Martti Talvela -säätiön stipendit Savonlinnan Musiikkiakatemialle ja Jenni Hietalalle

Martti Talvela. (Kuva: Museovirasto - Musketti / Kansatieteen kuvakokoelma, Pekka Kyytisen kokoelma)

Martti Talvela -säätiön vuoden 2019 stipendiaatti on Jenni Hietala, nivalalaislähtöinen vuonna 1995 syntynyt sopraano. Hän on valmistunut musiikkipedagogiksi syksyllä 2018 Oulun ammattikorkeakoulusta. Syksyllä 2019 hän aloittaa opinnot Wienin kaupungin musiikki- ja taideyliopistossa (Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien) arvostetun Wagner-sopraanon Linda Watsonin oppilaana.

Jenni Hietalalla on vuolaasti soiva, vaativiin dramaattisiin tehtäviin viittava sopraanoääni. Hän on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlien kuorossa. Tunnustuksista merkittävin on finaalisija vuoden 2017 Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Stipendin suuruus on 8000 euroa.
Jenni Hietala esiintyy yhtenä solistina Temppeliaukion kirkossa Helsingissä 6. elokuuta kello 19 järjestettävässä Martti Talvela in memoriam -konsertissa.

Martti Talvela -säätiö myöntää 2000 euron yhteisöstipendin Savonlinnan Musiikkiakatemialle erityisesti tunnustuksena ja tukena sen ansiokkaalle liedin mestarikurssitoiminnalle.
Lied-musiikki oli Martti Talvelalle hyvin tärkeä ja läheinen laulumusiikin alue sekä olennainen ja merkittävä osa hänen laulutaidettaan koko hänen laulajanuransa ajan. Savonlinnan Musiikkiakatemia on pitkään ansiokkaasti kesäisillä korkeatasoisilla mestarikursseillaan pitänyt yllä ja edistänyt lied-taidetta maassamme ja on säilyttänyt korkean laadun toiminnassaan, joka jatkuu virkeänä ja kehittyy edelleen nykyisen johdon vetämänä.
Martti Talvela –säätiön tämän vuoden stipendit luovuttaa sunnuntaina 21. heinäkuuta säätiön puheenjohtaja professori Petteri Salomaa Martti Talvelan muistovuoden tilaisuudessa Juvalla.

Martti Talvela –säätiön päätarkoituksena on edistää Suomen musiikkikulttuuria. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla stipendejä/apurahoja sekä tukemalla muullakin tavalla sen tarkoitusta palvelevaa toimintaa. Martti Talvela –säätiö on 29 toimintavuotensa aikana jakanut stipendejä/apurahoja 16 nuorelle laulajalle ja tukenut neljää nuorten taiteilijoiden koulutusprojektia sekä kolme kertaa tukenut luonnonmukaisen viljelyn edistämistä.

Martti Talvela –säätiön yhteistyökumppaneina toimivat Suur-Savon Osuuspankki ja Lumme Energia. Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himasen mukaan SSOP haluaa olla mukana kannustamassa nuoria lupauksia kehittämään taitojaan tinkimättömän Martti Talvelan esimerkin saattelemana.
– Talvela jätti vahvan perinnön, joka vaikuttaa Etelä-Savossa. Savonlinnan Oopperajuhlat, Etelä-Savon laaja luomuviljely ja Inkilänhovi ovat asioita, joiden eteen hän teki työtä ennakkoluulottomasti ja tuloksellisesti oman kansainvälisen uransa lisäksi.

Lumme Energia Oy:n toimitusjohtajan Tapo Lehtorannan arvioissa Martti Talvela –säätiö luo stipenditoiminnallaan kasvun ja kehittymisen mahdollisuuksia nuorille muusikoille.
– Tavoitteitamme yhdistää toisaalta juurtemme kunnioitus ja toisaalta suuri uteliaisuus nähdä miten korkealle ja miten kirkkaaseen väriloistoon tämän päivän nupullaan olevat kukat vielä yltävät.
– Maailma tarvitsee rohkaisevia kasvun tarinoita. Olemme kiitollisia Talvela-säätiön kanssa tehtävästä yhteistyöstä, jolla voimme olla edesauttamassa uusien kasvutarinoiden syntyä.