Vetovastuu vaihtui, kaapelointityö jatkuu

Jaakko Hänninen ja Matti Kunnas vaihtoivat vastuuta maakunnallisen sähköyhtiön johdossa.

Suur-Savon Sähkö Oy:n hallituksen puheenjohtajuus vaihtui kesäkuun puolivälissä.
Juvalainen pitäjänneuvos Jaakko Hänninen, 66, on vaikuttanut Suur-Savon Sähkö Oy:n hallinnossa 12 vuotta, hallintoneuvostossa vuodesta 2007 saakka, josta varapuheenjohtajana 2011–2013 ja hallituksessa, joista vuodet 2013–2019 hallituksen puheenjohtajana.

Ikäpykälän vuoksi puheenjohtajuus siirtyi kesäkuun puolivälissä mikkeliläiselle oikeustieteen tohtori, laamanni Matti Kunnakselle, 65.
Hänen puheenjohtajuutensa kestää ensi kesäkuun puoliväliin saakka. Kunnaksellakin on vankka kokemus energiayhtiön hallinnossa: hallituksessa 2012 alkaen ja Suur-Savon energiasäätiön asiamiehenä 2000–2015.

Vahdinvaihdon tunnelmissa Hänninen ja Kunnas luonnehtivat Suur-Savon Sähkö -konsernin keskeisiä luottamustehtäviä maakunnallisesti merkittäviksi, mielenkiintoisiksi ja laajaa asiakaskuntaa palvelevaksi.
Suur-Savon Sähkö tytäryhtiöineen on heidän arvoissaan hyvin merkittävä yritys ja monin tavoin edelläkävijä uudistuvien energialähteiden suunnittelijana ja toteuittajana.
Suur-Savon Sähkö toimii viidessä maakunnassa, joista Etelä-Savo on keskeisin.
–Näihin luottamustoimiin ei pyritä. Näihin valitaan kokemuksen ja laajan luottamuksen kautta, Hänninen ja Kunnas sanovat.
Hallituksessa on kuusi jäsentä. Hallintoneuvoston puheenjohtajat ovat myös hallitustyössä mukana.

Suur-Savon Sähkö Oy:n hallituksen puheenjohtajuuden tehokas hoitaminen edellyttää Jaakko Hännisen kokemuksilla henkilökohtaisen ajankäytön kannalta melkoista muutosta.
Hänellä on takana 100 hallituksen kokousta ja 300 erilaista sähköyhtiön kokousta ja palaveria.
Keskeisille luottamushenkilöille tulee paljon yhteydenottoja omistajilta ja erityisesti kuntasektorilta.
Matti Kunnas kertoo ottaneensa puheenjohtajapestin positiivisella mielellä yhdeksi vuodeksi.
–Nyt on priorisoitava mihin puuttuu ja mitkä asiat jättää vähemmälle.

Kummallakin on muistissa ajat, jolloin sähkö- ja energiayhtiöillä meni tasaisen hyvin ja vakaasti.
–Viime vuosien murroksissa energiayhtiöt ovat olleet tiukoilla monin tavoin.
–Toimintojen eriyttäminen tytäryhtiöille ja osakkuudet alan keskeisten toimijoiden kanssa ovat tuoneet kaivattua tehokkuutta.

Suur-Savon Sähkökonsernilla on takanaan 40 miljoonan euron investoinnit vuosivauhdilla toimialueen taajamien ja kirkonkylien sähköjen kaapelointeihin. Niitä jatketaan taajamien ulkopuolella sijaitsevien sähkölinjojen kaapeloinnilla. Verkkoinvestointeihin panostetaan vuosittain 50 miljoonaa euroa 2023 vuoteen saakka.
–Tämän lisäksi on arvioitava millaisten etäisyyksien päähän kannattaa kaapelia vetää tai ratkaista asia modernilla maanpäällisellä johdolla. Lakia kuitenkin noudatetaan tinkimättömästi.

Keskiössä uusiutuvat ratkaisut.

Suurimpia taloudellisia päätöksiä Hännisen puheenjohtajakaudella ovat olleet vesivoimaosakkuuksin ja tuotanto-osuuksien ostot Kymppivoiman osakkuuden kautta. Ydinvoiman ostot Olkiluodon 1,2 ja 3 reaktoreista ovat yhteensä 19 MW.
Ruotsista vesivoimalaosuuksien osto vuonna 2013 oli arvoltaan 52 miljoonaa euroa.

Hänninen myöntää, että Vapo Oy:n 13 prosentin omistusosuuden hankinta on viime aikojen ilmastonmuutoksen arvioissa saanut turhankin voimallista arvostelua osakseen.
–Hankintahetkellä siirtyminen kotimaiseen energiaan oli keskiössä. Jokseenkin kaikki lämpölaitokset on rakennettu toimimaan siten, että ne tarvitsevat polttoaineseokseen turvetta.
–Polttoturpeen osuus on pienenemässä, mutta ei ole kokonaan katoamassa pikaisella aikataululla. Vapon liikevaihdosta vain 20 prosenttia tulee polttoturpeesta.
Turpeen jalostaminen lääkehiileksi on puheenjohtajien mukaan tuomassa uusia mahdollisuuksia ja puoltaa osaltaan Vapo-omistajuuden jatkuvuutta.
–Vapo on merkittävä puutarhatuotannon kasvualustojen tuottaja Euroopassa.
Aurinkoenergian ja aurinkolämmön hyödyntäminen ovat Hännisen ja Kunnaksen mielestä maakunnallisen energiayhtiön uusia keskeisiä avauksia.

Uusia avauksia

Suur-Savon Sähkö Oy / Lumme Energia Oy on tänä vuonna hankkinut osuuden Solarigo Oy:stä, joka toimittaa aurinkosähkövoimalaitoksia teollisuuskiinteistöihin. Asiakkaina ovat jo Atria, Tokmanni ja K-ryhmä.

Osa Suur-Savon Sähkö -konsernin ja Etelä-Savon Energia -konsernin sähkönsiirto ja kaukolömpötoimintojen palveluista siirtyi Lumme Energia Oy:ltä kesäkuussa toimialan suurimman palvelutuotantoyhtiön Elenia Palvelut Oy:n hoitoon.
Lumme Energia Oy jatkaa yhtenä Suomen suurimmista sähkön vähittäismyyntiyhtiöistä.

Eleniaan siirtyi lähinnä tukipalvelujen tyyppisiä toimintoja, joita varten tarvitaan kalliit tietojärjestelmät ja niiden päivittämiset. Elenia hoitaa useiden mm. siirtoyhtiöiden vastaavat palvelut.

Antero Heikkinen