Kolumni: Savonlinna virkistyy

Heinäkuinen Savonlinna on upea kokemus. Tuhannet vieraat ja upea luonto virittävät oopperakaupungin parhaimmilleen.
Nyt on vieläpä toivoa, että elämä voisi jatkua parempana myös kesäsesongin jälkeen. Kovia kokeneesta Savonlinnassa kantautuu piristäviä uutisia, joista tuorein koskee Savonniemen aluetta lähellä kaupunkikeskustaa.

Sanomalehti Itä-Savo kertoi eilen keskiviikkona, että Savonlinnan kaupunki käynnistää Savonniemen kaavoituksen. Uudet investoinnit houkuttelisivat uusia matkailijoita ja paikkakuntalainenkin saattaisi kokea kotikaupungin nykyistä viihtyisämmäksi.
Konkretiaa on jo sen verran, että savonlinnalainen matkailuyritys Savon Mafia suunnittelee alueelle isoja investointeja, kuten ympärivuotisen saunamaailmaa ja vierasvenesatamaa. Rakentaminen voisi toteutua 2020–22.
Savon Mafian toimitusjohtaja Janne Kupiainen sanoo sanomalehti Itä-Savolle, että Savonlinnan vetovoimaisuuden eteen on tehtävä työtä.
–Päädyimme käynnistämään tämän ison hankkeen, koska Saimaan alueen matkailijamäärät ovat olleet hyvässä kasvussa. Saimaasta on kehittymässä Suomen Lappia vastaava matkailukeskittymä, Kupiainen näkee.

Savonlinnasta on muutenkin kuulunut viime ajat yritteliäisyyden ääniä. Metsäteollisuus investoi ja koulutuksessa on virityksiä, jotka toivottavasti johtavat yliopistotason opetuksen asettumiseen kaupunkiin.
Tuore hallitusohjelma lupaa Savonlinnalle vihdoin opettajakoulutuksen menetyksestä kompensaatioita, jotka edellinen hallitus jätti tekemättä. Asiaa on uudessa hallituksessa varmistamassa savonlinnalainen tuleva kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk).
Jopa väestötilastot ovat olleet tänä vuonna Savonlinnan seudulla selvästi paremmat kuin Mikkelin seudulla.
Toivotaan onnea myös Savonlinnan Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeelle.

Savonlinnassa on hyvä yrittämisen meininki, joka toivottavasti pikatahtia leviää myös lännemmäksi. Mikkelissäkin kaivataan kiivaimman kaupalla uutta draivia ja uusia avauksia.
Jääkö kesästä 2019 Mikkelissä käteen muuta kuin onneton kävelykatukokeilu. joka on halvaannuttanut Maaherrakadun ja torin kaupan? Idean isä tai äiti tuskin ilmoittautuu.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja