Kolumni: Jäitä hattuun

Suomessa velloo käsittämätön ja vailla todellisuustajua oleva keskustelu norppien suojelun ja verkkokalastuksen jatkuvuuden välillä. Aloite ympärivuotisesta verkkokalastuksen kieltämisestä on laitettu liikkeelle Etelä-Suomesta.

Mikäli verkkokalastus kiellettäisiin kokonaan ja ympärivuotisesti, se merkitsisi Saimaan ekologisen tasapainon järkkymistä. Muikkukanta tuhoutuisi kalastamattomuuteen noin kolmessa vuodessa ja jatkossa sen myötä järvitaimen ja lohikanta, koska muikku on isomman arvokalan ravintoa.
Uudistettua katiskamallia on esitelty vaihtoehdoksi vapaa-ajan ja harrastekalastajalle. Omat kalastuskokemukseni Saimaan lajirikkaimmalta alueelta Yövedeltä ovat reilun 60 vuoden mittaiset: muikkua, lohta, taimenta ja kuhaa ei pyydetä eikä saada katiskalla.

Saimaan Yövedellä on perin harvoin nähty norppia ja niiden jälkeläisiä kuutteja. Tämän vuosikymmenen alkupuolella verkkokalastus kiellettiin huhti-kesäkuun ajaksi. Ainakin meidän pieni ristiinalainen kalastuskunta noudatti kieltoa hyvin tarkasti.
Asiantuntijat tutkivat ja arvioivat, etteivät tiheäsilmäiset verkot aiheuta ongelmia norpille, eikä kuuteille. Kolme vuotta sitten enintään 20 milliset eli muikunkalastuksessa käytettävät verkot vapautettiin kiellosta.
Saimaan alueella kotitarve ja vapaa-ajan kalastaminen on osa vuosisataista perinnettä. Hyvien kalapaikkojen tiedot ja kalastamiset niksit peritään vanhemmilta ja isovanhemmilta. Tällaisen kasvatuksen ja perimätiedon olen saanut ja sitä vaalinut.

Suomessa on tuhansia järviä, mutta vain yksi Saimaa. Norpilla on ja pitää olla elintilansa ja elämän mahdollisuus. Saimaalla onneksi on edelleen myös ammattikalastajia. Heidän elinkeinonsa on turvattava. Kalastuskunnat tekevät tahoillaan arvokasta työtä kalakantojen ja omien vesialueidensa hyvinvoinnin eteen. Saimaa on vetovoimainen vapaa-ajan asukkaiden ja matkailijoidenkin suosima suuri makeanveden allas.
Kenenkään oikeuksia ei pidä rajoittaa ajattelemattomasti. Joku nokkela eteläsuomalainen arvioi tv-haastattelussa: kalaa saa kaupan kalatiskiltä. Varmaan saakin, kun joku on kalastanut, perannut, kylmäsäilyttänyt ja kauppaketjulle toimittanut.

Luonnon, eläimien, kasvien ja vedenelävien hyvinvointia pitääkin vaalia, mutta tasapainoisesti. Jos lähdetään vouhottamisen toimintatavoille, voi olla, että seuraava kohde on petoeläimet. Se saattaisi tarkoittaa, että pian sudet ulvovat Kalevankankaan hiihto- ja ulkoilumaastoissa. Ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ei pidä hoitaa ääriliikkeillä.
Kehä 3:n sisältä tarkastellen ei juurikaan nähdä metsää puilta eikä saalisteta kaloja järvestä.

Antero Heikkinen