Ranch Kellyn finaali

Pitkän kaviouran huipennus on Anne Luttisen Ranch Kellyllä edessä St Michel lähdössä.

Ravimaailman tammojen kuningattareksi viime kaudella ravannut Ranch Kelly hyvästelee Mikkelin kaviouran ensi sunnuntaina.
– On ilo ja kunnia saada osallistua kotiradan St Michel lähtöön. Lähdemme mukaan hyvillä mielin ilman sijoittumispaineita kovaan ja tasokkaaseen lähtöön. Kelly tekee varmasti parhaansa ainoana tammana kovien poikien joukossa.
– Mailin matka ei erityisesti suosi Kellyä, koska muutkin jaksavat mennä alusta loppuun lujaa, Kellyn valmentaja ja pääomistaja Anne Luttinen analysoi.

Kotitallissa Pertunmaalla kaikki näyttää hänen mielestään olevan hyvin.
– Toivottavasti Kelly pystyy samanlaiseen suoritukseen, kuin Suur-Hollolan finaalipäivänä, jolloin se meni viimeiset tuhat metriä alle kymppiä.
Anne Luttisen tunnelmat ovat haikeat, mutta on hienoa tuoda Kelly vielä kerran kotiradalle.
– Tiedän, että Kellyn faneja tulee paikalle Pohjois-Suomestakin.
Hän kertoo, että Kelly kilpailee startti kerrallaan, eikä jatkosuunnitelmia tehdä enää pitkälle.
– Kelly nähdään mahdollisesti parin viikon kuluttua Lahden kuninkuusravien yhteydessä ajettavassa Suur-Hollolan Best Lady -lähdössä, jonka Kelly on voittanut kolmena edellisenä vuotena.

Kellyn laskettu varsomisaika on ensi vuoden toukokuussa. Tällä hetkellä kaikki on hyvin ja varsaa toivotaan.
– Jalat maassa päivä kerrallaan mennään ja aika näyttää mitä tuleman pitää, Anne Luttinen kertoo.

Kuningatar väistyy kaviourilta.

Hienoilla kokemuksilla Anne Luttisen matkassa Ranch Kelly on varttunut pienestä varsasta raviratojen kuningattareksi.
Mukaan on mahtunut sekä hienoja että huonoja hetkiä.
– Parasta on ollut elämykset, joita ei voi rahallakaan saada. Uusia tuttuja on tullut paljon ja ollaan päästy näkemään ravimaailmaa myös maailmalla, Ruotsissa ja Ranskassa asti.
– Ravikilpailuista tunteikkaimmat hetket ovat olleet viime vuoden Suur-Hollola -ajon voitto ja Pariisin Vincennesin radalla juostu tammojen ME-tulos.

Tavallinen arki ja siihen liittyvät rutiinit ovat Luttisen arvioissa kuitenkin tämän lajin suola. Kilpailut ovat vain murto-osa kaikesta.
– Mikään ole sen mukavampaa kuin mennä aamutalliin, jossa sinut ottaa vastaan hörisevä, uljas hevonen tai katselet illalla, kun hevoskaverisi rouskuttaa tyytyväisenä heiniään.

Ori Camri, 13 / Terho Rautiainen tavoittelevat 3. voittoa Suurmestaruus-lähdössä. (Kuva: Terhi Piispa-Helisten)

Chief Orlando sisäradalta

Chief Orlando ja Makethemark saivat parhaat paikat Suomi-Ruotsi-hengessä ensi sunnuntaina ajettavaan St Michel -ajoon. Kahdeksannen paikan 80 000 euron ykköspalkinnolla ajettavaan lähtöön sai Daniel Redénin tallin Bucks To Burn.

St Michel-ajo: 1. Chief Orlando, Santtu Raitala. 2. Makethemark, Ulf Ohlsson. 3. Cameron Evo, Olli Koivunen. 4. Pastore Bob, Mika Forss. 5. Bucks to Burn, Daniel Olsson. 6. Ranch Kelly, Hannu Torvinen. 7. Next Direction, Iikka Nurmonen. 8. Disco Volante, Kevin Oscarsson.
Lauantain päälähtönä ajettavassa kylmäveristen Suurmestaruudessa kotiradan Camri kohtaa mm. Polaran ja Välkyn Tuiskun. Tähen Toivomus puolustaa viime vuoden voittoaan.

St Michel-raveissa huippuvauhtia kahtena päivänä

St Michel kokoaa huippunimet Mikkelin kaviouralle. Lauantaina ja sunnuntaina ajetaan yhteensä 24 lähtöä sekä neljä ponilähtöä.
St Michel -ajossa sunnuntaina kotiradan tähtitamma Ranch Kelly saa vastaansa ruotsalaisen Makethemarkin ja kotimaan kärkinimet, Chief Orlandon ja Next Directionin. Anne Luttisen valmentama Ranch Kelly on kilpaillut St Michel -viikonloppuna joka kerta vuodesta 2013 lähtien. Päälähdössä uraansa päättelevä Kelly kilpailee ensi kertaa.
Lahden Suur-Hollola-ajossa loppusuoralla laukannut Iivo Niskasen ja Jethro Rostedtin osaomistama Cameron Evo janoaa nyt revanssia tulisella maililla, jonka voittaja palkitaan 80 000 eurolla. Lisäksi Varennen rataennätyksen 1.09,3 alittamisesta on luvassa 10 000 euron bonus. St Michel -ajo ravataan sunnuntain 10. lähtönä klo 16.30.

Eugen Pylvänäisen muistoajossa 4-vuotiaiden ykkösnimi on voitosta voittoon kulkeva Graceful Swamp. Erkki-Pekka Mäkisen valmentama ori tavoittelee jo yhdeksättä peräkkäistä täysosumaansa ja saatetaan hyvinkin nähdä vuoden kuluttua päälähdössä.
Sunnuntaina mielenkiinto kohdistuu myös 5-vuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaaliin, sekä Tammatähteen, jossa haetaan tiukasti asetelmia Lahden elokuun alun kuningatarkilpailuun.

Tähen Toivomus puolustaa Suurmestaruutta lauantain huippuhetkessä. Suosikkina loistopaikalta starttavan Tähen Toivomuksen haastavat kahdella edellisellä kerralla mestariksi kotiradallaan seppelöity Camri ja nouseva nimi Välkyn Tuisku ja kansainvälisestikin menestynyt Polara ovat mukana kamppailemassa 20 000 euron ykkösrahoista.
Ravien avauspäivän ohjelmassa ovat myös mm. Cartivet Meeting -finaali sekä lämminveristen Tammatähti, johon suosikkina lähtee Callela Ladyboss. Lauantai aloitetaan montén SM-finaalilla.
St Michel raveissa ajetaan yhteensä 24 lähtöä ja neljä ponilähtöä. Ponilähdöt käynnistävät lauantaina kilpailut klo 13 ja sunnuntain klo 12. Varsinaisten lähtöjen vauhtiin päästään tuntia myöhemmin.

www.stmichel.fi

Antero Heikkinen