Ilmaston ja talouden keskiössä

Nuori mikkeliläinen vaikuttaja Edvin Ehrnrooth pohti kypsän raikkaasti kotimaisuutta ja ekologiaa.

Jussi-Pekka Rantasen johdolla Nuorten Agenda 2030 Sara Nyman, Fortumin johtoryhmän jäsen Arto Räty ja Etelä-Savon nuorisovaltuuskunnan puheenjohtaja Edvin Ehrnrooth arvioivat ilmastonmuutoksen paikallisia ilmiöitä.

Simos Sisters viihdytti kesäisin sävelin.

Professori Mika Sillanpää, pääsihteerit Petteri Taalas ja Liisa Rohweder pohtivat ilmastonmuutoksen keskeisiä tavoitteita J-P Rantasen luotsaamana.

Mikkeli oli parin päivän ajan ilmastoasioiden kansainvälisen kaupan ja talouden keskeisenä miljöönä.
Mannerheim-luennossaan maailman johtaviin vesiasiantuntijoihin ja tutkijoihin lukeutuva LUT:n professori Mika Sillanpää tarkasteli perusteellisesti puhtaan veden merkitystä maapallon tulevaisuudelle.
– Aika monista asioista voidaan säästää. Kahvikupillinen kuluttaa vuodessa 15 000 litraa vettä. Naudanlihapihvin korvaaminen kanapihvillä on ilmastoteko.
– LUT:n Vihreän kemian laboratorio ja asiantuntijat Mikkelissä ovat hyvin keskeinen osa uutta kulttuuria.
Mikkeliin rakentuvaa EcoSairila-hanketta Sillanpää pitää maailmanluokan pääavauksena.
– Mikkelissä jalostetaan jatkossa jätevedestä käyttövettä.

Ilmastonmuutoksen
keskustelu on hänen mielestään maailmanlaajuisesti keskeisintä Euroopassa.
– Puhtaan veden riittävyydestä puhuminen osoittaa osaltaan valveutumisen merkkejä.
Suomen Pankin seminaarissa tiistaina tarkasteltiin syvällisesti myös Kiinan talouskasvun hidastumisen vaikutuksia Suomeen ja Eurooppaan, Kiinan ja Euroopan kaupankäynnin logistiikkaa ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Sitran johtaja Mari Pantsar arvoissa kulutus on saatava kestävälle tasolle.
– Nykymenossa Ilmastokriisi on erittäin kriittinen. Luonnon monimuotoisuuskriisi on vieläkin ongelmallisempi.
– Otetaan luonnonvaroja käyttöön, kulutetaan ja aivan liian paljon päätyy jätteeksi.
Hiilineutraali- ja kiertotalouden asiantuntija Pantsarin mielestä haasteet parempaan ovat yhteiskunnallisia. Euroopassa ja muuallakin hallitukset olisi saatava tekemään konkreettisia päätöksiä.
– Päästöt alas ja kiertotalous voi mahdollistaa talouskasvun.
– Uskon myös markkinavoimien kykyyn ja tahtoon poistaa esteitä.

WWF Finlandin pääsihteeri Liisa Rohweder muistutti, että 50 vuodessa ekologinen jalanjälkemme on kasvanut 190 prosenttia.
Näin ei hänen mielestään voi jatkua. Kokonaisvaltaiselle muutokselle on 11. hetki käsillä.
– Jos halutaan saada tuloksia, on oltava tiukkana.
– Tarvitaan selkärankaa, monimuotoisuutta ja hyvinvoinnin turvaamista.

Maailman Ilmatieteenlaitoksen WMO:n pääsihteeri Petteri Taalaksen kokemusten mukaan kannattaa keskittyä olennaisiin asioihin.
– Luovutaan fossiilisista polttoaineista niin nopeasti kuin mahdollista. Maailman eri laidoilla odotukset ja tavoitteista kiinni pitäminen koetaan hyvin eri tavoin.
– Suomessakaan yksityisautoilu ei lähivuosikymmeninä tyrehdy eikä kunnossa olevaa dieselautoa kannata viedä purkamolle.

Alansa johtaviin asiantuntijoihin lukeutuva Taalas korosti yksityissektorin olevan kiinnostunut investoimaan ja finanssisektorin rahoittamaan ilmastonmuutokseen liittyviä hankkeita.
Suomen Pankin seminaarissa tiistaina ja Päämajasymposiumissa keskiviikkona puhunut Taalas nimeää aurinkoenergian, tuulienergian ja maalämmön houkutteleviksi tulevaisuuden mahdollisuuksiksi.

Nuoret haluavat itse valita

Etelä-Savon maakuntaliiton nuorisovaltuuskunnan puheenjohtaja, kauppatieteen ylioppilas Edvin Ehrnrooth korosti nuorten haluavan itse tehdä eettisen positiiviset valinnat.
– On niin paljon valittavaa. Ei ole aina aikaa miettiä, onko joku eettinen ratkaisu liian suuri uhraus.
– Olisiko ravintolaskussa oltava ilmastomaksu vapaaehtoisena ja tai pakollisena, hän pohdiskeli.

Uuden hallituksen
ilmastopolitiikasta nuori vaikuttaja totesi:
– Hyvä, että Suomi on otsikoissa. Ainakin me nuoret olemme sopeutusmiskykyisiä.
– Suomi voi osaltaan näyttää suuntaa, jokaisella maalla on merkitys
Joutsenlippu ohjaa hänen omia valintojaan ekologiaa enemmän.

Antero Heikkinen

1. Saunan lämmittäjä 04/07/2019 12:07

Ilmastohysteria on naurettavaa, vai vielä ravintolalaskuun lisää ilmaston hyväksi. Taalas puhuu järkeä ja on realisti. Pisteet hänelle