä kerrata sen verran, ettemme lankea samaan ansaan uudestaan.
Mikkelin alakulo johtuu osin koko itäistä Suomea vaivaavasta matalapaineesta. Mukana on kuitenkin myös aimo annos itseaiheutettua surkeutta.
Mikkelistä on puuttunut johtajuutta, joka on antanut vallan myrkylliselle populismille. Suunta on ollut pahan kerran hukassa.
Olemme uskoneet, että voimme vuodesta toiseen elää yli varojemme. Yrittäjistä on tehty toisen luokan mikkeliläisiä.
Kaupungin virkakunnalta on viety työinto. Se on askaroinut ja puuhastellut ratikoiden ja kesäkatukokeilujen parissa.
Edunvalvonta on ollut tehotonta ja näkymätöntä. Hajuton ja mauton Mikkeli on kadonnut Suomen kartalta.

Tarvitsemme uuden Mikkelin, joka uskoo itseensä. Uusi Mikkeli kulkee rinta rottingilla kertomassa vahvuuksistaan, joiden avulla se nousee takaisin pinnalle.
Yrittäjyyden uusi Mikkeli nostaa kunniaan ja kukoistukseen. Kaupunkilaisten palvelut kehitetään niin hyviksi kuin suinkin rahkeissa on varaa. Mitä vahvempi on kaupungin talous, sitä parempi Mikkelissä on asua.
Uusi maapolitiikka tarjoaa aktiivisesti rantatontteja asukkaille ja rakennuspaikkoja yrityksille. Satamasta tulee uudelle Mikkelille komea profiili, joka näkyy miljoonille Viitostietä matkaaville.
Ilman tiedettä ja tutkimusta ei uusi Mikkeli synny. Kaupungissa toimivan tiedeyhteisön tulee yhteistuumin kurkottaa kohti saavutuksia, joita maailmanluokan professori Mika Sillanpää on täällä saavuttanut.

Arto Seppälällä (sd) uutena kaupunginhallituksen puheenjohtajana on keskeinen rooli. Hän tarvitsee kaiken tuen, jotta uusi Mikkeli saa ilmaa siipien alle.
Aikaa eikä aihetta viivyttelyyn ei ole. Uuden Mikkelin aika on juuri nyt.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Kommentti 02/08/2019 19:07

Millä tapaa Mikkeli on riitaisa? Ei muutaman poliitikon änkyröinnillä voi kaupungille antaa riitaisan mainetta. Sen lisäksi että joka kaupungissa on vastarannankiiskejä tehdäänpä mitä hyvänsä. Ei silläkään että ollaan eri mieltä asioista voi kaupungille antaa riitaisan mainetta.

2. Haloo kaavoitus! 01/08/2019 13:59

Jos vilkaisee Mikkelin tonttitarjontaa ylipäätään, niin ei voi kuin ihmetellä mistä kiikastaa, ettei vapaita tontteja ole enemmän tarjolla. Kaikki eivät halua rannalle, mutta miksi vaihtoehtona on vain ja ainoastaan Rantakylän peränurkka? Miksi Lehmuskylässä ei ole jo tonttia tarjolla, vai mitä terveyskeskuksen kohdalle halutaan? Pelkkä Mehiläisen talo?

3. Ville Kauppinen 01/08/2019 13:26

Ihan hyvä teksti – olisin kaivannut kyllä aggresiivisempaa median ahdistelua kaupungin suuntaan jo Honkamaan päätoimittajakaudella. Kyllä ne merkit on tosiaan ollut yli 10 vuotta näkyvissä. Jälkiviisaus on aina vähän hanurista – ja erityisen hanurista se on niiden suusta, jotka olisivat voineet asioihin oikeasti vaikuttaa. Kuten mainittu Seppälä, Honkamaa jne.

4. Täyttä asiaa 01/08/2019 11:19

Voisikohan kaikki Mikkelin kunnallispolitiikan parissa työskentelevät pakottaa lukemaan tämän ihan puoluekannasta riippumatta.

Siinä missä Mikkelissä (Saimaan hienoimmassa kaupungissa) on vapaana yksi rantatontti sikamaiseen ylihintaan, alkoi Puumala suunnitella uusien rantatonttien kaavoittamista siinä vaiheessa kun vanhoja oli vielä myymättä.

Mikkeli on tässä ja monessa asiassa junnannut paikoillaan, kun ympärillä olevat katsovat aktiivisesti eteenpäin. Joskus on heitelty ilmoille ajatusta, että Puumala voisi liittyä Mikkeliin, mutta tällä menolla ajatus voidaan kääntää niin, että voitaisiko Mikkeli liittää Puumalaan. Tosin Puumala tuskin huolisi riitaisaa ja velkaista kaupunkia.

Nyt olisi aika kääntää uusi sivu ja tehdä jotain. Tai kahden vuoden päästä kannattaa vaihtaa vähintään 75 prosenttia nykyisistä valtuutetuista.