Kolumni: Uudet sankarit

Heta-Elena Heiskanen on matkalla kohti suuria saappaita.

Mikkelin seutu on saattanut matkaan kourallisen kansallisia suurmiehiä. Usein muistetaan monien vaiheiden kautta Suomen Pankin pääjohtajaksi päätynyt kolmikko Ahti Karjalainen, Erkki Liikanen ja Olli Rehn.
Heti perään on kohtuullista lisätä Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, joka on pankkimiesten kanssa samaa raskasta sarjaa.

Joukon nuorimmatkin lähenevät kuuttakymppiä, joten muistelmia on odotettavissa. Liikanen, 68, on ehättänyt jo saada omansa valmiiksi.
Sanomalehti Länsi-Savon ennakkojutun ansiosta tiedämme kirjan sisällöstä jo sen, että Liikanen myi pienenä poikana munkkeja sotapojille ja lauloi Tiernapojissa Aake Kallialan kanssa. Ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui Lähemäen koulussa ja jännitti kuulemma kovasti.
Kirjaa voi muun ennakkoarvioinnin ja Liikasen kertojan kyvyt huomioon ottaen odottaa kyllä kohtalaisella kiinnostuksella. Olin joukon nuorin -niminen kirja ilmestyy kauppoihin näinä päivinä.

Kun Mikkelin
seudun huippuvaikuttajat ikääntyvät, kääntyy katse uusiin sukupolviin. Missä he ovat?
Huoli pois, sillä ainakin Heta-Elena Heiskanen on matkalla kohti suuria saappaita. Lahjakas nuori on harrastanut elokuvantekoa, runoutta sekä musiikkia.
Mikkelissä kasvanut ja lukionsa käynyt Heiskanen nousi ensimmäisen kerran otsikoihin vuonna 2007, kun maakunnan sanomalehdet valitsivat hänet yhdeksi Etelä-Savon sadasta nuoresta vaikuttajasta.
Eipä mennyt pahasti pieleen, sillä seuraavana vuonna Heiskasesta puhuttiin jo paljon laajemmin. Hän pokkasi pääpalkkinon National Geographic -lehden ilmastokilpailussa. Pystin jakoi Ruotsin kuningas maansa Washingtonin suurlähetystössä.

Mitä on Heiskasesta tullut nyt, kun hän on ehtinyt kolmenkympin vaiheille?Hän on tiedenainen, joka väitteli viime vuonna Tampereen yliopistossa hallintotieteiden tohtoriksi.
Ensi maanantaina hän avaa uuden oven, kun hän aloittaa ympäristöministeriössä työssään Suomen ilmastopaneelin pääsihteerinä.
Uuden pääsihteerin pohdiskeleva ja sovitteleva tyyli lupaa hyvää sekä hänen uralleen että ilmastolle.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.