22.08.

Heikkona flippereihin

Mikkelin keskustassa sijaitsevan Mikamar Games -pelihallin pitäjä Mika Marttinen ei osaa nimetä suosikkipeliään. Taustalla näkyy Marttisen silmäteriä, rockaiheisia flippereitä. (Kuva: Tommi Lempinen)

Jos on keräilyluonteinen ihminen, niin silloin tämä harrastus on melko vaarallinen, nauraa mikkeliläinen Mika Marttinen, joka on heikkona kolikonmentäviin peleihin, erityisesti musiikkiaiheisiin flippereihin.
Kun katsoo Mikkelin Maaherrankadulle, entisiin yöravintola BlackOutin tiloihin rakennettua peliluolaa, ei Marttisen intohimoa ole syytä epäillä.

Mikamar Games -pelihallin tiloissa on viitisenkymmentä flipperiä, sekä uudempaa että vanhempaa tuotantoa.
Pelihalli pitää sisällään vain osan Marttisen peleistä. Hän sanoo omistavansa yli sata erilaista flipperiä, joista pieni osa on kotona autotallissa ja loput eri puolilla Suomea erilaisten yritysten käytössä ja ravintoloissa, muun muassa Amarilloissa.

Marttisen keräilyharrastus sai alkunsa vuonna 2011, kun hän osti ensimmäisen Mario Bros -flipperin.
–Poikani oli tuohon aikaan Super Mario -fani, joten pelin ostaminen meni vähän sillä siivellä. Siitä se ajatus sitten lähti.
Muutama kuukausi myöhemmin Marttisella oli jo neljä flipperiä. Nyt, lukuisia flippereitä myöhemmin, harrastuksesta on tullut työ.
–Aika tiuhaan tahtiin nuo koneet vaihtuvat. Myyn niitä myös eteenpäin sekä korjaan ja huollan. Pelihallin pitäminen puolestaan on vain harrastus, se ei ole bisnestä.

Marttinen ei suinkaan ole vain keräilijä, vaan myös varsin osaava pelaaja. Hyviä tuloksiakin on tullut muutamista eri puolilla Suomea järjestettävistä flipperikilpailuista.
–Olen nyt kymmenen parhaan pelaajan joukossa Suomen rankingissa. Nousua haetaan koko ajan. EM-kilpailut ovat Kööpenhaminassa lokakuussa. Sinne on lähdettävä.
Kuinka paljon sitten pelaat?
–Jonkin verran. Sanotaanko, että ihan riittävästi, mies nauraa.

Omaa suosikkiflipperiään
hän ei osaa nimetä. Suosikkipeli kun vaihtuu joka päivä.
–Huonoa flipperiä ei olekaan. Kaikki ovat hyviä.
Erityisen mielenkiintoisia ovat kuitenkin musiikkiaiheiset flipperit, joita Marttisella noin 20. Hän sanoo omistavansa lähes kaikki rock-flipperit, joita on tehty. Ainoastaan Elvis puuttuu, mutta sellaisiakin Marttinen on aiemmin omistanut kaksin kappalein.
–Rock-flipperit ovat minulle se heikko kohta. Täällä hallissa on niistä 13, esimerkiksi Dolly Partonia, Metallicaa, Guns N´Rosesia, Elton Johnia ja Iron Maidenia. Uusin on tuo viime vuonna valmistettu Beatles-flipperi, joita on vain kaksi Suomessa.

Marttinen arvioi, että pelihalli on mikkeliläisille edelleen melko tuntematon, vaikka halli on sijainnut samoissa tiloissa jo 1,5 vuotta. Sitä ennen paikka sijaitsi useamman vuoden Maaherrankatu 48:ssa.
Hän on pitänyt pelihallin tarkoituksellisesti hieman pimennossa eikä ole juurikaan panostanut mainostamiseen. Halli on avoinna kaikille pelaajille vain kerran viikossa torstaisin, jolloin hallissa saa pelata mielin määrin pääsymaksua vastaan.
Muuten tila toimii yhtäaikaisesti Marttisen korjaamona, toimistona ja varastona. Lisäksi tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin.

Flipperikirjon lisäksi
pelihallissa on muun muassa muita kolikkopelejä, pelikonsoleita ja ilmakiekkopöytä. Normaalisti tiloissa on myös biljardipöytä, mutta nyt se on siirretty syrjään kuunvaihteessa paikalla järjestettävien flipperikisojen tieltä.
–Kilpailut ovat aika massiivisen kokoiset. Paikalle tulee suuri joukko pelaajia kisamaan neljässä eri kisassa. Kuhunkin kisaan osallistuu yli 50 pelaajaa.
–Otetaanko perinteinen toimittaja vs. pelihallin omistaja -ottelu, kysyy Marttinen lopuksi nauraen.
Ottelu jäi pitämättä, mutta jos jokin on varmaa, niin se, että Mikamar Games -pelihallissa mitellään kuunvaihteessa flipper-herruuksista.

Flipperikilpailut Mikamar Games -pelihallissa Mikkelissä 30.8.–1.9.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.