08.08.

Innolla esikouluun

Veljekset Manu (vas) ja Kristian Lipsanen käyttivät viimeiset kesälomapäivät pihaleikeissä. (Kuva: Anni Suomela)

Koululaisten kesälomat on nyt vietetty ja arki alkaa. Mikkelissä peruskoulun 1. luokan aloitti tänään torstaina 491 oppilasta. Yhteensä kaupungissa on peruskoululaisia tällä hetkellä 4 855. Esikouluun puolestaan suuntaa Mikkelissä 528 lasta.

Mikkelin Rahulassa asuva Lipsasen perhe toivottaa arjen tervetulleeksi hyvillä mielin. Yhdeksänvuotias Kristian aloittaa kolmannen luokan Sairilan koulussa, ja kuusivuotias Manu suuntaa esikouluun.
– Ei ole hyvä juttu, että kesäloma loppuu, mutta ei kouluun meneminen haittaakaan. Ei jännitä, koska tiedän, millaista koulussa on. Ihan kivalta tuntuu, luonnehti Kristian tunnelmiaan viime lauantaina, jolloin koulun alkuun oli jäljellä viisi yötä.

Koulunkäynti on Kristianille jo tuttua kauraa. Veljeksistä nuorempi sen sijaan alkaa vasta harjoitella koulua varten. Edessä on lähes vuoden mittainen jakso Saksalan päiväkodin esiopetuksessa.
Reipasta ja äiti Veera Lipsanen mukaan sosiaalista Manua ei tunnu erityisesti jännittävän eskariin meno. Mikäpä siinä jännittäisi, kun tuntee suurimman osan uusista eskarilaisista jo ennestään.
– Olen ollut jo päiväkodissa ja minieskarissa samassa paikassa kaksi vuotta. Minulla on siellä paljon kavereita, Manu tuumaa.

Jos eskariin
meno ei jännitä tippaakaan, niin jännitystä tarjoaa ainakin uinnin opetteleminen ilman kellukkeita.
– Ehkä vähän jännittää uimakoulu. Se alkaa eskarissa, hän tunnustaa.
Kristian-veli kuuntelee tarkkana vieressä pikkuveljen tunnelmia lähestyvästä uimakoulusta.
– Ei tarvitse jännittää. Allas on niin matala, että siellä yltää jalat helposti pohjaan. Uimakoulussa on hauskaa, isoveli kannustaa.

Kristian tietää kertoa, että esikoulu on ikään kuin harjoittelua oikeaa koulua varten.
– Eskarissa tarvitaan penaali, kynä ja pyyhekumi, mutta viivoitinta ei välttämättä tarvita. Siellä opetellaan ainakin vähän numeroita ja kirjaimia, hän muistelee.
Manu nyökkää ja vaihtaa salamana keskustelun suuntaa. Häntä tuntuu tällä hetkellä kiinnostavan numeroiden ja kirjaimien sijaan erityisesti vanhempien lasten lelut, joilla pääsee isona esikoululaisena leikkimään.
– Olen kokeillut leikkiä isompien leluilla jo vähän minieskarissa, mutta nyt saan leikkiä niillä enemmän. Ainakin haluan pelata myyrä- ja turtlespeliä.

Manu pohtii tovin vastausta kysymykseen siitä, mitä haluaisi oppia esikoulussa.
– Voisin oppia lukemaan. Sitä en vielä osaa.
Vaikkakin esikouluun meno tuntuu olevan vain pala kakkua, lupaa isoveli olla aina tukena ja apuna tarpeen vaatiessa.
– Jos tulee mitään kysymyksiä, niin lupaan auttaa Manua, Kristian vakuuttaa.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.