Kolumni: Maakunnan osaajat

Mannerheim-luennossaan professori Mika Sillanpää käsitteli kiintoisasti ja erittäin monipuolisesti puhtaan veden merkitystä maapallon tulevaisuudelle.

Ilmastonmuutoksen keskeisiä tavoitteita ja maailman kaupan näkymiä on pohdittu Mikkelin Mikaelissa kahdessa tasokkaassa seminaarissa. Päämajasympousiumilla on jo vuosikymmenen mittainen ansiokas perinne takanaan. Suomen Pankki oli Mikkelissä nyt toisen kerran pääjohtaja Olli Rehnin johdolla. Mikkelin Musiikkijuhlat ovat parhaillaan käynnissä. Kummankin tapahtuman yhteydessä musiikki oli ohjelmassa läsnä.

Eteläsavolaisittain erityinen arvo on seminaarien asiantuntijoiden valinnalla. Pääjohtaja Olli Rehn tunnetaan mikkeliläisyydestään ja Mikkelin Yhteiskoulusta, kuten WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.
Maailman johtava ilmatieteilijä on Puumalan vapaa-ajan asukas, kuten WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder. Sitran johtaja Mari Pantsar on syntynyt ja käynyt lukionsa Savonlinnassa.
Voisikohan näin vankasta kansainvälisen tason asiantuntijoista syntyi kummiryhmä Etelä-Savon yhteistyövajeen korjaamiseen. Kannattaisi varmaan yrittää. Saattaisi hyvinkin olla maanmainion Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkisen asia kutsua vaikka Etelä-Savon ”parhaat kaverit -valiokunnan erityisjäseniksi.

Harvinaisen kypsiä ja viisaita näkemyksiä kuultiin myös Etelä-Savon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Edvin Ehrnroothilta, 19, ja Nuorten Agenda 2030:n Sara Nymanilta, 19. Oli virkistävää kuultavaa.
Mikaelissa kummankin seminaarin yhteydessä kuultiin myös raikkaat musiikkiesitykset. Mikkeliläistytöt, Simos Sisters viihdytti kesäisillä sävelmillä. Suomen Pankin pienoiskonsertissa kuultiin virtuoosimaista pianistilupaus Tarmo Peltokoskea, 19. Chopinin balladin ja Schubertin Wanderer-fantasian extrana nautittiin Peltokosken huikeasta Jaakko-kulta versiosta.

Eteläsavolainen sydänkesä on Musiikkijuhlineen ja kesäteatteireineen oikein oivallisessa vireessä. Kannattaa poimia mieluinen tarjonta elämysten tarjottimelta.

Antero Heikkinen
Kirjoittaja on yrittäjä ja yrityskummi